REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Gyventojai skundžiasi, kad jų akis bado prie konteinerių besimėtančios televizorių, pieno pakelių, jogurtų ir kitos pakuotės. Vilniaus savivaldybė teisinasi, kad tai ne jų, o už pakuočių surinkimą, rūšiavimą ir perdirbimą atsakingų įmonių atsakomybė.

Gyventojai skundžiasi, kad jų akis bado prie konteinerių besimėtančios televizorių, pieno pakelių, jogurtų ir kitos pakuotės. Vilniaus savivaldybė teisinasi, kad tai ne jų, o už pakuočių surinkimą, rūšiavimą ir perdirbimą atsakingų įmonių atsakomybė.

REKLAMA

Vilnietis Lionginas džiaugiasi atėjęs išmesti šiukšlių prie pagaliau išvežto atliekų konteinerio. Pasak vyro, vaizdas dažniausiai būna kraupus – mėtosi įvairios šiukšlės, pakuotės, buteliai ir netgi baldai, kurių prie konteinerių palikti išvis negalima. Lionginas sako, kad šiukšlės Vilniuje išties didelė problema.

„Išmėtyta po visą. Paskui, žinot, eina bomžai, eina ir viskas, paėmė ir žiūri, kas ten yra, išmėto. Norisi, klausyk, sutvarkyt tą dalyką. Būtų labai fainai“, – sako Vilnietis Lionginas.

Vilniaus savivaldybės atstovai teisinasi, esą jie yra atsakingi už mišrias atliekas, o plastiko, popieriaus ir stiklo pakuočių išvežimu rūpinasi trys pakuočių tvarkymo organizacijos, tačiau jau 6-erius metus tarp savivaldybės ir šių organizacijų vyksta derybos, kurios labiau panašios į ginčą.

REKLAMA
REKLAMA

„Mūsų požiūriai išsiskyrė. Mes norim, kad tų konteinerių būtų daugiau, kad jie būtų dažniau aptarnaujami, kad jie būtų plaunami. Sugadinus jie būtų pakeisti ir panašiai. Tai šitų įsipareigojimų, deja, pakuočių organizacijos nenori prisiimti, dėl to mes turim tokią pato situaciją“, – pasakoja Vilniaus miesto vicemeras Valdas Benkunskas.

REKLAMA

Vienos iš Vilniuje atliekas tvarkančių organizacijų atstovai teisinasi, kad jei konteineriai ir buvo perpildyti, tai dėl ilgai užsitęsusio šventinio laikotarpio. O ir žmonės dažnai dėžes ar kitas pakuotes tiesiog palieka prie konteinerio, užuot jas sulankstę, supjaustę ir tvarkingai įdėję į konteinerį, nors šis yra pustuštis. Pakuočių organizacijų atstovai pripažįsta nesutariantys su savivalda dėl atliekų aptarnavimo ir išvežimo sąlygų.

„Mano požiūriu, kad Vilniaus miesto savivaldybė bando gamintojų ir importuotojų sąskaita kažkuria forma atsipiginti mišrių, komunalinių atliekų tvarkymą, nes ir „Vasos" išlaikymas ir kiti momentai, kurie išbrangina tą visą sistemą“, – teigia „Gamtos ateitis“ vadovas Karolis Šiaudkulis.

REKLAMA
REKLAMA

Į savivaldos ir pakuočių organizacijų ginčą įsikišo ir Aplinkos ministerija. Pasak ministro Simono Gentvilo, pagrindinė priežastis, kodėl pakuočių atliekos nėra surenkamos laiku – apleistos ir daugelį metų nesprendžiamos biurokratinės problemos tarp savivaldos ir verslo atstovų, atsakingų už tinkamą pakuočių atliekų tvarkymą.

Pasak ministro, blogiausia, kad gyventojai negaudami paslaugų ir matydami perpildytus rūšiavimui skirtus konteinerius, šiukšles būna priversti mesti į bendras atliekas.

„Būna net negražūs precedentai, kai gyventojai jau pirkę produktą, apmokėję yra iš esmės už to produkto sutvarkymą ir perdirbimą tos pakuotės. Na, kadangi ta paslauga vis neužtikrinama, matome kartais net ir demotyvuojami gyventojai. Mato, kaip neteikiama šita paslauga“, – kalbėjo Aplinkos apsaugos ministras Simonas Gentvilas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Prie bendro virtualaus stalo susėdę savivaldos ir pakuočių organizacijų atstovai bei aplinkos ministras žada ieškoti sprendimų, kaip tvarkyti pakuočių atliekas ir jų surinkimą.

Pasak ministro, verslo asociacijos, užsiimančios pakuočių atliekų tvarkymu, turėtų gauti daugiau atsakomybių ir instrumentų, bet ir jų kontrolė turėtų būti griežtesnė. 

Vilniaus savivaldos atstovai mano, kad pati savivaldybė galėtų savarankiškai nustatyti sąlygas, kaip šios atliekos turėtų būti tvarkomos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų