REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nepaisant koronaviruso pandemijos lietuviai šturmuoja prekybos centrus ir jau dabar perka Kalėdines dovanas artimiesiems. Naujausia atlikta apklausa parodė, kad net du iš trijų šalies gyventojų dovanas ketina pirkti prekybos centruose.

Nepaisant koronaviruso pandemijos lietuviai šturmuoja prekybos centrus ir jau dabar perka Kalėdines dovanas artimiesiems. Naujausia atlikta apklausa parodė, kad net du iš trijų šalies gyventojų dovanas ketina pirkti prekybos centruose.

REKLAMA

Pirkėjai prisipažįsta nors į parduotuves keliauti bijo, dovanos jiems šventas reikalas – nori ir pačiupinėti, ir apžiūrėti.

Dar nė neprasidėjus gruodžiui lietuviai veržiasi pirkti dovanų į prekybos centrus. Pirkėjų srautą, kuris yra maždaug ketvirtadaliu mažesnis nei įprastai, dėl pandemijos pasitinka šventinės dekoracijos ir kalėdinė nuotaika.

Patys žmonės sako, kad akys raibsta ir nuo spalvų, ir nuo dovanų gausos. Tiesa, baimė užsikrėsti koronavirusu pirkėjų neatbaido nuo įpročio kalėdines dovanas rinktis gyvai ir jas kruopščiai apžiūrėti:

REKLAMA
REKLAMA

„Žinote, yra toks dalykas – bijai, bet eini, meilė artimam ir dovanos yra svarbiau.“

„Pone, nereikia bijoti, reikia saugotis, nedaryti to, ko negalima.“

„Aš esu toks žmogus, kad negaliu apsipirkinėti internetu, man yra labai svarbu pajausti, pasižiūrėti, ar tinka tam žmogui, ar netinka.“

REKLAMA

„Aš internetu nelabai moku, nes reikia iš naujo mokytis, o amžius jau ne tas.“

„Ką jau čia baimintis, kiek čia galima bijoti, reikia čia gyventi galų gale.“

Naujausia atlikta apklausa parodė, kad tautiečiai dovanų neatsisakys. Net ir atradę apsipirkimą internetu, daugiau lietuvių vis tiek trokšta Kalėdų dovanas pirkti gyvai, o maistą įsigyti paskutinėmis dienomis.

Tarptautinės rinkos tyrimų bendrovės ,,Nielsen“ apklausos duomenimis, net du iš trijų mūsų šalies gyventojų nusiteikę dovanas pirkti prekybos centruose. Mažesnė dalis, beveik kas antras žada dovanų dairytis internete.

REKLAMA
REKLAMA

„Daugiau negu 60 procentų yra susirūpinę ir jie bijo ir pandemijos, ir susirgimų. Tai toks yra paradoksas – bijau iš vienos pusės, širdis sako – neik, neik gali būti pavojus, o iš tikrųjų apsisuki ir pirmyn vėl į parduotuvę“, – sako ,,Nielsen“ vadovė Baltijos šalims Ilona Lepp.

Lietuviai išsiskiria ir iš kaimyninių šalių, mat tautiečiams eiti apsipirkti į prekybos centrus yra malonus užsiėmimas, pramoga, o štai lėtesniems ir ramesniems estams tai kone kančia, latviai taip pat nėra tokie parduotuvių vergai kaip lietuviai.

Vienas didžiausių prekybos tinklų tikina, kad šiemet lietuviai Kalėdoms ruošiasi kur kas anksčiau ir dovanų ieško dar net neprasidėjus gruodžiui. Nors gyventojai dovanų pirks mažiau, bet jos bus vertingesnės. O vidutiniškai išleis apie 100 eurų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Tai itin populiarios yra maisto dovanos – gurmaniški sūriai, vytinti mėsos gaminiai, įvairūs suvenyrai, knygos kosmetika ir kitos suvenyrinės prekės“, – pasakoja „Maxima LT“ atstovas Tomas Bašarovas.

„Dar yra tokie tinginiai, jų yra du procentai, jie peržiūrės stalčius, namus ir užsilikusią dovaną perdovanos šeimos nariams“, – teigia I. Lepp.

Tiesa, šiemet dar labiau išpopuliarėjo ir prekyba internetu. Viena didžiausių internetinių parduotuvių tikina, kad koronavirusas keičia pirkėjų įpročius visose Baltijos šalyse. Mat atlikta apklausa parodė – kone trečdalis apklaustųjų ketina dovanas pirkti internetu, apie pusė gyventojų dovanoms planuoja išleisti nuo 50 iki 150 eurų.

REKLAMA

„Populiariausios dovanos visuomet būna kosmetika, parfumerija, žaidimai, žaislus perka ne tik vaikams, bet ir suaugusiems. Interjero detalės, papuošimai, aksesuarai ir avalynė“, – kalbėjo „Pigu.lt“ Komunikacijos vadovė Raimonda Strazdauskaitė.

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga nuogąstauja, kad ne visi prekybininkai yra sąžiningi, kai kurie nesilaiko reikalavimų ir neriboja žmonių srautų. Ministras neabejoja, jei epidemiologinė situacija prastės, gali tekti imtis griežtesnių priemonių.

„Matysime, stebėsime situaciją, viskas, aišku, priklausys ir nuo bendrų epidemiologinių rodiklių, jei jie negerės, tai gali atsirasti daugiau apribojimų“, – sako sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.

O štai prekybininkai džiaugiasi, kad šiemet gyventojai Kalėdoms ruošiasi iš anksto. Mat per pastarąsias dvi savaites kūčiukų jau yra parduota net 50 procentų daugiau nei pernai tuo pačiu metu. Taip pat gyventojai iš lentynų šluoja mandarinus, imbierinius sausainius ir dekoracijas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų