REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

91-erių Vytautas po žmonos mirties liko plikas ir basas. Šių metų vasaros pradžioje mirusi vyro žmona Janina visą savo turtą testamentu paliko 30 metų jaunesniam šeimos gydytojui. Tiesa, testamentą ji parašė dar prieš 14 metų, o apie tai nei vienu žodžiu neužsiminė savo vyrui. Vytautas įtaria, kad Janina turtą paliko ne savo valia, o kaip kyšį. Plačiau šia situacija domėjosi laidos „Prieš srovę“ žurnalistai.

91-erių Vytautas po žmonos mirties liko plikas ir basas. Šių metų vasaros pradžioje mirusi vyro žmona Janina visą savo turtą testamentu paliko 30 metų jaunesniam šeimos gydytojui. Tiesa, testamentą ji parašė dar prieš 14 metų, o apie tai nei vienu žodžiu neužsiminė savo vyrui. Vytautas įtaria, kad Janina turtą paliko ne savo valia, o kaip kyšį. Plačiau šia situacija domėjosi laidos „Prieš srovę“ žurnalistai.

REKLAMA

Vytauto ir Janinos santuoka abiem buvo ne pirmoji. 91-erių Vytautas Janiną pažinojo nuo mokyklos laikų. Anot jo, moteris jį buvo įsimylėjusi jau nuo penktos klasės, tačiau gyvenimas viską pertvarkė savaip ir juodu susituokė tik kai abiem buvo po 70 metų.

20 metų jie gyveno Panevėžio centre esančiame dideliame Janinos name. Tiesa, kai Vytautas persikėlė į namą gyventi, jis dar nebuvo baigtas statyti, todėl vyras negailėjo nei savo laiko, nei asmeninių pinigų ir namą gražino bei gerino.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau Janinai mirus Vytautas sužinojo, kad jos santaupos ir didžiulis namas Panevėžio centre liko visai ne jam, o 30 metų jaunesniam šeimos gydytojui, kurio paciente buvo Janina. Negana to, testamentą moteris surašė dar prieš 14 metų, o apie tai nieko nesakė savo vyrui Vytautui.

REKLAMA

„Kaip aš pasijutau? Niekada mintyse man nebuvo kilę, kad toks dalykas galėtų būti padarytas. Man iškart šovė mintis, kad reikia padėti daktarui. Aš jam paskambinau telefonu, pasakiau, kad toks dalykas įvyko, o jis pasakė, kad jau 14 metų šitą žino“, – laidoje „Prieš srovę“ pasakojo našliu tapęs Vytautas.

Vytautas jaučia didelę nuoskaudą

Šiandien Vytautas ir jo dukra Agnė nežino nė ką galvoti – gal šis prieš keturiolika metų parašytas testamentas yra slaptos Janinos meilės gydytojui liudijimas? Ar vis tik tai yra stambaus masto kyšis?

REKLAMA
REKLAMA

„Siūliau atiduoti testamentą, sakiau, kad reikėjo atvažiuoti pas notarą atsisakyti. Dvi išeitys yra – arba atsisakot ir tašką padedam, o jeigu ne, tai kita išeitis – iki 8 metų kalėjimas, 5 metai netekti licencijos ir didžiulės baudos mokėt. Už ką? Už kyšį. Kaip sakoma, pažadas. Aš nežinau, ką jis pažadėjo, net neįsivaizduoju. Ji kažkada sakė, kad ji yra užtikrinta iki gyvenimo pabaigos dėl savo sveikatos priežiūros. Užtikrinta, tai užtikrinta – juk galų gale mes visi esame savotiškai užtikrinti. Bet vat po to išaiškėjo, kodėl šitas dalykas yra“, – įtarimais dalijosi Vytautas.

Tiesa, vyras patikino, kad testamente yra nurodytas ir gydytojo asmens kodas bei adresas. Tad, pasak Vytauto, gydytojas tikrai turėjo apie testamentą žinoti. O Vytautui pasiūlius testamento atsisakyti, gydytojas tai padaryti atsisakė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Aš jaučiu didelę nuoskaudą. Pirmiausia, kad aš ja tikėjau 20 metų. <...> Žodžiu, aš ja pasitikėjau 100 procentų, o jinai 14 metų slėpė nusikaltimą, nes čia ir jos nusikaltimas“, – tvirtino Vytautas.

Vytauto dukra Agnė negali suvokti, kaip gydytojas galėjo taip pasielgti. Anot jos, gobšumas – taip pat viena iš nuodėmių.

„Tas turtas jam nepriklauso, jis priklauso mano tėvui. Mano tėvas jį puoselėjo. Norėčiau paklausti gydytojo, kaip jis jaustųsi, jeigu iš jo tėvų, iš jo vaikų, iš jo lygiai taip pat pasiimtų turtą. Ir ką jis tada pasakytų, jeigu jis pastatytų namą, turėtų mašiną, įrengtų gražiai namus ir ateičiau aš bei pasakyčiau, kad čia viskas yra mano, o tu laisvas“, – sakė Vytauto dukra Agnė.

REKLAMA

Dukra jautė tėvo nesuvokimą

Vytauto dukra prisimena tą dieną, kai jis išėjo iš notaro kabineto. Pasak Agnės, jos tėtis buvo šoke.

„Jis buvo šoke. Ir iš balso, ir iš nesuvokimo supratau. Sakiau tik atsargiai su mašina važiuokit, labai pergyvenau, kaip jis parvažiuos namo. <...> Jis ją prarado, o po savaitės sužinojo, kad dar ir su juo negražiai pasielgė. Dvigubas šokas, nes vis tiek ir laidotuvės yra sunkus dalykas, o jis viskuo pats rūpinosi“, – lemtingą dieną prisiminė Agnė.

Agnė pasakojo, kad Vytautas Janinai surengė labai prašmatnias ir gražias laidotuves. Tiesa, tuo metu vyras nė nebūtų pagalvojęs, kas jo laukia dėl moters turtų. Bet Agnė yra įsitikinusi, kad net žinodamas faktą apie testamentą Vytautas vis tiek būtų surengęs savo žmonai gražų atsisveikinimą.

REKLAMA

„Tos laidotuvės buvo nuoširdus jo atsisveikinimas su ja. Žinokit, aš galvoju, kad jis kitokių laidotuvių ir nesurengtų, net ir žinodamas. Aš surengčiau kitokias, bet jis tikrai ne“, – tikino Agnė.

Daugiau apie Vytauto ir Janinos santykius sužinokite šiame vaizdo siužete:

Stebuklingai be eilės atliko operaciją

Agnė taip pat mano, kad testamentas yra ne kas kita, o kyšis. Moteris įtaria, kad visa tai buvo padaryta tam, kad šeimos gydytojas Janina rūpintųsi iki paskutiniųjų dienų.

„Kaip bebūtų, jis nei draugas, nei giminė, nei tikrai artimas, nei jis prižiūrėjo ją. Paliko šeimos turtą, tai reiškia, kad tai yra kyšis. Taip, aš tau palieku turtą, o tu mus prižiūri iki mirties. Nes tai yra gydytojas, tai yra šeimos gydytojas, nuo kurio priklauso sveikata. Tai čia jei ne kyšis, tai kaip tada traktuoti, kai mes einame pas gydytoją ir duodam jam vokelyje 500 ir sakome, padaryk man operaciją. Tai tada irgi ne kyšis, nes mes savo pinigus atiduodame, kam norime. Bet čia yra didesnė suma. Tai yra visas namas“, – aiškino Agnė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasirodo, kad prieš 14 metų Vytautas jautėsi kur kas prasčiau nei Janina. Ir būtent tada prieš 14 metų Vytautui kuo greičiau reikėjo sąnarių operacijos. Ir netikėtai, skubiai, visai nelaukiant eilėse operacija jam buvo atlikta. Atlikta būtent tada, kai Vytauto žmona Janina buvo ką tik surašiusi testamentą šeimos gydytojui.

Tad tiek Agnė, tiek Vytautas įtaria, kad testamentas buvo it kyšis tam, kad medikas rūpintųsi tiek Janinos, tiek ir Vytauto sveikata. Nepaisant to, kad atiduodama turtą Janina tikėjosi, kad medikas ja rūpinsis iki paskutiniosios, Agnė laidoje tvirtino, kad gydytojas ja tikrai nesirūpino taip, kaip turėtų. Esą rūpinosi jis tiek Janinos, tiek Vytauto sveikata tik tais pirmaisiais metais, kai buvo parašytas testamentas.

REKLAMA

„Aš manau, kad čia tie pirmieji metai, kai prasidėjo siuntimai, tada ir mano tėčiui operacija buvo atlikta. Buvo tas pirminis šuolis rūpesčio, o po to palaipsniui buvo vėl nusileidimas. Tėtis nesulaukdavo tyrimų. Aš jam sakydavau, kad jums į ligoninę reikia, jums blogai, bet jis sakydavo, kad jam siuntimo neduoda“, – tvirtino Agnė.

Šeimos gydytojo vadovė nieko nežino

Ši situacija įtarimų sukėlė ne tik Vytautui, jo dukrai, bet ir tarnyboms. Dabar įvykio tyrimą pradėjo ir Specialiųjų tyrimų tarnyba, ir prokuratūra.

Tačiau poliklinikos, kurioje dirba Janinos turtą gavęs šeimos gydytojas, vadovė nieko nežino. Žinia, jog pacientė visą savo turtą ir didžiulį namą Panevėžio centre užrašė savo šeimos daktarui, įstaigos vadovei nesukėlė jokių įtarimų – esą pacientas kam nori, tam ir palieka savo turtą.

REKLAMA

„Nieko nežinau. <...> Aš nežinau, ką nori pacientai, tą rašo. Aš irgi galiu rašyti, ką noriu testamente. Aš nekalbėsiu ta tematika tikrai. Čia ne teismas, ne STT. Aš tikrai nieko nežinau ir neturiu jokio supratimo“, – teigė Smiltynės šeimos ambulatorijos direktorė Birutė Paškevičienė.

Anot Vytauto dukros Agnės, tai kaip tik turėtų būti ligoninės vadovės reikalas, nes jos įstaigos darbuotojas dabar yra įtariamas kyšininkavimu stambiu mastu. Esą jų gydytojas apvogė jos tėvą – seną, pagyvenusį žmogų – ir pasinaudojo Janinos silpnumu.

„Aš manau, tai jų reikalas, nes kaip bebūtų tai yra kyšininkavimas stambiu mastu. Tai jų gydytojas nusižengė gydytojų etikai. Tai yra visiškas nusižengimas etikai, nes bet kokiu atveju, jei jis pasidavė tam ir pradėjo daugiau skirti tyrimų, dar kažko, tai reiškiasi papildomai provokuojami toliau kyšiai. Reiškia, kad duosi kyšį – padėsiu, neduosi – nepadėsiu. Tad be abejo tai turėtų liesti ligoninės vadovybę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Manau, kad Janina tai darė dėl mano tėčio. Aš manau, kad tuo metu ji rašė testamentą pagal tėčio sveikatą. Ji tikrai galvojo, kad gyvens ilgiau už jį. Nes tikrai mano tėčio sveikata visą laiką buvo prastesnė ir manau, kad tai ir padarė įtaką jos tam parašymui, nes ji visą laiką sveikesnė buvo“, – tikino Agnė.

Gydytojas sako, kad pats nustebo

Tą dieną, kai laidos „Prieš srovę“ komanda lankėsi gydymo įstaigoje, Janinos turtą gavusiam gydytojui buvo atostogos. Tačiau jis sutiko atsakyti į žurnalistės klausimus telefonu.

„Aš nemanau, kad tas jos sprendimas susijęs su mano profesija ir jokio spaudimo negalėjo būti daroma. Aš taip nesielgiu ir niekada nesielgsiu su savo pacientais. Be abejo, istorija labai įdomi, aš tuo neabejoju. Man pačiam buvo didžiulis šokas sužinojus, kad toks testamentas sudarytas. Aš gi sužinojau gerokai vėliau negu jis buvo sudarytas“, – žurnalistei teigė šeimos gydytojas Gintaras Noreika.

REKLAMA

Pagal Janinos testamentą gydytojas paveldėjo nemažą turtą – trijų aukštų namą Panevėžio centre su žemės sklypu. Medikas tvirtina, kad jis pats apie viską sužinojo kur kas vėliau, bet kaip tada testamente atsidūrė jo asmens kodas ir adresas?

„Be abejo, kad aš irgi buvau labai nustebęs pamatęs asmens kodą testamente. Nežinau, iš kur ji galėjo jį gauti. Aš negaliu visko šnekėti, kadangi esu pasirašęs, kad apie tai nekalbėsiu. Aš nedariau jokio spaudimo, aš niekada jokiems žmonėms jokio spaudimo nedariau. Tai yra laisvo žmogaus laisva valia. Manau, kad kiekvienas Lietuvos pilietis turi teisę laisva valia priimti tokį sprendimą. Gaila, kad kai kas tos laisvos žmogaus valios negerbia. Na, yra kaip yra. Istorija tikrai neeilinė ir labai įdomi. Palaukime, ką nuspręs teisėtvarka, institucijos, tada aš galėsiu gražiai jums papasakoti daugiau. Kol kas tikrai negaliu nieko pasakyti“, – laidos „Prieš srovę“ žurnalistei aiškino šeimos gydytojas.

REKLAMA

Velionės Janinos vyras Vytautas sužinojęs apie žmonos testamentą siūlė gydytojui geranoriškai atsisakyti paveldėjimo. Apeliuodamas į gydytojo sąžinę ir į tą faktą, kad namas, nors įstatymiškai priklausė Janinai, ir ji turinti teisę jį palikti kam tinkama, vis tik dvidešimt metų buvo ir tebėra ir Vytauto namai.

Tačiau gydytojas, paprašęs kelių dienų pagalvojimui, našliui Vytautui atrėžė – „ne, pacientės palikimo neatsisakysiu“.

Lankydamas Janinos kapą, šiandien Vytautas vis bando tylomis pasikalbėti su savo žmona. Deja, atsakymas – kapų tyla. Paslaptį, kokiomis aplinkybėmis ir kodėl atsirado toks testamentas, moteris amžiams nusinešė su savimi.

Daugiau detalių apie visą šią situaciją, Janinos ir Vytauto santykius, gydytojo žodžius našliui sužinokite čia:

Laidą „Prieš srovę“ žiūrėkite kiekvieną antradienį 19:30 per TV3 televiziją.

VISĄ LAIDĄ ŽIŪRĖKITE ČIA:

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų