REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Iki Kalėdų likus daugiau nei mėnesiui, kai kurios šalies bažnyčios jau dalija šventintus kalėdaičius. Dvasininkai neslepia tai darantys jau nuo rugsėjo ar spalio. Mat vadinamųjų plotkelių žmonės ėmė prašyti anksčiau ir dėl to, kad nori spėti išsiųsti užsienyje gyvenantiems ir Kalėdoms negrįšiantiems giminaičiams, ir dėl to, kad bijo karantino dėl kurio vėl gali būti uždarytos bažnyčios.

Iki Kalėdų likus daugiau nei mėnesiui, kai kurios šalies bažnyčios jau dalija šventintus kalėdaičius. Dvasininkai neslepia tai darantys jau nuo rugsėjo ar spalio. Mat vadinamųjų plotkelių žmonės ėmė prašyti anksčiau ir dėl to, kad nori spėti išsiųsti užsienyje gyvenantiems ir Kalėdoms negrįšiantiems giminaičiams, ir dėl to, kad bijo karantino dėl kurio vėl gali būti uždarytos bažnyčios.

REKLAMA

Yra ir laikmečio naujovių, kai kuriose bažnyčiose žmonės šiemet galės gauti kalėdaičių ir be gliuteno. 

Kalėdaičiais iš anksto skuba apsirūpinti druskininkietė Valentina.

„Nu gali būti, kad per Kalėdas ir uždaryta bus“, – sako druskininkietė Valentina.

Šventintų, vadinamųjų plotkelių, paaukojusi penkis eurus, moteris pasiima ir sau, ir tiems, kas negali patys jais apsirūpinti. Valentinos pavyzdžiu paseka ir kiti parapijiečiai.

REKLAMA
REKLAMA

Dažnas neslepia, kad toks vaizdas – kalnai pašventintų kalėdaičių lapkričio pradžioje Druskininkų Mergelės Marijos Škaplierinės bažnyčioje – kiek neįprastas.

REKLAMA

Ankstesniais metais tikintieji jų čia ateidavo ne anksčiau nei pirmąjį Advento sekmadienį, kai jie buvo šventinami visose šalies bažnyčios:

„Jau, pasiėmiau šiandien. Žinot, labai gerai, kad anksti, labai gerai. Ką galim žinoti, ar kitą mėnesį galėsim išeiti. O dabar ir pasidalyti su kuo nors, tai labai gerai, kad anksti. Kadangi toks momentas dabar.“

„Na, neįprastai, bet reikia visko saugotis. Reikia daryti taip, kaip reikia. Kito nieko nebus. Gal mišias… Gal išvis nuotoliniu būdų bus mišios, tai negalėsim ateiti. Tai reikia apsirūpinti anksčiau.“

REKLAMA
REKLAMA

„Visi anūkai, visi Lietuvoje, ir visi vaikai Lietuvoje, laiminga aš.“

„Nežinom, kaip ateis Kalėdos, dabar karantinas ateina, tai nusipirkau ir viskas.“

„Siųst man nereikia, pas save visi. Tai pasiėmiau tik sau, ir kaimynei dar parnešiu.“

Druskininkų bažnyčios kunigas Vaidas paantrina, paklausa didžiulė. Iš kaimyninės Lenkijos atsivežtų keturiolikos tūkstančių kalėdaičių jau išdalino pusę.

„Aš manau, kad tai yra labai normalus sprendimas. Atsižvelgiant į tą situaciją, kuri yra. Tam, kad nepulti paskutiniu momentu ir ieškoti tų kalėdaičių, ar juos siųsti, nes kai išsiųsi, prieš Kalėdas, tai gal devintinėms ir gaus artimieji“, – pasakoja kunigas Vaidas Vaišvilas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kalėdaičius dalija ir Panevėžio Šventų apaštalų Petro ir Povilo bažnyčios Klebonas. Jis sako, šiemet jie tikintiesiems supakuoti itin saugiai.

„Taip įdėdavom patys, į atvirus vokus. O šiemet uždari, sandariai uždari vokai yra. Iš gamyklos ir jokio sąlyčio su aplinka nėra. Šiemet dėl koronaviruso užsakėm Kalėdaičius jau supakuotus. Pagal visus sanitarinius reikalavimus. Pakuotėse dalinsim ir tikintiesiems kalėdaičius“, – teigia klebonas Romualdas Zdanys.

Tiesa, kai kurių šalies bažnyčių tikintiesiems kunigai parūpino naujovę – kalėdaičių be gliuteno.

„Nes yra žmonių, kurie netoleruoja glitimo. Kad jie neliktų be kalėdaičių, tai šiemet įsigijome ir tokių“, – kalbėjo V. Vaišvilas.

REKLAMA

Anksčiau be gliuteno, kaip sako Vyskupų konferencijos atstovas, dalindavo tik komuniją. Dabar Lenkijoje kelios įmonės gavo Lenkijos Vyskupų konferencijos leidimą tiekti ne tik paplotėlius komunijai, bet ir Kalėdaičius.

„Žmonės kurie serga celiakija ir negali priimti kviečių glitimo, jie seniai žino, kad komunija, komunikantai, jie yra irgi dvejopi – yra iš įprastų miltų, ir yra begliuteniai. Tai paprastai žmonės, kurie nori priimti begliutenę komuniją, ateina dar prieš mišias į Zakristiją, ir dažnai patys atsineša liturginėse parduotuvėse įsigiję begliutenių komunikantų, ir prašo, kunige, gal gali juos koncegruoti per mišias“, – sako Vyskupų konferencijos atstovas Mykolas Sotničenka.

REKLAMA

Paaiškėja, kad Kūčių vakarą galime dalytis ir savo keptu kalėdaičiu. Kalėdaičių keptuvės Lenkijoje prieinamos, ir dažnas jų įsigijęs kalėdaičius kepa pats. Kas neturi, kepa įprastose elektrinėse vaflinėse. Svarbu kalėdaitis būtų iš miltų ir vandens, be jokių kitų ingredientų.

Ir savadarbį kalėdaitį galima atsinešti į bažnyčią, kaip sako Vyskupų konferencijos atstovas, kunigas jį taip pat pašventins. O tuos, kas bijo likti be kalėdaičių visai, kunigas Mykolas ramina. Esą net jeigu ir įsigaliotų labai griežtas karantinas, o bažnyčios užsidarytų, tikintiesiems kalėdaičius Kunigai dalintų ne bažnyčiose, o šalia jų, po atviru dangumi.

Tačiau kol kas Vyskupų konferencijos atstovas sako, kad galima kalėdaičių prašyti ir bažnyčiose, ir ragina jais pasirūpinti anksčiau, nelaukti Kūčių vakaro, kaip dažnas darydavo ankstesniais metais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų