REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Miestuose jau prasidėjo eglučių prekyba. Vis tik karantinas veikia ir šią prieškalėdinę verslo šaką. Kokie gi medeliai populiariausi, ir kodėl lietuviai puolė iš anksto rūpintis kirstinėmis puošmenomis.

Miestuose jau prasidėjo eglučių prekyba. Vis tik karantinas veikia ir šią prieškalėdinę verslo šaką. Kokie gi medeliai populiariausi, ir kodėl lietuviai puolė iš anksto rūpintis kirstinėmis puošmenomis.

REKLAMA

Valstybiname miškų urėdijos medelyne, Panevėžio rajone burzgia pjūklai. Kalėdų medelių plantacijoje pradedamos kirsti pirmosios puošmenos. Po truputį kertamos sidabrašakės keliauja tiesiai į priekabą, o iš ten jau į urėdiją, kur visas jas galės rinktis pirkėjai.

„Šiuo metu pastebėjom, kad ir pernai, ir šiemet žmonės domisi paprastomis mūsų miško eglutėmis, tai susidomėjimas yra kada, turėsim kada nukirsim, atvešim“, – sako urėdijos medelyno vadovas Egidijus Kaluina.

Medelyno vadovas pastebi, kad karantinas šiemet jaukia prekybą Kalėdų medeliais. Bet daugiau perka šeimos.

REKLAMA
REKLAMA

„Didelio ažiotažo nėra, nes pas mus kas buvo pirkėjai mokyklos, darželiai, organizacijos šiemet labai mažai, tikriausiai paveikė ir karantinas“, – pasakoja E. Kaluina.

REKLAMA

Dėl pandemijos urėdija sako šiemet nedidinusi ir eglaičių kainų. Vidutinės populiariausios namams puošti eglės maždaug nuo 1,5 metro kainuoja apie 13 eurų. O vazonuose nedidukės ir dar pigiau. Medelyne ir urėdijose šiemet bus galima nusipirkti ir eglės šakų, mat tradicinės eglių dalinimo akcijos miestuose laikinai atsisakyta.

„Tikrai labai apgailestaujam, kad negalėsim dalinti šakų, bet manom, kad tai vieninteliai metai“, – teigia E. Kaluina.

O savo šeimos ūkio augintomis eglutėmis prekiauti pradėjusi panevėžietė Rita kol kas labai patenkinta prekybos pradžia. Labiausiai džiugina ankstyvas pirkėjų susidomėjimas.

REKLAMA
REKLAMA

„Eglutei panašiai 7 metai, formuota 2 kartus. Šiemet pastebiu, kad ieško tradicinių lietuviškų, kėnių jau mažiau domisi, net nelabai formuotom“, – kalbėjo eglučių augintoja Rita Bružienė.

Formuoti lietuviški medeliai kiek brangesni nei urėdijos.

„Kainos įvairios, žalių kaina nuo 10 – 25 eurų, sidabrinės štai šitos būtų apie 45 eurų. Įvairiai sidabrinės, nuo 15 eurų“, – sako R. Bružienė.

Kalėdų puošmenomis aikštelėje prie prekybos centro nuo gruodžio pirmos pradėjo ir panevėžietis Andrius. Tiesa, vyras kol kas prekiauja tik įvežtiniais medeliais – daugiausiai normandiniais kėniais.

„Prekiaujame vos keletą valandų, tai visokių pardaviau, ir mažesnių, ir nori didesnių. Daug kas sako atvažiuos vakare po darbo. Šiemet pas mane 10–60 eurų už eglutę. Pavyzdžiui, 3,5 metro kėnis po 60 eurų, vėliau bus žalios kirstos jos bus pigiau“, – pasakoja prekiautojas eglutėmis Andrius Kviliūnas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

O sostinės gyventojai eglučių namams jau dairosi nuo lapkričio vidurio. Pavyzdžiui, prekyba ir kirstinėmis ir vazonuose eglutėmis šiaurės miestelyje siūloma net su 30 procentų akcija. Bet vilniečiai perka ir nesideri:

„Turime kliniką, tai papuošime, kad klientai atėję džiaugtųsi.“

„Jau laikas, galvoju, šiandien gruodžio mėnuo, galima apie tai galvoti.“

Eglučių prekiautojai pastebi, kad šiemet gyventojai ieško tradicinių lietuviškų žaliaskarių. Į madą grįžta net paprastos miško eglutės.

„Ir vainikų daugiau pradėjo pirkti, ir eglučių ne vieną, o po dvi, tris perka. Žmonės dabar sėdi namuose ir nori padarysi sau nors kokią šventę“, – teigia eglučių prekiautoja Julija Pavlova.

REKLAMA

„Gyvų eglių kirstinių perka šiek tiek daugiau turbūt dėlto, kad eina į namų ūkį, o ne į parduotuvių restoranų kavinių puošimą“, – kalbėjo eglučių prekiautojas Mindaugas Gikas.

Sostinėje neaukštų elgučių kainos svyruoja nuo 14 – 35 eurų, bet pakloti galima ir virš 100 eurų už, pavyzdžiui, didžiulį daugiau kaip 3 metrus išstybusį švelniaspyglį kėnį. Vis tik per karantiną nuobodžiaujantys lietuviai išlaidauti linkę ir švenčių puošybai. Prekiautojai trinka rankomis, kad padidėjo paklausa net ir kiemo puošmenoms, šakomis, ir advento vainikais.

„Šiemet išpopuliarėjo elniukai, vietoj eglučių stato, ir nekirstos eglutės vazonuose. Kad galima būtų persodint“, – sako J. Pavlova.

Kalėdinių eglučių prekyba šiemet šoktelėjo net dvigubai. O viena prekyvietė vidutiniškai per gruodžio sezoną parduoda apie 1000 šventinių medelių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų