REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Mūsų oda jautriai reaguoja į įvairius aplinkos veiksnius, taip pat ir temperatūrą. Ar šalčio reikėtų bijoti labiausiai ir kokiomis priemonėmis apsaugoti savo odą, TV3 televizijos laidoje „Būk sveikas“ atsakė daktarė Jurgita Karčiauskienė.

Mūsų oda jautriai reaguoja į įvairius aplinkos veiksnius, taip pat ir temperatūrą. Ar šalčio reikėtų bijoti labiausiai ir kokiomis priemonėmis apsaugoti savo odą, TV3 televizijos laidoje „Būk sveikas“ atsakė daktarė Jurgita Karčiauskienė.

REKLAMA

Odai labiausiai kenkia šaltis – mitas ar tikrovė?

Pasak gydytojos, šaktis nėra odai labiausiai kenkiantis dalykas. Kur kas didesnį pavojų kelia tempratūrų skirtumai.

„Nesutikčiau, kad odai labiausiai kenkia šaltis. Žinoma, jei turime sausesnę odą, nuo šalčio ji dar labiau išsausės, jautri oda taps dar jautresnė, bet labiau kenkia ne pats šaltis, o temperatūrų skirtumas lauke ir viduje, ir tai, kad viduje oras yra sausas dėl šildymo“, – mitą sugriovė gydytoja dermatovenerologė Jurgita Karčiauskienė.

Anot medikės, kartais šaltis gali odos būklę ir pagerinti.

 „Jei mes turime riebią, į aknę linkusią odą, nuo šalčio jos poros susitraukia ir riebalo sumažėja. Šaltis stangrina odą, gerėja kraujotaka, mažėja uždegimas“, – tikino medikė.

REKLAMA
REKLAMA

Kaip pasirūpinti oda žiemą?

Tiesa, šaltuoju metų sezonu, oda taip pat būtina rūpintis.

„Žiemą odai labai svarbu yra drėgmė. Reikėtų jos nesausinti, rinktis lengvus prausiklius, kurie visai nepašalintų odos riebalo. Rinkitės drėkinančius kremus. Jei turite sausesnę odą, galite rinktis riebesnį kremą, kuris padės apsisaugoti nuo šalčio. Turint riebesnę odą, jų naudoti nepatarčiau“, – kaip rūpintis oda pataria gydytoja.

REKLAMA

J. Karčiauskienė atkreipia dėmesį, kad esant itin žemai temperatūrai, jokie kremai nepadės.

„Tam skirti įvairūs rūbai, šalikai, kurie padės pridengti jautriausias veido dalis“, – aiškino medikė.

Aliejų derėtų vengti

Internete galima rasti patarimų apie veido odos apsaugą žiemą nerafinuotais aliejais, tačiau specialistė įspėja – tai ne pats geriausias sprendimas.

„Riebalai ir aliejai saugo odą nuo šalčio, ją padengdami ir palikdami plėvelę. Jei sausą odą tepame grynu aliejumi, kas yra koncentruota medžiaga, oda gauna riebalo iš išorės, taip gaudama informaciją, kad ji yra riebi ir jai nebereikia gaminti savo riebalo. Taip ilgainiui oda tik dar labiau išsausės“, – įspėja gydytoja.

REKLAMA
REKLAMA

Aliejai, kaip taukmedžio sviestas, kokoso aliejus ir kiti, yra vadinami komedonais ir patys sukelia spuogus, uždengdami odą ir užkimšdami jos sporas. Todėl, anot J. Karčiauskienės, turint riebią odą jų derėtų vengti.

Kaip atpažinti nušalimą?

Nors dažniausiai šaltis odai labai nepakenkia, bet kartais pasitaiko nušalimo atvejų. Atpažinti paprasta: odai šalant ji pabąla, tačiau įėjus į patalpą ji stipriai parausta. Taip pat odą gali perštėti, niežėti, gali išryškėti kapiliarai.

Supratus, kad veidas nušalo, jokiais būdais nereikėtų jo trinti ar šildyti karštu vandeniu. Rekomenduojama veidą pasitepti kiek storesniu nei įprasta drėkinamojo kremo sluoksniu ir tai pakartoti bent kelis kartus per dieną.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jei nemalonūs pojūčiai nepraeina, geriausia pasikonsultuoti su mediku.

Daugiau gydytojos patarimų rasite vaizdo įraše, esančiame straipsnio pradžioje.

Laidą „Būk sveikas“ žiūrėkite kiekvieną šeštadienį 10:30 per TV3 televiziją.

VISĄ LAIDĄ ŽIŪRĖKITE ČIA:

Straipsnis parengtas pagal TV3 televizijos laidą „Būk sveikas“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų