REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prezidentas su naujojo Seimo atstovais aiškinasi, ar pavyks įgyvendinti pažadą Lietuvą paversti gerovės valstybe. Valdžia sutaria, kad pensijos ir algos Lietuvoje per mažos. Tačiau prašnekus, kaip jas reikės didinti, kalba pakrypsta apie mokesčių didinimą.

Prezidentas su naujojo Seimo atstovais aiškinasi, ar pavyks įgyvendinti pažadą Lietuvą paversti gerovės valstybe. Valdžia sutaria, kad pensijos ir algos Lietuvoje per mažos. Tačiau prašnekus, kaip jas reikės didinti, kalba pakrypsta apie mokesčių didinimą.

REKLAMA

Politikai aptarinėja jau ne tik taršos mokestį ar mokesčių lengvatų naikinimą, bet ir prisiminė Verygos taip ir neįvestą cukraus mokestį, dėl kurio brangtų daugelis nesveikų maisto produktų.

Maisto banko skyriuje Gintaras su žmona laukia maisto ir higienos prekių labdaros davinio. Vyras dirba statybose, o žmona namie augina mažametį vaiką, tad sako, jo gaunamo 600 eurų atlyginimo trijų asmenų šeimai išlaikyti neužtenka.

„Truputį dirbu, bet pajamos mažos, mažą vaiką turiu, nelabai man išeina. Pajamų neužtenka, valstybė čia atsiunčia“, – sako statybininkas Gintaras.

REKLAMA
REKLAMA

Ir tokių darbingo amžiaus žmonių pasiimti nemokamų produktų per pandemiją čia ateina vis daugiau.

„Kaip bebūtų gaila, šiuo metu labai daug sulaukiame skambučių žmonių, prašančių pagalbos. Socialinės organizacijos irgi nori bendradarbiauti su maisto banku“, – pasakoja „Maisto banko“ atstovė Aurelija Paulauskienė.

REKLAMA

Kitąmet minimali alga tik nedaug viršys vidutinę pensiją ir sieks 467 eurų į rankas. O vidutinė alga taip pat prognozuojama ne itin įspūdinga – 912 eurų į rankas.

Tad prezidentas su naujo Seimo atstovais jau tariasi, kaip reikės žmonėms žiūrėti į akis, kuriems prižadėjo gyvenimą gerovės valstybėje. Šalies vadovas nepatenkintas, kad Lietuvoje atlyginimai net ketvirtadaliu mažesni, nei turėtų būti pagal šalies ekonominį išsivystymą. Beveik per pusę, apie 40 proc., algas sumažina mokesčiai, tačiau prezidentas mokesčių mažinti nesiūlo, kalba tik apie būtinybę didinti mokesčius dirbantiems individualiai, su verslo liudijimais.

REKLAMA
REKLAMA

„Šalyje stokojame mokesčių teisingumo. Vienas pavyzdžių – skirtingas pajamų apmokestinimas priklausomai nuo to, kokia forma gaunamos pajamos. Apmokestinimas skiriasi net kartais pagal atskiras pajamų grupes. Tai turėtų būti spręstina“, – teigia prezidento patarėjas Simonas Krėpšta.

„Samdomų darbuotojų efektyvus mokamas tarifas gali siekti 40 proc. įvertinus visus mokesčius. Bet pagal tam tikras veiklos formas veikiantys asmenys moka 5 ar 10 proc. GPM tarifą, net jei pajamos dešimtimis ar šimtais kartų didesnės už vidutinį darbo užmokestį“, – kalbėjo ekonomistas Nerijus Mačiulis.

Dėl Covid pandemijos sukelto sunkmečio Finansų ministerija artimiausiais metais prognozuoja jau kur kas kuklesnį algų augimą nei iki šiol. Tad kad algos didėtų greičiau, profesinės sąjungos reikalauja kelti minimalią algą bent 12 eurų į rankas daugiau nei sutiko nueinanti Skvernelio vyriausybė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Atlyginimai kitais metais turi didėti sparčiau. Iš duomenų matome, kad vidutinis darbo užmokestis didės kitais metais. Tai sudaro prielaidas didinti darbo užmokesčius. Čia noriu paminėti minimalią algą, kuri turi nuo kitų metų didėti. Profesinės sąjungos siūlė 663 eurų“, – sako profsąjungų atstovė Inga Ruginienė.

Diskutuodami, kaip papildyti biudžetą, politikai kalba ir apie naujus mokesčius. Aptariami jau ne tik turto, anglies dvideginio mokesčiai. Vienas tokių – cukraus akcizas.

Ekonomistas Nerijus Mačiulis jau svarsto, kad cukraus kilogramą būtų galima apmokestinti 1 euru. Dėl to paprasto cukraus pakelis pabrangtų dvigubai ar net daugiau. Prabrangtų ne tik saldumynai, bet ir daugybė kito maisto – duona, pieno ir mėsos produktai, padažai, konservuotos daržovės.

REKLAMA

„Vien iš cukraus akcizo galima surinkti 100 mln. eurų per metus. Net jei gyventojai šiek tiek atsisakytų daug cukraus turinčių produktų. Tai nebūtų labai didelė našta perkantiems pirmo būtinumo prekes. Paskaičiavau, kad 400 g duonos kepalėlis pabrangtų 2 ct“, – pasakoja N. Mačiulis. 

Tuo metu valdančiųjų atstovas Mykolas Majauskas apie naujus mokesčius ragina kalbėti labai atsargiai ir kokius mokesčius ketina įvesti naujieji valdantieji, siūlo klausti tik po Šimonytės vyriausybės priesaikos.

„Labai jautrus metas kalbėti apie mokesčius. Svarbu užtikrinti, kad ši diskusija nėra apie naujus mokesčius. Mokesčių sistemoje turime elgtis kaip krištolo parduotuvėje ir nedaryti skubių judesių“, – teigia Seimo narys, konservatorius Mykolas Majauskas.

Prezidentūros ir verslo atstovai naująjį Seimą ragina nebekartoti praktikos naujus mokesčius įvedinėti kartu su biudžetu, nepalikus verslui nė pusmečio pasiruošti, tačiau ir naujieji tokios teisės atsisakyti neketina.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų