REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Tarp protestų prie Kapitolijaus metu žuvusių asmenų – JAV karinių oro pajėgų veteranė. Moteris dalyvavo proteste, palaikė Donaldą Trumpą. Ją krūtinėn riaušių metu peršovė policijos pareigūnai.

Tarp protestų prie Kapitolijaus metu žuvusių asmenų – JAV karinių oro pajėgų veteranė. Moteris dalyvavo proteste, palaikė Donaldą Trumpą. Ją krūtinėn riaušių metu peršovė policijos pareigūnai.

REKLAMA

Trisdešimt penkerių Ashli Babbit tūkstančiams prezidento rėmėjų įsiveržus į Kapitolijų ir kilus chaosui, pareigūno buvo pašauta į krūtinę. Moteris mirė po kelių valandų.

Pati buvo pareigūnė

A. Bibbit vyras patvirtino jos tapatybę San Diego televizijai „KUSI“. Jis sakė, kad A. Babbit karinėse oro pajėgose tarnavo 14 metų, kur buvo aukšto lygmens saugumo pareigūnė.

Pasak „KUSI“, moters vyras sakė, kad ji buvo atsidavusi D. Trumpo šalininkė, o visi, kas ją pažinojo, laikė ją didžia patriote.

REKLAMA
REKLAMA

Vis dar neaišku, kas nušovė A. Babbit, tačiau Metropoliteno policijos skyrius šiuo metu vykdo tyrimą.

Du įvykio liudininkai, trečiadienio vakarą kalbėję su „CNN“ žurnalistu Andersonu Cooperiu, sakė, kad A. Babbit galėjo būti pašauta, kai pro išdaužtą langą bandė patekti į zoną, kurią saugojo pareigūnai.

REKLAMA

Vienas iš liudininkų, Johnas Sullivanas, po incidento nufilmavo vaizdo įrašą, kuriame matosi ginklus laikantys pareigūnai ir ant laiptų Kapitolijuje kraujo klane gulinti A. Babbit.

J. Sullivanas yra kairiųjų aktyvistų grupės „Insurgence USA“ įkūrėjas. Jis sakė, kad Kapitolijuje buvo ne todėl, kad protestavo, tačiau kodėl tuo metu ten buvo, taip pat neatskleidė.

Nepaisė įspėjimų

Kalbėdamas apie akimirkas iki šūvio, Sullivanas sakė, kad protestuotojai bandė patekti prie pagrindinio įėjimo į posėdžių salę, tačiau ten stovėję du apsaugininkai atsisakė pasitraukti.

REKLAMA
REKLAMA

Protestuotojų grupė nuėjo kitu koridoriumi ir vėliavų stiebais bei kitais daiktais daužė langus, norėdami patekti į posėdžių salę. Tada pasirodė policija.

„Pro duris mes pamatėme ginklus, tik ginklus, galėjai matyti tik jų rankas. Jų veidų nesimatė. Kai tai pamačiau, pradėjau šaukti: „Žmonės, jie ginkluoti, neikite ten. Jie šaus“, – sakė J. Sullivan.

Pasak J. Sullivano, A. Babbit nepaisė jo žodžių ir vis tiek ėjo pirmyn.

„Kai ji pradėjo lipti per langą, jai šovė į kaklą ir ji krito atgal. Pamenu tą šoką ir sielvartą, kurį jaučiau, kad kažkas ką tik žuvo, nors neturėjo žūti, nes ji nebuvo ginkluota ar agresyvi“, – sakė vyras.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

A. Cooperis paklausė: „Kad būtų aišku, ją nušovė policijos pareigūnas?“

„Aš nežinau, ar tai buvo policijos pareigūnas, ar apsaugos darbuotojas. Iš to, ką matėme iki tol, manau, kad tai buvo policija“, – atsakė J. Sullivanas.

Vaizdai sukrėtė

J. Sullivanas pasakojo, kad zona, į kurią protestuotojai bandė patekti, buvo visiškai užtverta, o durys užbarikaduotos kėdėmis ir stalais.

„Noriu pabrėžti, kad buvau ten ne todėl, kad palaikau D. Trumpo ar MAGA („Make America great again“, lietuviškai – „padarykime Ameriką didžią vėl“) pusę, bet nenoriu matyti kaip žmonės be reikalo yra sužeidžiami, ypač kai turėtų būti geresnių būdų tvarkytis su šia situacija“, – sakė liudininkas.

REKLAMA

Įvykio liudininkas pasakoja, kad matyti vaizdai sukrėtė.

„Pamenu, kad eidamas mačiau vieną verkiantį pareigūną, kuris sakė, kad nori grįžti namo pas savo vaikus“, – sakė J. Sullivan.

Tuo metu protestuotojai šaukė: „Įleiskite mus, mes neketiname jūsų sužeisti“.

Sužeisti keli pareigūnai

Turimomis žiniomis, trečiadienio popietę Kapitolijaus teritorijoje prasidėjusio, ir iki nakties trukusio smurto protrūkio metu, buvo sužeisti keli policijos pareigūnai.

Dramatiškose nuotraukose galima pamatyti po šūvio ant žemės gulinčią kruviną A. Babbit. Ji buvo nuvežta į ligoninę, kur po kelių valandų mirė.

REKLAMA

Policija dar nepateikė jokios informacijos apie tai, kas šovė į moterį.

A. Babbit į Vašingtoną iš savo namų Kalifornijoje atkeliavo be savo vyro, praneša „FOX 5 DC“. Jos anyta žurnalistams pasakojo: „Nežinau, kodėl ji nusprendė taip pasielgti.“

Trečiadienio chaosas prasidėjo apie 15 val. vietos laiku, po D. Trumpo kreipimosi į tūkstančius savo pasekėjų ir raginimo žygiuoti į Kapitolijų, kur įstatymų leidėjai buvo sukviesti patvirtinti Joe Bideno Rinkikų kolegijos pergalę prezidento rinkimuose.

Protestuotojų minia – daugelis – ginkluoti, ir didžioji dauguma be apsauginių veido kaukių – pralaužė barikadas ir pro dideles policijos pareigūnų pajėgas veržėsi į Kapitolijaus Rotondą.

Nedidelei grupei pavyko patekti į kambarį, kuriame buvo pasislėpę įstatymų leidėjai. Jiems buvo liepta užsidėti dujokaukes, mat buvo paleistos ašarinės dujos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų