REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvoje bus siūloma tęsti karantiną. Per sekmadienį suskaičiavus beveik 1200-us naujų COVID-19 susirgimų, laikinasis sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga aiškino, kad sergamumo rodikliai šalyje pradeda stabilizuotis, tačiau esą švęsti dar esą ankstoka.

Lietuvoje bus siūloma tęsti karantiną. Per sekmadienį suskaičiavus beveik 1200-us naujų COVID-19 susirgimų, laikinasis sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga aiškino, kad sergamumo rodikliai šalyje pradeda stabilizuotis, tačiau esą švęsti dar esą ankstoka.

REKLAMA

Dalis vidury darbo dienos parduotuvėse kalbintų vilniečių pasakoja, kad karantino sąlygos Lietuvoje galėtų būti griežtesnės:

„Gal šiek tiek per laisvai mes čia.“

„Viską reikia griežtinti, kirpyklas reikia uždaryti.“

„Kol kas dar palaukim porą savaičių. Gerų švenčių!“

„Truputį per švelnus. Žmona parduotuvėje dirba sako, kad „bobulkas“ kaip ėjo, taip eina be reikalo. Po šimtą gramų salotų kiekvieną dieną perka.“

„Dirbu drabužių parduotuvėje ir tikrai yra pavojinga dirbti, nes daugiausia žmonių ateina į parduotuves, jie perka, matuojasi drabužius ir ne visada dezinfekuoja rankas, ar ten dėvi teisingai kaukes.“

REKLAMA
REKLAMA

Per sekmadienį Lietuvoje laboratorijos aptiko 1152-i naujas COVID-19 infekcijas. Tai yra mažiau nei per šeštadienį, penktadienį ar ketvirtadienį.

REKLAMA

Tiesa, džiaugtis dar negalima. Per praėjusią savaitę buvo iš viso užfiksuota daugiau nei 10200-ai atvejų, tai yra tūkstančiu daugiau nei savaitę prieš tai. Laikinasis sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga tokią statistiką vadina stabilia.

„Augimas nebebuvo eksponentinis. Ir tai leidžia labai rezervuotai pasidžiaugti, kad situacija stabilizuojasi. Kaip iš tikrųjų yra matysim šią savaitę, nes patys skaičiai nuo įdiegtų priemonių atsilieka mažiausiai savaitę, bet pirmuosius gerus ženklus galime matyti“, – sako laikinasis sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.

REKLAMA
REKLAMA

Lietuvos sergamumo rodikliai dar kartą aptarti ir Prezidentūroje. Čia sveikatos ekspertų taryba atsargiai vertina Lietuvos pažangą karantino metu.

„Kaip ir ant kalno viršūnės oras yra retas ir keliukas yra siauras. Tai tikrai labai svarbu, kad tiek valdžios institucijos, tiek visuomenė išlaikytų sutelktumą ir tie gerieji ženklai, kad karantinas veikia, pandemijos plėtra lėtėja, labai svarbu, kad tai tęstųsi bent keletą savaičių“, – pasakoja Prezidento patarėjas Simonas Krėpšta.

Geri ženklai Verygai ne rodiklis. Laikinasis ministras siūlys Vyriausybei karantiną pratęsti.

„Aš esu ir anksčiau minėjęs, kad nėra jokių abejonių, kad jis bus pratęstas“, – teigia A. Veryga.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Veryga kalba ir apie karantino ribojimų spragas. Vyriausybė svarstys, ką daryti su verslininkais, kurie apeidinėja galiojančius draudimus, dangstosi nuomos paslaugomis ir taip toliau sėkmingai veikia.

„Prisidengiat patalpų nuoma, yra nuomojami baseinai pirtys ir kiti panašūs dalykai. Ne tik verslininkai priešinasi ribojimams, Lietuvos kariuomenė perspėja, kad melą apie COVID-19 skleidžiantys gyventojai vis dažniau peržengia feisbuko komentarų ribas“, – kalbėjo A. Veryga.

Pavyzdžiui, sporto klubuose sąmokslo teorijų šalininkai dalina marškinėlius, ant kurių surašo melą, kad žmonės žudo ne virusas, o gydytojai, kad vakcinos yra nuodai.

REKLAMA

„Vis daugiau atvejų fiksuojama, kai klaidinančios informacijos skleidimas, provokacijos persikelia iš virtualios erdvės į fizinę erdvę. Miestuose pastebimi automobiliai, kurie su garsiakalbiais skatina žmones nesitestuoti, sukilti. Žmonės dalinami lankstinukai, kuriuose skleidžiama melaginga informacija apie vakcinas, pandemiją“, – sako kariuomenės atstovas Mažvydas Kunevičius.

„Didžiausias iššūkis yra tie vadinami žmonės, kurie skleidžia kažkokias sąmokslo teorijas, kurie akivaizdžiai specialiais nevykdo reikalavimų, skatina kitus žmones to nedaryti, tai su jais dažniausiai kyla įvairiausios konfliktinės situacijos“, – pasakoja Policijos departamento atstovas Ramūnas Matonis.

REKLAMA

Policija baudžia tik piktybiškai nusiteikusius gyventojus. Per praėjusią savaitę pareigūnai užfiksavo 111-ą karantino taisyklių pažeidėjų, kurie dažniausiai nedėvi kaukių ir nesilaiko izoliacijos rėžimo.

Prezidentūros sveikatos ekspertų taryba taip pat siūlo Lietuvoje pradėti naudoti greituosius antigenų testus. Tai ne tie patys serologiniai kraujo testai, kurie nustato antikūnus, o kita antigenus matanti priemonė, kuri leidžia nosiaryklės tepinėlio pagalba gan tiksliai įvardyti diagnozę, kai žmogui pasireiškia COVID-19 ryškūs simptomai.

„Imamas nosiaryklės mėginys lygiai taip pat kaip imamas dabar testuojant tiksliais molekuliniais testais. Spalvinė reakcija įvyksta ir po keliolikos minučių rezultatas, taip arba ne“, – teigia sveikatos tarybos atstovė Edita Sužiedėlienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tiesa, anot Verygos, pasaulyje sparčiai populiarėjančius antigeninius testus Lietuva išvys negreitai, nes juos reikės įsigyti viešųjų pirkimų būdu.

„Lietuvoje pirkimai pagal visas procedūras turėtų vykti apie 2 su puse mėnesio, tai galim padėkoti mūsų ekspertams, kurie nemato jokių galimybių niekaip kitaip pirkti“, – kalbėjo A. Veryga.

Sveikatos apsaugos ministeriją pykdo ne tik viešieji pirkimai, bet ir informacijos užklausos. Anot Verygos šimtai žurnalistų, Seimo narių, Specialiųjų tyrimų ir Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos užklausų trukdo ministerijos darbuotojų tiesioginį darbą, stengiantis suvaldyti koronaviruso pandemiją.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų