REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nors dėl koronaviruso medikai ragina vengti kontakto su kitais žmonėmis ir masinių susibūrimų, tikintieji šios rekomendacijos paisyti nenori – eina į mišias, atlieka išpažintį, kviečiasi kunigus netgi į namus. Kokias alternatyvas išpažinties atlikimui ir saugiam buvimui bažnyčioje siūlo dvasininkai?

Nors dėl koronaviruso medikai ragina vengti kontakto su kitais žmonėmis ir masinių susibūrimų, tikintieji šios rekomendacijos paisyti nenori – eina į mišias, atlieka išpažintį, kviečiasi kunigus netgi į namus. Kokias alternatyvas išpažinties atlikimui ir saugiam buvimui bažnyčioje siūlo dvasininkai?

REKLAMA

Žmonės renkasi į rytines mišias Dievo Gailestingumo Šventovėje Vilniuje. Kunigas vienos moters netgi paprašo persėsti kitur išlaikant atstumą. Koronavirusas, panašu, tikinčiųjų negąsdina:

„Būna gyvenime tokių atvejų, kai geriau jau truputį surizikuot, bet turėti sveiką sielą.“

„Todėl, kad prisigriešinu vis tiek. Jeigu ne žodžiais, tai mintim.“

„Kažkas tai turi Dievui padėkoti. Už tai, kad jis mus į šeimas grąžina, ekologija pasirūpina.“

REKLAMA
REKLAMA

Įvedus antrąjį karantiną, dvasininkai taip pat suka galvas, kaip bažnyčioje išlaikyti saugų atstumą tarp tikinčiųjų. Vienos parapijos užtvėrė dalį suolų, kitų parapijų klebonai į tai pažvelgė kūrybingiau – sukūrė netgi kortelių sistemą, kuri nurodo, ar žmogus gali užeiti į bažnyčią.

REKLAMA

„Arba mišios jau yra prasidėję ir kortelių nebėra, vadinasi, jau nebėra tau 10-ies kvadratinių metrų bažnyčioje ir jau nebegali įeiti, turi melstis lauke. Čia lauke yra įgarsinimas ir gali būti. Truputėlį gal šalta, bet na karštai, uoliai meldžiantis, ir šiuo karantino metu vyskupai nusprendė, kad truputėlį gali būti mišios, šiek tiek ir trumpesnės“, – sako kunigas Mykolas Sotničenka.

Jeigu nusprendėte bažnyčioje nesilankyti, mišias galite stebėti internete, bet, anot kunigų, nuodėmių išpažinti virtualiai negalima. Išpažintis, bet kokiu atveju, turėtų būti atliekama gyvai, akis į akį su kunigu. Norintiems išlaikyti saugų atstumą išpažinties metu, dvasininkai siūlo alternatyvą klausykloms.

REKLAMA
REKLAMA

„Jeigu mes esame įpratę prie klausyklų, kurias galima rasti didžiojoje daugumoje bažnyčių, tai šiuo metu yra raginama, jeigu yra galimybė, iš tiesų surasti atskirą patalpą, kurioje būtų galima išlaikyti saugų atstumą“, – pasakoja kunigas Povilas Narijauskas.

Kunigai sako, kad sulaukia skambučių ir kvietimų atvykti į namus. Tikintieji prašo ligonių patepimo bei nori atlikti išpažintį. Tačiau, anot dvasininkų, žmonės ne visada pagalvoja, kad šiuos sakramentus galima atidėti ir atlikti pasibaigus karantinui.

„Jeigu tai tikrai yra jau mirtinas atvejis, na, tikrai jau merdintis žmogus, tai tikrai važiuojame, bet kartais žmonės ir patys sako, o, tai tikrai galime atidėti, man nėra kažkokios mirtinos ligos. Kai paaiškini, kad ir mes, kunigai, nors ir naudojamės visomis apsaugos priemonėmis, bet galbūt patys nežinodami irgi galime atvežti virusą į tikinčiojo namus“, – teigia M. Sotničenka.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Na o gatvėje sutikta 85 metų senjorė sako, kad nei į bažnyčią, nei išpažinties neinanti, pasimeldžia namuose, o mišias stebi internete arba per televizorių. Ją piktina besilankantys bažnyčioje, juolab, priimantys komuniją: „Vis vien eina tokios sukriošusios, kaip aš, ir išsižiojusios laukia, kada į burną įdės, o kunigas nedėjo, vis vien į ranką įdėjo. Nu tai kaip teigiamai tokį dalyką vertint? Žinoma, save ir visus. Kunigas į burną kiekvienam nekaišios.“

Senjorei pritaria ir kita moteris: „Kas save saugo, tą ir Dievas saugo.“

Vienuolės seserys savo „Facebook" kanale dalinasi ne tik šmaikščiais vaizdais. Vienos pirmųjų bažnyčioje reaguodamos į antrąją Covid-19 bangą ir žmonių nerimą dėl esamos situacijos, jos nusprendė solidarizuotis su tikinčiaisiais ir dvasinę pagalbą teikti nuotoliniu būdu. Susisiekti su seserimis ir pasidalinti sielos vargais galima telefonu, mesendžeriu ir kitomis programėlėmis.

REKLAMA

„Žmonės tikrai nerimauja, ar jie turės darbą, sunkumai šeimoje, vaikų nuotolinis mokymasis, ateitis neužtikrinta ir taip toliau, ir taip toliau. Taip, tai pirmiausia yra susiję su karantinu ir mūsų ta iniciatyva, mūsų kvietimas, kad galima mums skambinti, yra pirmiausia, na, susijęs su šita epidemija“, – kalbėjo Nukryžiuotojo Kristaus sesuo Rima Malickaitė.

Dvasininkai sako, kad jų tarnystė tokia pat kaip medikų: nepaisant viruso, jie vis vien turi patarnauti tikintiems ir rūpintis jų dvasine sveikata.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų