REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Keičiasi valdžia, tad vadovų rezidencijų kvartalas, Turniškės, jau laukia naujo gyventojo – naujojo premjero. Rezidencija skubiai tvarkoma, kad naujasis vyriausybės vadovas iškart po paskyrimo joje galėtų patogiai ir saugiai gyventi. Tačiau premjere jau tituluojama Ingrida Šimonytė sako mieliau liktų gyventi savo namuose.

Keičiasi valdžia, tad vadovų rezidencijų kvartalas, Turniškės, jau laukia naujo gyventojo – naujojo premjero. Rezidencija skubiai tvarkoma, kad naujasis vyriausybės vadovas iškart po paskyrimo joje galėtų patogiai ir saugiai gyventi. Tačiau premjere jau tituluojama Ingrida Šimonytė sako mieliau liktų gyventi savo namuose.

REKLAMA

TV3 žurnalistams pavyko patekti į šią akylai saugomą Turniškių teritoriją ir savo akimis pamatyti, kur turėtų gyventi galima Vyriausybės vadovė.

Vyriausybės vadovui gyventi yra skirtas pastatas Turniškėse šiuo metu yra tuščias, jame niekas negyvena, tačiau jis yra nuolat prižiūrimas ir šildomas. Tad norint jame apsigyventi, galima atvykti kad ir šiandien.

Šis namas jau ketverius metus stovi tuščias, kai iš jo išsikraustė Algirdas Butkevičius. Kaimynų nedaug – išsikrausčius Daliai Grybauskaitei už tvoros gyvena tik Valdas ir Alma Adamkai.

REKLAMA
REKLAMA

Tik pernai vasarą premjero rezidencijoje buvo apsistojęs Saulius Skvernelis su šeima, kol remontavosi savo namus. Dabar čia vėl sujudimas – vyriausybės kanceliarijos paliepimu pluša aplinkos tvarkytojai ir darbininkai, mat Lietuvai sulaukus naujo premjero, jam iškart turi būti įteikti raktai nuo šių durų. Namas įspūdingas – 600 kvadratinių metrų bendro ploto, iš kurių apie pusė – gyvenamasis plotas.

REKLAMA

„Objektas, turintis 259 gyvenamojo ploto, antrame aukšte 3 miegamieji kambariai, pirmame yra svetainė su virtuve, darbo kambarys. Rūsyje – mini sporto salė įrengta ir sanitariniai mazgai“, – sako Vyriausybės kanceliarijos atstovas Marius Krutkis.

Dujomis šildomo pastato išlaikymas ir priežiūra, nors jame niekas ir negyvena, mokesčių mokėtojams kas mėnesį kainuoja iki 800 eurų.

„Pastaruosius 4 metus mes neturėjome fiksuotų išlaidų kas mėnesį. Teritorijos, vidaus priežiūra, valymo darbai buvo užsakomi pagal poreikį. Skaičiuojant paskutinių 4 metų išlaidas, vidutiniškai 600-800 eurų“, – pasakoja M. Krutkis.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau ar šis namas sulauks naujo gyventojo, nežinia. Būsimąja premjere įvardijama Ingrida Šimonytė ten gyventi nenori.

„Mano požiūris labai paprastas. Noriu gyventi namuose. Turiu, kur gyventi, noriu gyventi savo namuose kaip ir bet koks normalus žmogus. Bet kadangi ministras pirmininkas yra saugomas pagal įstatymus, tai jei taip atsitiktų, kad mano kandidatūra būtų patvirtinta, nuo Vadovybės apsaugos departamento žmonių priklauso, ar jie gali mane saugoti pagal jų kanonus ir standartus mano namuose. Man, žinoma, būtų patogiausia gyventi savo namuose“, – teigia konservatorių partijos lyderė Ingrida Šimonytė.

Ingrida Šimonytė gyvena name sostinės Pavilnio soduose. Vadovybės apsaugos pareigūnams čia reikėtų įrengti apsaugos kameras, pastatyti budėtojams budelę. Kad pareigūnai tai gali, įrodo ir prezidento Nausėdos bei Sauliaus Skvernelio pavyzdžiai, nes jie tebegyvena savo namuose. Be to, kelius į jų namus, esą atsitiktinai, kelininkai užklojo nauju asfaltu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jei Ingrida Šimonytė, tapusi premjere, nuspręs gyventi savo namuose, ją vežiojantiems apsaugos pareigūnams kelias ir vėl nebus itin patogus. Reikės važiuoti per duobėtą žvyrkelį.

Tad buvusio premjero Andriaus Kubiliaus, kuriam teko kraustytis į Turniškes ir kurio vyriausybėje Šimonytė dirbo finansų ministre, nuomone, valstybės vadovų gyvenimas savo namuose ir apsaugos įrengimas aplink jų namus yra nepateisinamas mokesčių mokėtojų lėšų švaistymas.

„Tą problemą Lietuvoje būtų geriausia išspręsti vieną kartą ir visam laikui įrašant prievolę visiems saugomiems asmenims, Prezidentui, Premjerui ir Seimo pirmininkui gyventi rezidencijoje. Gyventi taip, kad nebūtų problemų apsaugai, kuri pagal įstatymą priklauso šiems asmenims“, – kalbėjo europarlamentaras Andrius Kubilius.

REKLAMA

Seimo pirmininkui taip pat valstybė laiko gyvenamąjį plotą. Tiesa, ne namą, o erdvų 4 kambarių 130 kvadratinių metrų butą Seimo viešbutyje, šalia kurio yra specialios patalpos ir apsaugai. Tačiau ir galima Seimo vadove įvardijama liberalė Viktorija Čmilytė-Nielsen apie kraustynes į šį butą nesvajoja. Šiauliuose gyvenanti politikė tvirtina Vilniuje neturinti gyvenamojo ploto, o šiuo metu izoliuojasi Seimo viešbutyje.

„Per anksti apie tai kalbėti. Apie Seimo pirmininką, klausimas atviras, apie tai negalvoju“, – sako Seimo narė, liberalė Viktorija Čmilytė-Nielsen.

Dabartinis Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis šiame bute gyventi nepanoro, tad didžiąją ketverių metų kadencijos dalį apsaugos darbuotojai jį beveik kasdien vežioja pirmyn ir atgal iš Seimo į namus Kauno rajone. Kiek mokesčių mokėtojams kainuoja šalies vadovų apsauga jų namuose ir kelionės į juos, vadovybės apsaugos tarnyba laiko paslaptyje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų