REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Per pandemiją nukentėjusiam smulkiam ir vidutiniam verslui Vyriausybė ruošia naują paramos paketą. Nuo Naujųjų metų žada per pusmetį išdalinti 150 mln. eurų.

Per pandemiją nukentėjusiam smulkiam ir vidutiniam verslui Vyriausybė ruošia naują paramos paketą. Nuo Naujųjų metų žada per pusmetį išdalinti 150 mln. eurų.

REKLAMA

Subsidijų galės prašyti tos įmonės, kurių apyvarta sumažėjo bent 30 procentų. Verslininkai paramos labai laukia, tačiau jau purkštauja, kad jos esą pakaks tik komunaliniams mokesčiams padengti.

Sporto klubas dėl karantino skaičiuoja 70 proc. kritusias pajamas. Grupiniai užsiėmimai draudžiami, tad apsilanko vos vienas kitas klientas. Klubas mėgina gelbėtis rengdamas treniruotes internetu nuotoliniu būdu, tad džiaugiasi, kad pavyksta išlaikyti bent trečdalį klientų.

„Tikėjomės, kad šitie 4 metai bus patys geriausi, buvome nusiteikę investicijas toliau daryti, bet, kaip ir daugeliui, viskas apsivertė aukštyn kojomis. Bus blogiausi“, – sako sporto klubo vadovas Mindaugas Rupšys.

REKLAMA
REKLAMA

Kad išgyventų, klubo savininkai jau nuo pavasario siuntinėja raštus dėl paramos, tačiau ji esą nuo bankroto neišgelbėtų.

„Labai sunku, bet gavom nuolaidų iš savo tiekėjų, palaikymą iš klubo narių. Dėl to išgyvenome. Jei būtų tik valstybės dalis, kurią gavome, būtų labai mažai buvę“, – pasakoja M. Rupšys.

REKLAMA

Tokioms įmonėms kaip šis sporto klubas, kurios dėl pandemijos patyrė didžiulį pajamų sumažėjimą, Vyriausybė ruošia naują pagalbos paketą. Subsidijas žada tiems verslams, kurių apyvarta pagal sumokėtas pridėtinės vertės mokesčio sumas nuo kovo iki spalio sumažėjo 30 ir daugiau procentų, palyginti su tuo pačiu laikotarpiu pernai.

Tiesa, subsidijų dydis tiesiogiai priklausys nuo to, kiek verslininkai pernai per aštuonis mėnesius sumokėjo gyventojų pajamų mokesčio. Galės atgauti 25 proc. įmokų.

„Limitą lėšų turėjome. 150 mln. eurų skaičiavome kaip padalinti, kad gautų didelis ratas įmonių, jei lėšų būtų daugiau ar papildomai iš kažkur gautos, procentas galėtų būti didesnis“, – teigia laikinasis ministras Rimantas Sinkevičius.

REKLAMA
REKLAMA

Laikinasis ministras Sinkevičius prognozuoja, kad subsidijų pasiprašys apie 60 tūkst. smulkių ir vidutinių įmonių. Prašymus jos turės rašyti mokesčių inspekcijai. Ši parama bus skirta toms įmonėms, kuriose dirba ne daugiau kaip 250 darbuotojų.

Viena įmonė galės gauti nuo 500 iki 800 000 eurų subsidiją. Vyriausybė pagal šią priemonę žada išdalinti apie 150 mln. eurų, tiesa, prie šių pinigų nusprendė neprileisti žemės ūkio ir žuvininkystės verslininkų, kurie paramą gaus pagal kitas programas.

„Kompensuosim toms, kurios susidūrė su sunkumais per pandemiją iki kitų metų birželio 31 d. kompensuojant darbo vietų išlaikymą. Kad nesidubliuotų“, – kalbėjo laikinasis ministras Andrius Palionis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pinigų įmonių gyvybingumui palaikyti karantino nukamuoti verslininkai labai laukia jau nuo pat pavasario ir skundžiasi, kad ji labai vėluoja. Be to, parama, esą labai nedidelė, vienai įmonei vidutiniškai teks iki 3 tūkst. eurų.

„Parama bus nepaprastai maža. Per pirmą bangą buvo 50 proc. GPM, dabar gaus tik 250 eurų. Tai yra vieno mėnesio komunalinės išlaidos, telefono išlaikymui. Parama nepakankama, verslo neišgelbės“, – sako verslininkų asociacijos vadovė Dalia Matukienė.

Subsidijas vyriausybė žada skirti tik įmonių likvidumui palaikyti, tačiau draus jas naudoti akcininkų dividendams, paskoloms ir kitiems mokėjimams, susijusiems su kapitalu.

REKLAMA

Beje, baigdami kadenciją, šios Vyriausybės ministrai ne tik dalina paramą, bet ir patys jau skirstosi su dovanomis.

Ministrų maišeliuose – gryno sidabro medaliai, sveriantys 33 gramus, nukaldinti Lietuvos monetų kalykloje. Juos ministrams vyriausybės darbo pabaigos proga įteikė laikinasis premjeras Saulius Skvernelis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų