REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nors Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda tautai pažadėjo iki birželio nuo Covid-19 paskiepyti visus, tačiau toks scenarijus mūsų šalyje sunkiai tikėtinas. Kokia eilės tvarka bus skiepijami rizikos grupėse esantys žmonės ir kada vakcinos galime tikėtis kiekvienas iš mūsų, atsakyta TV3 televizijos laidoje „Karštai su tv3.lt“.

Nors Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda tautai pažadėjo iki birželio nuo Covid-19 paskiepyti visus, tačiau toks scenarijus mūsų šalyje sunkiai tikėtinas. Kokia eilės tvarka bus skiepijami rizikos grupėse esantys žmonės ir kada vakcinos galime tikėtis kiekvienas iš mūsų, atsakyta TV3 televizijos laidoje „Karštai su tv3.lt“.

REKLAMA

„Iki šių metų vasaros bus paskiepyti gydytojai, visas švietimo sektorius ir visos veiklos, turinčios didžiausią riziką. Manau, kad iki rudens mes būsime paskiepiję 30-40 procentų“, – spėja duomenų analitikas Vaidotas Zemlys-Balevičius.

Pirmieji skiepą gaus medikai

Pagal dabartinius planus, šiais metais eilės tvarka bus paskiepyti medikai, globos įstaigų darbuotojai ir globotiniai, rizikos grupėse esantys ir gretutinių ligų turintys asmenys, švietimo sektoriaus darbuotojai, o tik po to prasidės likusių Lietuvos gyventojų skiepijimas, pradedant nuo vyriausiųjų. Vaikų vakcinacijos planuose kol kas nėra. Tačiau situacija gali keistis, atsiradus naujoms viruso mutacijoms.

„Tos vakcinų siuntos, kurios atkeliauja, yra toks geras lietuviškas pasakymas – katino ašaros. Jų yra labai labai nedaug, jų neužtenka net visiems medikams“, – kalbėjo buvęs sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau didžiausios su Covid-19 pacientais dirbančios įstaigos, Vilniaus klinikinės ligoninės direktorius Narimantas Markevičius teigia, kad Vilniaus regione problemų dėl skiepų paskirstymo nekilo: „Šiuo metu turime virš 300 pacientų. Skirstymą organizuojanti įstaiga Santaros klinikos davė mums 400 vakcinų ir džiaugiamės, kad paskiepijome visus priešakinėse linijose dirbančius medikus.“

REKLAMA

Pasak vyro, atsisakiusių skiepytis medikų nebuvo: „Kai kurie nesiskiepijo dėl objektyvių priežasčių, dėl didelių energinių reakcijų iki tol buvusiems įvairiems skiepams, dėl lėtinių ligų. O šiaip, atsiranda vis daugiau norinčių.“

Lietuviai paskutiniai neliks

Lietuva sutarusi nupirkti apie 7 milijonus skiepų dozių. Preliminari skiepų kaina – apie 200 milijonų eurų. Tačiau visi sprendimai skiepų klausimais šiuo metu vyksta ne Lietuvoje, o Europos Komisijoje.

„Buvo labai griežtai pasakyta, kad arba dalyvaujame tokiame mechanizme, arba nedalyvaujame visai. <...> Kiekvienai valstybei vakcina yra kaip šoviniai, ginkluotė, technika kare. Tai yra išteklius, be kurio tu negali šito karo laimėti“, – kalbėjo buvęs ministras A. Veryga.

REKLAMA
REKLAMA

Žmonių baimes, kad Lietuva liks vakcinų gavimo eilės gale, nepagrįstomis vadina ir sveikatos reikalų komiteto pirmininkas Antanas Matulas.

„Paskutiniai mes nebūsime. Europos Sąjunga vykdo bendrą pirkimą ir pakankamai sąžiningai paskirsto tarp valstybių. Žadama, kad kuo greičiau vakciną galėtų įsigyti ir privačios kompanijos, nes žmonių, kurie nori pasiskiepyti susimokėję už vakciną, yra pakankamai daug“, – kalbėjo politikas.

Gandus apie jau rinkoje pasirodžiusią ir privačiai įsigyti galimą vakciną, politikas neigia ir skatina neapsigauti, ramindamas, jog savo eilės pasiskiepyti žmonėms ilgai laukti neteks.

„Esu įsitikinęs, kad sausio gale turėsime kur kas didesnį kiekį vakcinų ir ne iš vienos kompanijos“, – teigia A. Matulas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vakcinas sąžiningai pasidalijo ne visi

Seimo narys A. Matulas tikina, kad norą skiepytis reiškia ne tik medikai, bet ir su koronavirusu priešakinėse fronto linijose nekovojantys lietuviai. Tiesa, jie bando apeiti taisykles.

„Didžioji dauguma mano rato žmonių vos ne ieško blato ir klausia, kaip greičiau gauti vakciną“, – šmaikštavo politikas ir pridūrė, kad niekam skiepų be eilės nesuveikė, nes to padaryti neįmanoma.

Antanas Matulas priminė ir apie ne tokias sąžiningas vakcinos dalybas: „Štai Panevėžio ir Šiaulių atvejai šiek tiek sukiršino įstaigas. Panevėžio apskrities ligoninės, kuriose taip pat gydoma labai daug, po 40 ir daugiau, Covid-19 sergančiųjų ligonių, gavo tik po dešimt vakcinų.

REKLAMA

Ministras žadėjo nustatyti tvarką duodant vakcinas organizuojančioms ligoninėms. Bus nustatyta tvarka, koks procentas vakcinų turėtų atitekti kitoms, atraminėms ligoninėms. Bet pirmai partijai ta tvarka nustatyta nebuvo, buvo tikimasi, kad bus šiek tiek sąžiningiau. Kai kurios apskritys pasidalijo pakankamai sąžiningai, bet kitos šiek tiek sugudravo ir mes jau turim pasekmes.“

Pavyzdį rodo Izraelis

Tiesiog fantastiškai skiepų kampaniją vykdo Izraelis, kuris iki praėjusių metų gruodžio 30-osios paskiepijo net milijoną žmonių, kas sudaro 12 procentų šalies gyventojų. Šalyje tuoj bus pradėta skiepyti ir tuos, kurie nepatenka į rizikos grupes.

REKLAMA

Jungtinė Karalystė patvirtino Oksfordo universiteto mokslininkų sukurtą vakciną „AstraZeneca“ kaip saugią, tačiau kalbama, kad Europos Sąjunga sausio mėnesį patvirtinti šios vakcinos saugia nespės. Europos gyventojai vėl stos į eilės galą po britų ir amerikiečių.

Europos Sąjunga yra užsakiusi 300 milijonų „Pfizer-BioNTech“ skiepo dozių. Dar sutarta ir su kitais penkiais gamintojais. Europos Komisija vakcinacijos kampanijai skyrė 2 milijardus 700 milijonų eurų.

Visą reportažą žiūrėkite vaizdo įraše, esančiame straipsnio pradžioje.

Laidą „Karštai su tv3.lt“ žiūrėkite kiekvieną pirmadienį 19:30 per TV3 televiziją.

VISĄ LAIDĄ IR A. MATULO BEI N. MARKEVIČIAUS KOMENTARUS ŽIŪRĖKITE ČIA:

Straipsnis parengtas pagal TV3 televizijos laidą „Karštai su tv3.lt“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų