REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vyriausybė apsisprendė: Lietuvoje nuo šeštadienio įsigalioja visuotinis karantinas. Naujos sugriežtintos taisyklės įsigalios naktį iš penktadienio į šeštadienį ir tęsis tris savaites. Užsidarys visos viešojo maitinimo įstaigos, restoranai, kavinės, valgyklos, sporto klubai, kino teatrai, šokių studijos. Sporto renginiai vyks be žiūrovų, visose Lietuvos viešose vietose reikės dėvėti kaukes. 

Vyriausybė apsisprendė: Lietuvoje nuo šeštadienio įsigalioja visuotinis karantinas. Naujos sugriežtintos taisyklės įsigalios naktį iš penktadienio į šeštadienį ir tęsis tris savaites. Užsidarys visos viešojo maitinimo įstaigos, restoranai, kavinės, valgyklos, sporto klubai, kino teatrai, šokių studijos. Sporto renginiai vyks be žiūrovų, visose Lietuvos viešose vietose reikės dėvėti kaukes. 

REKLAMA

Po ilgojo Vėlinių savaitgalio automobilių spūstys pradėjo formuotis ne prie kapinių, o prie mobiliųjų COVID-19 patikros punktų. Kaune dešimtys vairuotojų stovi eilėje ir laukia kol galės atlikti koronaviruso testą. Per dieną šis punktas paima daugiau nei 1000 ėminių.

„Tai 8-ą valandą ryte turim keliolikos automobilių susigrūdimą, per geras penkias minutes tą problemą išsprendžiam bei pietinėmis valandomis yra ta situacija, kurią reikia labiau valdyti. Visiems tai yra įtempta, jautri situacija, visi bando apsisaugoti ir sužinoti, ar jie tuo virusu serga“, – sako mobilaus punkto koordinatorius Justinas Dzidzevičius.

REKLAMA
REKLAMA

Trūksta medikų

Laikinojoje sostinėje problemų yra ir daugiau. Dėl augančio COVID-19 pacientų skaičiaus Kauno ligoninėje ima trūkti medikų. Čia net šaukiamasi savanorių pagalbos, kurie galėtų padėti gydytojams.

REKLAMA

„Peržengtos ribos infektologų, jie dirba 8 mėnesius tikra maratoną. Tikrąja ta žodžio prasme lieja prakaitą, ligonių gausėja, nemažėja. Pajėgumai yra viršyti, nes jie yra įpratę dirbti su dvigubai mažesniais ligonių kiekiais. Reikia darbo rankų, reikia specialistų, reikia slaugos specialistų, slaugos padėjėjų, darbo visose srityse daug, nes labai daug sunkių ligonių“, – pasakoja Kauno ligoninės atstovas Saulius Tvirbutas.

Lietuvoje per vakar laboratorijos nustatė 639-is COVID-19 atvejus. Nors atvejų skaičius sumažėjo, vienos dienos rodiklis dar nieko nereiškia, bendras sergamumas Lietuvoje ir toliau kyla. Dėl to Vyriausybė šiandien galutinai apsisprendė: savaitgalį visoje šalyje prasidės karantinas.

REKLAMA
REKLAMA

„Šiandien priimtas sprendimas ministrų kabineto, neišvengiamas sprendimas. Iš penktadienio į šeštadienį, vidurnaktį skelbti trijų savaičių karantiną Lietuvoje. Esu įsitikinęs, kad tai duos rezultatus stabilizuojant situaciją ir stabdant pandemijos plitimą“, – teigia Ministras Pirmininkas Saulius Skvernelis.

Vyriausybė karantiną įvedė pasitariusi su mokslininkais. Tikimąsi per tris savaites sumažinti kasdien fiksuojamus naujų atvejų skaičius.

„Galutiniame rezultate, deja, nieko kito kaip karantino arba ekstremalios situacijios priklausomai nuo valstybės pasirinkimo neturėjo ir Lietuvos įvedami apribojimai yra pakankamai subalansuoti. Mūsų sėkmė priklausys nuo to, kaip mes nurodymų ir rekomendacijų laikysimės“, – kalbėjo S. Skvernelis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Tai yra veiksmingiausias būdas apsaugoti visuomenę, Tai yra sumažinti spaudimą sveikatos priežiūros įstaigoms, sumažinti sunkių pacientų skaičių ligoninėse, leisti atsekti kontaktus susirgusių pacientų“, – sako gydytojas Vytautas Kasiulevičius.

Karantino nauji ribojimai

Nuo šeštadienio viešose vietose gyventojai negalės burtis didesnėmis nei 5 asmenų grupėmis. Ši taisyklė negalios, šeimos nariams. Privaloma susitikus laikytis 2 metrų saugaus atstumo.

Vyresni nei 6-ių metų gyventojai visoje Lietuvoje viešose uždarose ir atvirose vietose, net ir gatvėje privalo dėvėti kaukę. Be kaukių leidžiama būti tik sportuojant lauke, profesionaliems sportininkams, neįgaliesiems, ir tiems asmenims, kurie dirbti su uždengta nosimi ir burna negali. Be kaukių taip pat galima būti už gyvenvietės ribų, kai aplink 20 metrų spinduliu nėra kitų žmonių.

REKLAMA

Viešajame transporte galima keliauti tik sėdint ir laikantis saugaus 2 metrų atstumo.

Visos valstybinės institucijos jei įmanoma dirbs tik nuotoliniu būdu.

Dirbti negalės sveikatinimo paslaugų centrai, teikiantys poilsio paslaugas. Draudžiama kultūros, laisvalaikio, pramogų, sporto įstaigų lankymas ir fizinis lankytojų aptarnavimas. Tai reiškia, kad sporto klubai, kino teatrai, kazino, šokių mokyklos neveiks.

Veikti negalės ir visos viešojo maitinimo įstaigos, kavinės, barai, klubai, restoranai, valgyklos, išskurus tuos atvejus, kai maistas gaminamas išsinešimui.

Visi renginiai Lietuvoje draudžiami. Išimtys taikomos tik sporto varžyboms, kurios galės vykti be žiūrovų ir laidotuvėms, kur galės susirinkti iki 10-ies dalyvių.

REKLAMA

Darželiai ir mokyklų pradinės klasės toliau veiks, tačiau vyresni vaikai mokysis arba nuotoliniu, arba mišriu būdu, kai pusė vaikų mokosi įstaigoje, pusė – namuose.

Ligonių lankymas draudžiamas. Išimtis taikoma tik mirštantiems pacientams, gimdyvėms ir vaikams iki 14-os metų.

Verslai jaučiasi palikti likimo valiai

Dalis veikti negalinčių verslininkų piktinasi, kad Vyriausybė prieš priimdama karantino ribojimus visiškai su jais nesitarė. Štai kino teatrų atstovai pasakoja, kad žiūrint filmą užsikrėsti virusu praktiškai neįmanoma, o restoranai, viešbučiai jau dabar kalba apie artėjančių bankrotų bangą.

„Nei vienam pasaulio kino teatre nėra registruotas pliūpsnis COVID-19 dėl technologinių dalykų.  Jau yra studijos padarytos, bene saugiausia apskritai viešoje erdvėje būtent kino salė. Dėl savo technologinių savybių, dėl tūrio, dėl to, kad žmonės ramiai sėdi ir žiūri kiną, negeria, ateina šeimos žiūrėti filmo“, – pasakoja „Forum Cinemas“ vadovas Gintaras Plytnikas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Tie, kurie išvežimui dirba irgi išsilaikys, bet geri restoranai jie tiesiog negali dirbti išvežimui to maisto. Jie nepritaikyti yra, nei įpakavimas, nei išvežimas, kuris kainuoja apie 30 proc., tai čia taip greitai kaip visiems atrodo, perdarykit išsivežimui, taip nėra. Be abejonės bankrotų bus ir ne vienas“, – teigia restoranų, viešbučių atstovė Evalda Šiškauskienė.

Vyriausybė kaip pavasarį taip ir rudenį žada verslui paramą, tačiau paramos priemonių rudenį bus mažiau nei pavasarį. Iki kitos savaitės vidurio ministrai žada pristatyti sąrašą veiklų, kuriose bus taikomos pagalbos priemonės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų