REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Virš prezidento Nausėdos ir būsimosios premjerės Šimonytės besikaupę tamsūs debesys žaibais ir audra neprapliupo. Šalies vadovas atmetė dviejų kandidatų į ministrus pavardes, tačiau ne tas, kurios Šimonytei būtų labai skaudžios politine prasme.

Virš prezidento Nausėdos ir būsimosios premjerės Šimonytės besikaupę tamsūs debesys žaibais ir audra neprapliupo. Šalies vadovas atmetė dviejų kandidatų į ministrus pavardes, tačiau ne tas, kurios Šimonytei būtų labai skaudžios politine prasme.

REKLAMA

Nausėdai neįtiko Laisvės partijos kandidatas Kasparas Adomaitis ir nepartinė Dalia Miniataitė. Dažnai linksniuotą Arūną Dulkį Nausėda skiria ministru, tačiau su sąlyga – asmeninę atsakomybę už jį prisiima pati Šimonytė, o jeigu nesiseks, ilgai Dulkys poste esą neužsibus. Politologai ministrų skyrimo dramos atomazgą vertina kaip kompromisą.

Nuo šio ryto Gitano Nausėdos ir Ingridos Šimonytės susitikimo priklausė ne tiek ir mažai. Jeigu jiedu būtų rimtai susikirtę dėl kandidatų į ministrus, Vyriausybės formavimas koronaviruso krizės akistatoje galėjo užsitęsti. Be to, konfliktas būtų pakenkęs tolesniems Nausėdos ir valdančiųjų santykiams.

REKLAMA
REKLAMA

O atmosfera kaito jau savaitę. Nausėda iš anksto pareiškė, kad ministrus atrinkinės principingai ir pastabų išties turėjo beveik kiekvienam kandidatui, visiškai prezidentas nekomentavo Gabrielius Landsbergis. Galiausiai prezidentas tesi žodį ir atmeta du pretendentus.

REKLAMA

„Aš, kaip prezidentas, negaliu prisiimti atsakomybės už jų trumpalaikių ir ilgalaikių tikslų įgyvendinimą, nes stokojama vizijos“, – sako Prezidentas Gitanas Nausėda.

Pirmasis – 37-erių Laisvės partijos kandidatas Kasparas Adomaitis, norėjęs perimti susisiekimo ministerijos, kurią buvo pavadinęs „kelių ir šaligatvių ministerija“, vairą.

„Kasparas Adomaitis pasirodė fragmentiškai susipažinęs su šio sektoriaus problematika“, – pasakoja G. Nausėda.

„Aišku, kad apmaudu, bet suprantu, kad tiesiog reikėjo visų trijų žmonių pasitikėjimo“, – teigia atmestasis kandidatas Kasparas Adomaitis.

REKLAMA
REKLAMA

Nebus ministre ir ilgametė Žemės ūkio ministerijos valdininkė, nepartinė Dalia Miniataitė, kurią delegavo konservatoriai.

„Deja, ilgalaikės vizijos, arba aiškaus regėjimo, kaip mes rengsime savo žemės ūkio politiką per artimiausius 5-10 metų, pristigo“, – kalbėjo G. Nausėda.

„Aš tikrai nenoriu mokyti prezidento, kaip jam dirbti savo darbą“, – sako paskirtoji premjerė Ingrida Šimonytė.

Taip reaguoja Šimonytė, tačiau neslepia, kad Nausėdos pasitelkti ministrų atrankos metodai jos nesužavėjo.

„Man nevisiškai matytas iki šiol buvo toks kandidatų aptarinėjimas, kuris įvyko formuojant šitą Vyriausybę. Paprastai atskiros savybės atskirų kandidatų nebūdavo taip plačiai komentuojamos“, – pasakoja I. Šimonytė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Būsimoji premjerė įsitikinusi – atmesti kandidatai galėjo dirbti jos komandoje.

„Bet kokį sprendimą galima vertinti kaip kompromisą, bet aš neprivalau sutikti su visomis pastabomis, kurios yra sakomos apie kandidatus. Jeigu aš juos siūliau, reikia manyti, aš maniau, kad su visais jais galiu dirbti“, – teigia I. Šimonytė.

Kompromisu šį Nausėdos žingsnį ir Šimonytės sprendimą nesipriešinti labai kietakaktiškai vadina dalis ekspertų.

„Manau, kad čia buvo pasiektas kompromisas, atmetant mažiausiai skausmingus ministrus politiškai. Kita vertus, ponui Nausėdai parodant, kad jis nėra stumdomas ir silpnesnis už Grybauskaitę. Nausėdai tai labai svarbu, nes jis ieško savo pozicijos naujame politiniame lauke ir jam buvo svarbu parodyti, kad jis turi galios“, – kalbėjo viešųjų ryšių ekspertas Mykolas Katkus.

REKLAMA

Tą galią Nausėda bando išlaikyti ir kalbėdamas apie Arūną Dulkį, kandidatą poste pakeisti Verygą. Sykį jau nepaskyręs Dulkio valstybės kontrolieriumi, prezidentas nėra tikras, ar Dulkys turi gerą veiksmų planą jau tuoj pat imtis koronaviruso krizės valdymo.

„Gerbiama Ingrida Šimonytė prisiėmė asmeninę atsakomybę už šio ministro veiklą ir mes sutarėme, kad, jeigu dirbti nesiseks, mes tikrai nelauksime ilgai, sprendimai bus priimti labai greitai“, – sako G. Nausėda.

„Jeigu Dulkys bus paskirtas ministru, tai bus gan sunku prezidentui įsiterpti į ministrų veiklą. Jis galės viešajame lauke vertinti juos, bet įsiterpti ir priversti valdančiuosius atsisakyti vieno ar kito ministro, nebus taip paprasta“, – pasakoja politologas Lauras Bielinis.

REKLAMA

Abejonių Nausėda dar turi ir dėl Dainiaus Kreivio galimų interesų konfliktų. Tačiau tikina gavęs raštišką konservatoriaus įsipareigojimą tų konfliktų išvengti. Pats Kreivys aiškina, kad prižiūrėti interesus Vyriausybėje turėtų tam paskirtas pareigūnas.

Tarė Nausėda ir gerą žodį. „Maloniai nustebino“ jį kandidatė į teisingumo ministrus Evelina Dobrovolska.

„Atėjo ne tik puikiai pasiruošusi, atsakė į klausimus labai konkrečiai ir tiesiai“, – teigia G. Nausėda.

O kas bus du nauji kandidatai? Būsimąjį susisiekimo ministrą Nausėda jau žino.

„Pakankamai gerai pažinodamas šį asmenį, manau, kad tai tikrai galėtų būti geras kandidatas“, – kalbėjo G. Nausėda.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Tai yra artimas Laisvės partijai vertybiškai žmogus, kuris nėra Laisvės partijos narys“, – sako Laisvės partijos pirmininkė Aušrinė Armonaitė.

Nė vienas neatskleidžia ir būsimojo žemės ūkio ministro pavardės.

„Jaučiu, kad tie pakeitimai, kuriuos padarysime, tikrai leis Vyriausybei dirbti ne mažiau sklandžiai“, – pasakoja I. Šimonytė.

Nausėda neigia, kad apsvarstyti kandidatūras galėjo greičiau ir žada, kad dekretą dėl Vyriausybės formavimo pasirašys vėliausiai antradienį ryte.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų