REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuva ruošiasi blogiausiam. Ministrė pirmininkė Ingrida Šimonytė ir sveiktos ekspertai bado pirštais į kornaviruso mutacijų grėsmę, dėl kurios dar gali blogėti karantino taisyklės. Esą Lietuva negali leisti, kad joje pasikartotų Jungtinės Karalystės ar Airijos scenarijai, kai užsikrėtimų skaičiai katastrofišku greičiu kopia į dar neregėtas aukštumas. Tuo metu Kauno klinikose nuo COVID-19 mirė dar vienas jaunas jaunesnis nei 30 metų pacientas.

Lietuva ruošiasi blogiausiam. Ministrė pirmininkė Ingrida Šimonytė ir sveiktos ekspertai bado pirštais į kornaviruso mutacijų grėsmę, dėl kurios dar gali blogėti karantino taisyklės. Esą Lietuva negali leisti, kad joje pasikartotų Jungtinės Karalystės ar Airijos scenarijai, kai užsikrėtimų skaičiai katastrofišku greičiu kopia į dar neregėtas aukštumas. Tuo metu Kauno klinikose nuo COVID-19 mirė dar vienas jaunas jaunesnis nei 30 metų pacientas.

REKLAMA

Kauno klinikose nuo koronaviruso mirė dar vienas dvidešimtmetis. Duomenis kaip ir kodėl jis mirė bei ar sirgo kokiomis nors ligomis medikai nuo visuomenės slepia, prisidengdami duomenų apsaugos įstatymais. Tai jau trečias kartas Lietuvoje, kai gydytojams nepavyksta išgelbėti jauno žmogaus gyvybės.

Per vakar Lietuvoje registruota dar 40 COVID-19 mirčių, laboratorijos aptiko 2331 naują infekciją. Ingridos Šimonytės Vyriausybė kartu su ekspertais šiuo metu, kurią strategiją, kaip valstybei reikės išeiti iš karantino.

REKLAMA
REKLAMA

„Riziką vertinant nuo mažiausios iki didžiausios, galima būtų kalbėti apie mažiausiai rizikingų veiklų mažiau apribotas veiklos sąlygas“, – sako I. Šimonytė.

REKLAMA

Tačiau, kada šis planas virs realybe, anot Šimonytės, nuspėti kol kas sunku.

„Nieko negaliu pažadėti šiandien, rytoj, poryt ar artimiausiu metu. Vakar svarstėme bendrą situaciją ir ekspertų vertinimu yra taip kaip ir aš sakau. Mes neturime duomenų eilutės, kuri būtų pakankamai ilga daryti pozityvias išvadas, bet net jeigu mes ją turėsime kitos savaitės pabaigoje. Mes turime turėti mintyje, kad tos viruso mutacijos, kurios yra nustatytos Jungtinėje Karalystėje, o dabar ir Airijoje, tikrai kelia didelių problemų“, – pasakoja I. Šimonytė.

Ekspertus neramina Jungtinėje Karalystėje dominuojanti ir greičiau plintanti COVID-19 mutacija. Viruso atmainų rasta ir Airijoje.

REKLAMA
REKLAMA

Kol Lietuvos sergamumo rodikliai stovi vietoje, Didžiojoje Britanijoje ir Airijoje fiksuojamas spartus naujų atvejų augimas. Šios valstybės Lietuvą sparčiai vejasi.

„Kas liūdniausia, kad suvaldyti tą naują plitimą reikia griežtesnių priemonių. Pasižiūrėkit, kokias priemones dabar įsivedė Jungtinė Karalystė. Pamatysi, kad jos yra tokio pačio griežtumo, ką mes dabar turime. Airijoje turi pasakyti, ar dėl atmainos, nes tas augimas pas juos atrodo katastrofiškai aukštas. Karantiną susimažino, truputį atleido ir opa. Ten per pora savaičių keli šimtai procentų, tai yra labai daug“, – teigia Sveikatos ekspertų tarybos narys Vaidotas Zemlys-Balevičius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Lietuva iki šiol negalėjo stebėti viruso atmainų, nes neskyrė tokiems tyrimams finansavimo. Dabar Vyriausybė nusprendė pinigų tokiems genomo sekos tyrimams atriekti. Jie leistų stebėti kaip visuomenėje plinta viruso mutacijos.

Tuo pat metu buvusiam sveikatos apsaugos ministrui Aurelijui Verygai užkliuvo Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro vadovas Saulius Čaplinskas.

Čaplinkas nuotoliniu būdu vakar dalyvavo Seimo sveikatos reikalų komiteto posėdyje. Aurelijus Veryga dar lapkritį atleido Čaplinską iš vadovo pareigų, tačiau šis sprendimas dar nevirto realybe, nes Čaplinskas tuo metu turėjo nedarbingumą, kuris tęsiasi iki šiol. Veryga įtaria, kad Čaplinskas jau keletą mėnesių ligą simuliuoja.

REKLAMA

„Vadovas institucijos, kurios yra dar neatleistas, nors sprendimas jau yra priimtas, jis įsigaliotų jam grįžus į darbą pirmą darbo dieną. Klausimas kaip jis čia dalyvauja. Jeigu jo būklė sveikatos leidžia dirbti ir jis dalyvauja posėdžiuose, tai yra ir nuotolinis darbas, kurį grįžus į darbą galiam formintis, o neapsimetinėti, kad sergi, ir tokiu būdu vengti atleidimo“, – kalbėjo buvęs sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.

Veryga net kreipėsi į „Sodrą“, kad ši ištirtų ar teisėtai Čaplinskas susiveikė „biuletenį“. Nedarbingumo kontrolės specialistai kiekvienu konkrečiu atveju vertina galimus pažeidimus ir paprašo asmenį pateikti paaiškinimą. Čaplinskas gali būti kviečiamas į gydytojų konsultacinės komisijos posėdį, kur medikai dar kartą įvertintų sveikatos būklę. Pats Čaplinskas savo ligos istorijos nekomentuoja.

REKLAMA

„Čia jų problemos, jų problemos, jeigu kelias tuos klausimus. Klausimas ne man. Klausimas Seimo nariams, kurie neturi svarbesnių darbų ir problemų Lietuvoje“, – sako centro vadovas Saulius Čaplinskas.

Čaplinsko nuomone, jį Veryga atleido be pakankamo teisinio pagrindo, buvo pažeistos atleidimo procedūros. Savo nuomonę Čaplinskas žada ginti su teisininkais.

„Yra sprendimas atleisti ir nedarbingumas tuo pačiu metu. Tiesiog nepuošia pačių vadovų reputacijos. Jeigu vadovui atrodo, kad sprendimas yra netinkamas, o jam taip atrodo, tai yra teismai“, – pasakoja I. Šimonytė.

Saulius Čaplinskas yra atleidžiamas iš užimamų pareigų, nes, anot Sveikatos apsaugos ministerijos, šiurkščiai pažeidė darbo pareigas, neperduodamas Užkrečiamųjų ligų ir jų sukėlėjų valstybės informacinės sistemos Nacionaliniam visuomenės sveikatos centrui. Ši sistema leidžia užtikrinti užkrečiamųjų ligų, tokių kaip COVID-19 kontrolę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų