REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Per praėjusią parą šalyje nustatyti 1983 nauji koronaviruso atvejai, 17 žmonių mirė. Nuo pandemijos pradžios šia liga iš viso užsikrėtė jau daugiau nei 42 tūkstančiai žmonių, o beveik 32 tūkstančiai vis dar serga. Ir nors viruso plitimui šalyje įvestas karantinas, šeštadienį keliolika gyventojų surengė piketą, protestuodami prieš kaukių dėvėjimą ir karantiną, teigdami, kad jokio viruso nėra.

Per praėjusią parą šalyje nustatyti 1983 nauji koronaviruso atvejai, 17 žmonių mirė. Nuo pandemijos pradžios šia liga iš viso užsikrėtė jau daugiau nei 42 tūkstančiai žmonių, o beveik 32 tūkstančiai vis dar serga. Ir nors viruso plitimui šalyje įvestas karantinas, šeštadienį keliolika gyventojų surengė piketą, protestuodami prieš kaukių dėvėjimą ir karantiną, teigdami, kad jokio viruso nėra.

REKLAMA

Protestuoti prieš kaukių dėvėjimą ir karantiną šalyje vilniečiai buvo kviesti nuo 11-os valandos prie Katedros. Tačiau matyti vos vienas kitas protesto belaukiantis žmogus ir gausus būrys žurnalistų.

„Jūs gal į protestą atėjot? – Gal. O ką? – O tai kur kiti jūsų bendražygiai? – Nežinau. – Tai vienas atėjot? – Vienas“, – aiškino vyras.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau net ir šiam vyriškiui sunku buvo paaiškinti prieš ką protestuoja.

„Prieš ką protestuojat? – Prieš absurdą. – Kokį? – Kuris dabar vyksta. – Konkrečiai, nes daug kas vyksta pasaulyje. – Daug kas vyksta, daug absurdo vyksta“, – teigė vyras.

REKLAMA

Vis dėlto vyriškiui pavyksta paaiškinti kas jį piktina: „Karantinas, apribojimas žmonių, dėl menkniekio kažkokio, eilinės ligos, kur visais laikais buvo gripas, bet kažkodėl dėl gripo nebuvo daug karantinų, susirgimų būdavo 50 tūkstančių kasmet Lietuvoje. — Bet mokslininkai sako, kad tai rimta. — Mokslininkai, kurie parsidavę farmacijos kompanijom. Mano cigaretė baigiasi, turėsiu kaukę dėtis.“

Pasirodę ir vienas vyriškis su plakatu. Prisistatė Lietuvoje gyvenančiu vokiečiu.

„Pilna mokslininkų, kurie kalba, kad reikia karantino. – Kur? Vokietijoje, tik vienas. Ad Hostinas. Vokietijoje visos vyriausybės visus sprendimus grindžia Ad Hostinu, jis yra vienas. – Vokietijoje tai jo, bet jūs protestuojate Lietuvoje, čia daug mokslininkų, kurie kalba, kad reikia. – Kokie, sakykit man vardus. – Kasiulevičius, Stankūnas iš Kauno klinikų. – Aš norėčiau, kad vyktų diskusija tarp jų, viešoje erdvėje, tai man būtų svarbu. – Diskusija vyksta. – Kur vyksta ta diskusija? Nu žinot, gerai, ačiū labai. Geros dienos“, – teigė vyras.

REKLAMA
REKLAMA

Pasirodė ir dar kelios moterys, bei vyrai. Tiesa, į  vieną krūvą protestuoti jie nesusirinko: „Mums, pavyzdžiui, nepatinka tos kaukės, mes ir kalbam, kad mums nepatinka. – O kodėl jūs tais mokslininkais nepasitikit? – O kuom galima pasitikėti, pasakykit dabar.“

Kitas vyriškis apsimetė, kad atėjo ne protestuoti. Iš pradžių bandė klabėti angliškai: „O į mitingą atėjot? – Fake news, no commentar.“

Paskui prabilo žemaitiškai. Išvadino žurnalistus Tėvynės išdavikais: „Tėvynės išdavikai. – Kodėl? – Todėl, kad baigiasi raide L. Šita, ritink.“

Vis tik tiek ir jis, tiek ir kiti prie Katedros sutikti protestuotojai vėliau patraukė prie Seimo. Tradiciškai, netikintys viruso egzistavimu, sako kad remiasi mokslininkais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Daug mokslininkų prieštarauja. – Kokie? – Nu aš nežinau, aš neprisimenu. – Tai sakot, kad daug, išvardinkit kelis. – Aš neprisimenu, aš žiūriu feisbuke, kur ten… Tai gal ten šarlatanai? – O iš kur žinosit, kurie šarlatanai?

Imunologai turi kalbėti. – Per žinias, turbūt kiekvieną dieną kalba visur. – Specialistai turi kalbėti, o ne žurnalistai. Kuriems sumokėti pinigai, kad jie kalbėtų būtent taip. – O jūs ponas žinias žiūrite, specialistai kalba, infektologai, imunologai. – Aš žiūriu, dabar televizijos beveik nežiūriu. – Tai gal dėl to ir negirdit tos diskusijos, paaiškinimo? – O tai todėl, kad viena nuomonė.

REKLAMA

Dalis protestuojančių demonstrayviai kaukių nedėvėjo, ar dėvėjo nedengdami nosies ir burnos. Kaip pasiteisinimą jie dažniausiai laikė puodelius su gėrimais. Vis tik vieną pilietį pareigūnai sulaikė.

Tai kas nutiko? – Aš nežinau, paklauskite vo, gerbiamųjų policininkų“, – teigė protestuotojas.

Patys pareigūnai patikslino, kad jis buvo sulaikytas būtent dėl netinkamo kaukės dėvėjimo. Tradiciškai, tokiuose renginiuose nemaža dalyvių dalis filmuoja ir vėliau internete dalinasi vaizdais, nevengia fiksuoti ir žurnalistus, skelbdami, kad jie nesuteikia galimybės išsakyti kitą nuomonę. Tačiau gavę galimybę pasisakyti, ir bando tą daryti ir piktinasi, kad yra filmuojami.

REKLAMA

„Jūs kažką darykit, burkit kažką. – O ką reikėtų daryt? – Girdit, ko čia pristojot? – Tai jūs į kamerą kalbat, tai aš ir klausiu. – Čia žinot, čia visą vasarą vaikščiojom ir tas pats, vienas per tą patį. Tik jūs čia šūdą malat, ir viskas. Gerai, nebefilmuokit, girdit.

Aš va dabar darau. Tai šiuo metu maksimumas, ką aš galiu padaryti, aš neorganizavau šitos akcijos, aš tiesiog perskaičiau, kad jinai bus ir man tiesiog jau yra baisu sėdėti namie ir nieko nedaryti, kai vyksta tokie dalykai, kurie tiek sluoksnių turi neaiškių ir tiek paslėptų, aisbergo viršūnė, o po apačią yra milijonas dalykų, kurie neaiškūs“, – teigė protestuotoja.

O kol būrelis neigiančiųjų koronaviruso egzistavimą ir grėsmę protestavo, visuomenės sveikatos centras paskelbė, kad per praėjusią parą šalyje nustatė 1983 naujus susirgimus, o 17 žmonių mirė, tiesa, jie sirgo ir kitomis ligomis. Šiuo metu Lietuvoje koronavirusu serga beveik 32 tūkstančiai gyventojų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų