REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Išvydę dešimtimis pjaunamus medžius, dalis gyventojų piktinasi. Kiti gi viliasi, kad sutvarkius prieigas vaizdas bus įspūdingas. Į diskusijas jungiasi ir įvairių sričių specialistai – vieni tikina, kad taip atkuriama autentika, kiti tokį atkūrimą deda į šuns dienas.

Išvydę dešimtimis pjaunamus medžius, dalis gyventojų piktinasi. Kiti gi viliasi, kad sutvarkius prieigas vaizdas bus įspūdingas. Į diskusijas jungiasi ir įvairių sričių specialistai – vieni tikina, kad taip atkuriama autentika, kiti tokį atkūrimą deda į šuns dienas.

REKLAMA

Raudonės pilies parko tvarkymas supriešino visuomenę. Išvydę pjaunamus ne tik pažeistus, bet ir sveikus medžius, žmonės gaili želdinių ir bijo, kad išrovus kelmus šlaitas ims slinkti kaip Gedimino kalnas sostinėje:

„Kad nebūtų kaip su Gedimino pilim.“

„Vaizdą galima pataisyt, ne taip smarkiai išpjaunant, nes nu ten visus medžius nupjovė.“

„Daug tų medžių baisiai išpjovė be reikalo, kiti galėjo būt. Šimtamečiai medžiai, kurie supuvę reikėjo išrinkt, o dabar padarė gryną lauką.“

Kiti laukia galutinio rezultato. Ir džiaugiasi nuo kelio atsivėrusiu pilies vaizdu:

„Pravažiuoja daug žmonių daug turistų – tai tiesiog laukėm, kada sutvarkys ir kada visi galės pasidžiaugti, nes jis netvarkytas nuo pokario laikų.“

REKLAMA
REKLAMA

„Kada uždengta buvo irgi negražu.“

„Tvarkyt tai reikia, nes daug savaiminių medžių priaugę, kur jokios vertės neturi.“

Pasak Jurbarko mero, pradėtas pirmasis Raudonės pilies parko tvarkymo etapas, per kurį įsisavina beveik milijoną eurų. Jame daugiausia dėmesio želdiniams. Meras dievagojasi, esą pjaunami tik beverčiai medžiai ir krūmai.

REKLAMA

„Suderinta su visom institucijom ir geriausias variantas atliktas, kad atkurti istorinę vertę ir gamtinę vertę, nes yra daug istorinių medžių, kurie dabar buvo pasislėpę kitų medžių žalumoj, ir bus atkurti ir pasodinti nauji medžiai, kurie papildys alėjas“, – sako Jurbarko meras Skirmantas Mockevičius.

Tačiau žmonės tikina, kad darbai liudija priešingai.

„Medžiai yra pjaunami netgi ir tokie, kurie didesnio storumo nei alėjose esantys medžiai, aišku, tai tai parko rekonstrukcija, įsivaizduojamo parko atstatymo struktūra, bet netiesa skelbiama“, – pasakoja Laima Kazukauskytė-Misiūnienė kilusi iš Raudonės.

REKLAMA
REKLAMA

Tad piliečiai suskubo analizuoti projektą, ir viliasi, kad bent tolesnius etapus pavyks koreguoti. Mat šalia pilies numatyta ir didelė automobilių aikštelė, tad grius šimtai medžių. O Raudonės miestelio seniūnas stebisi, kodėl toks sujudimas tik dabar, mat projektas pristatytas dukart

„Kad ir buvo žmogus tam susirinkime, sako, aš nežinau, kad čia pjauna, nors tikrai pas mane nė vienas neatėjo, kad klaustų: „Einam apsivaikščiot – kaip čia bus“, – kalbėjo Raudonės Seniūnas Česlovas Meškauskas.

„Projektas turi 3 dalis, tai pirmos dalies – medžių pjovimas jau įgyvendintas, nes viskas vyksta labai greitai. Sekančiose dalyse yra numatyti taip pat daug medžių pjovimo, tai gal mums pavyks pakoreguoti, jei bus pagalba, galimybės“, – sako L. Kazukauskytė-Misiūnienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Anot Kultūros paveldo departamento atstovų, „palei Nemuną įsikūrusios pilys ir dvarai buvo orientuoti į slėnyje atsiveriančias erdves“. Jurbarko meras sako, kad pagal projektą atkurs autentišką vaizdą, tad ir medžių iškirsta, be to, viliasi, kad pilies erdvėmis ateityje rūpinsis verslininkai.

„Bus skelbiamas konkursas, ieškant koncesininko. Norime, kad investuotų ir padarytų viešbutį. Apgyvendinimo patalpas konferencijų patalpas, maitinimo patalpas ir tai bus sudėtinė dalis šio parko ir tikimės, kad tas visas kompleksas bus didžiulis traukos objektas“, – pasakoja S. Mockevičius.

O seniūnas aprodo teritoriją ir vardija, kaip ji pasikeis: neliks kelmų, atsiras trinkelės:

„Jie rausis visi, pievos šitos atnaujintos, kiemas bus išdėstytas granito trinkelėm, kolonos su vazonais, apačioje gėlynai, kad maitinimo įstaiga restoranas galėtų vykdyti savo veiklą, o mūsų turistai čia galėtų lankytis ir džiaugtis panorama.“

REKLAMA

O stebėdami, kaip pastaruoju metu daugelyje vietų vykdomi projektai, kiti specialistai tokį autentikos atkūrimą deda į šuns dienas – esą brandūs medžiai verčiami negalvojant nei apie klimato kaitą, nei apie teritorijos įvaizdį.

„Brandūs medžiai, kurie jau tapo tam tikros vietovės dalimi, laikomi ne autentiškais, o štai parkingų įrengimas, arba kavinių įrengimas, ar dar kokios petankės aikštelės įrengimas tai su autentika tarsi suderinami dalykai, tai tas nenuoseklumas taikant autentiškumo sampratą kelia labai daug klausimų“, – teigia miesto antropologė Jekaterina Lavrinec.

Raudonės pilies parką sutvarkyti planuojama iki kitų metų vasaros.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų