REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuva vėl žengia į visuotinį karantiną. Premjeras Saulius Skvernelis pristatė naujus ribojimus, dėl kurių trečiadienį apsispręs Vyriausybė. Siūloma karantiną įvesti naktį iš penktadienio į šeštadienį.

Lietuva vėl žengia į visuotinį karantiną. Premjeras Saulius Skvernelis pristatė naujus ribojimus, dėl kurių trečiadienį apsispręs Vyriausybė. Siūloma karantiną įvesti naktį iš penktadienio į šeštadienį.

REKLAMA

Griežtesni ribojimai numatomi visoje Lietuvoje: užsidarytų visos viešojo maitinimo įstaigos, restoranai, kavinės, valgyklos, sporto klubai, bibliotekos, teatrai, būtų draudžiamos šokių, dainavimo pamokos, sporto renginiai galėtų vykti tik be žiūrovų.

„Norėjosi, kad tokių priemonių mūsų šalyje būtų galima išvengti, bet klausomės mūsų medikų. Kitos alternatyvos neturime. Rytoj Vyriausybei bus siūloma įvesti visuotinį karantiną“, – sako premjeras Saulius Skvernelis.

Per vakar Lietuvoje laboratorijos užfiksavo 897-ias infekcijas. Panašūs skaičiai fiksuoti ir savaitgalį. Dėl nemažėjančio sergamumo Vyriausybė rytoj svarstys įvesti karantiną visoje šalyje, nebeskirstant savivaldybių į žalias, geltonas ir raudonas. Planuojama, kad karantinas įsigaliotų naktį iš penktadienio į šeštadienį, 24-ą valandą ir tęstųsi 3-is savaites.

REKLAMA
REKLAMA

„Net ir įvedus tas pačias griežčiausias priemones, jeigu mes neturėsim supratimo, nesilaikysime jų, nesuvoksime, kad tai yra ne dėl valdžios, ne dėl Vyriausybės, ne dėl Seimo, ignoruosime, tai turėsime tą liūdną vaizdą, kurį mes matėme kovo mėnesį kitose valstybėse“, – pasakoja S. Skvernelis.

REKLAMA

„Tie teritoriniai karantinai duoda labai ribotus rezultatus ir, deja, nepavyksta situacijos pilnai stabilizuoti, tai tas lokalus karantinas pasiteisina tol, kol savivaldybių yra nedaug ir tai labiau pavieniai atvejai“, – teigia sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.

Įsigaliotų nauji draudimai

Jei savaitgalį Lietuvoje prasidėtų karantinas, kartu pasikeistų ir ribojimai. Tokiu atveju būtų draudžiama bendrauti daugiau nei dviem šeimoms ar dviem namų ūkiams, iš viso vienoje vietoje susiburti galėtų ne daugiau kaip 10 žmonių.

REKLAMA
REKLAMA

Visos viešojo maitinimo įstaigos, barai, restoranai, klubai, kavinės, valgyklos dirbti negalėtų, išskyrus tuos atvejus, kai maistą parduoda išsinešimui.

Sporto varžybos, koncertai ar kiti renginiai vyktų tik be žiūrovų. Muziejų, teatrų, kino teatrų, bibliotekų veikla stotų.

Žmonėms rekomenduojama atsisakyti asmeninių švenčių, išskyrus vestuves ir laidotuves iki 10-ies artimųjų.

Būtų stabdoma sporto klubų, baseinų, SPA centrų veikla. Draudžiami šokių, dainavimo ir kiti kontaktiniai užsiėmimai.

Kirpyklos, grožio salonai ir kitos paslaugų teikimo įstaigos galės veikti laikantis saugumo reikalavimų, priimant tik iš anksto užsiregistravusius klientus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Autobusuose, troleibusuose leidžiama užimti tik sėdimas vietas, išlaikant saugų atstumą tarp keleivių.

Darželiai ir mokyklų pradinės klasės toliau veiktų, bet visa kita apribota. Bus siūloma įvesti nuotolinį arba mišrų ugdymo būdą vyresniems mokiniams, kai pusė vaikų mokosi įstaigoje, pusė – nuotoliniu būdu.

Vyriausybės sprendimą skelbti karantiną palaiko ir galima būsimoji premjerė Ingrida Šimonytė.

„Mes žinoma, kad yra viena kita valstybė, kuri, įvedusi platesnio mąsto karantiną, pasiekė tai, kad atvejų skaičius sumažėjo. Mums turbūt reikia pasiekti, kad atvejų skaičius sumažėtų iki tiek, kad mes galėtumėm juos vėl pradėti atsekti“, – teigia Seimo narė I. Šimonytė.

REKLAMA

Ligoninės lovų prireikia ir jauniems

Ligoninėse situacija įtempta – sparčiai mažėja COVID-19 pacientams skirtų lovų skaičius. Sudėtingiausia situacija užsipildžiusiose Santaros klinikose – sergantieji jau nuo praėjusios savaitės keliami į padėti galinčias atramines ligonines.

„Dabar kiekvieną dieną į priėmimo skyrių atvyksta sunkiai sergantys ligoniai, buvo nerimas prieš ilgąjį savaitgalį, ar mes turėsime vietos visiems besikreipiantiems, kuriems reiktų stacionarinio gydymo. Per dieną guldome ne po 1, ne po 2 pacientus, kaip kam atrodo, dešimtimis paguldoma yra.

Teigiama, kad yra infekcija, kuri pjauna tik senukus, tai nėra tiesa. Elementarus pavyzdys: prieš savaitę jauna moteris tiesiai iš mūsų priėmimo skyriaus paguldyta į reanimacijos, intensyvios terapijos skyrių“, – kalbėjo Santaros klinikų gydytojas Linas Svetikas.

REKLAMA

Karantino ribojimų rezultatai priklausys nuo žmonių sąmoningumo, kurio trūksta jau dabar. Ne visi šalies gyventojai noriai dėvi kaukes. Plungėje jau dabar dengti ir nosį privaloma visose viešose vietose – ir lauke, ir viduje. Tačiau kai kam taisyklės nesuprantamos.

Plungiškis neklauso visiškai teisėtų policijos reikalavimų, neužsideda kaukės, toliau apsimeta kvailiu, tėškia neadekvatų reikalavimą parodyti įstatymus, atsisako geruoju sėsti į automobilį, pradeda priešintis, dėl to yra sulaikomas.

„Vyriškis priešinasi policijos pareigūnų tesėtiems reikalavimams, bando kažką nerišliai aiškinti apie teises, apie Konstituciją. Žmonės, kurie tokiu būdu bando pademonstruoti savo pilietiškumą, kenkia sau, kenkia valstybei, kenkia artimiesiems“, – sako A. Veryga.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Lietuviai įžūliai lenda filmuoti į ligonines

Taip pat agresyviai nusiteikę šalies gyventojai ne tik priešinasi policijai, bet ir persekioja gydytojus, pro langus filmuoja ligonines, meluoja socialiniuose tinkluose, kad viruso nėra. 

„Filmuojama per langus,neva apie tuščias ligonines, bjauru žiūrėti tokius video, primena iškrypėlius Palangos pliažuose. Sunkiai suvokiama, ar jūs norėtumėt, kad po vaikų darželių langus slankiotų kažkoks tipas ir filmuotų su kamera“, – pasakoja L. Svetikas.

„Tai yra tie patys žmonės, kurie tiki plokščia žeme, kurie bijo „chemtrailų“, bijo 5G ryšio, galvoja, kad juos amerikiečiai čipuos, vakcinuos“, – teigia A. Veryga.

Pareigūnai per ilgąjį savaitgalį dėl kaukių nedėvėjimo įspėtus žmones skaičiuoja šimtais. Policija baudė tik pačius agresyviausius piktybinius pažeidėjus, surašė 31-ą administracinio nusižengimo protokolą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų