REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Susirgę ir koronaviruso simptomus pajutę žmonės kartais net kelias paras negali prisiskambinti į koronaviruso karštąją liniją. Dėl tūkstančių sergančių stringa visa patikros sistema. Anot ministro, – jau pasiektos lubos, ir padidinti tyrimų apimtis sunku. Šiuo metu medikai per parą paima per dvylika tūkstančių mėginių. Tačiau išsitirti norinčių žmonių armija auga ne dienom, o valandom.

Susirgę ir koronaviruso simptomus pajutę žmonės kartais net kelias paras negali prisiskambinti į koronaviruso karštąją liniją. Dėl tūkstančių sergančių stringa visa patikros sistema. Anot ministro, – jau pasiektos lubos, ir padidinti tyrimų apimtis sunku. Šiuo metu medikai per parą paima per dvylika tūkstančių mėginių. Tačiau išsitirti norinčių žmonių armija auga ne dienom, o valandom.

REKLAMA

Dalis susirgusių taip ir lieka ir be konsultacijų, ir be tyrimų, ir be atsakymo – serga koronavirusu ar ne. Ministras sako, kad tyrimai neišgelbės, o žmonės turi nustoti lakstyti ir „baliavoti“.

Karštojoje COVID-19 tyrimų linijoje, telefonai įkaitę ištisą parą. Trisdešimt žmonių Kaune priiminėja skambučius iš visos Lietuvos. Apmokyti darbuotojai ir savanoriai aiškinasi, kokiais simptomais skambinantysis skundžiasi, ar turėjo kontaktą su sergančiuoju koronavirusu.

REKLAMA
REKLAMA

Atitikusį kriterijus žmogų specialistai siunčia tirtis. Tačiau pastarosiomis dienomis linija nuo skambučių kone lūžta – prisiskambinti tautiečiams pavyksta sunkiai arba nepavyksta išvis. Dvi paras prisiskambinti į liniją nepavyko ir sunegalavusiai kėdainietei.

REKLAMA

„Mes kontakto neturėjom, bet maža ką, kur aš galėjau susiliesti su kuo. Tai aš dvi dienas bandžiau skambinti trumpuoju numeriu. Sąžiningai, sėdėjau nuo 8 ryto, ir kas 5 minutes, kas dvi-tris valandas, skamba muzikėlė, ar palaukit – susisieks, ir iškart užimtas signalas. Antrą dieną tai taip gal kas pusvalandį, kas valandą. Bet neprisiskambinau visai“, – sako kėdainietė Ramunė.

„Nebesuspėjam priimti visų, aptarnauti visų norinčių, kadangi skambinančiųjų kiekis labai stipriai užaugęs. Taip pat žmonėms tenka ilgiau palaukti sujungimo su operatoriumi. Taip pat yra didelė dalis, kurie nesulaukia ir nepatenka į laukiančiųjų eilę“, – pasakoja darbuotojai.

REKLAMA
REKLAMA

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga aiškina, kad pajėgumų lubos jau pasiektos. Ir, kad esmė ne tyrimuose. Esą, jei kai kurie žmonės ir toliau bus atsipalaidavę, nesisaugos, švęs šventes į karštąją koronaviruso liniją sergantys neprisiskambins ir šimtąjį kartą.

„Tai yra ne begalinis resursas. Jeigu žmonės galvoja, kad ir toliau baliavosim, lakstysim, o karštoji linija turės ištisai plėstis ir ieškot naujų žmonių, naujų savanorių, kurie tuos atsipalaidavusius visuomenės veikėjus gaudys, konsultuos ir tirs tai tikrai taip nebus. Ištekliai yra riboti visur. Net ir kariuomenėje jie yra riboti“, – teigia ministras Aurelijus Veryga.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro direktorius profesorius Saulius Čaplinskas sako, jog tam, kad virusas būtų pažabotas, žmones būtina ištirti, todėl nesupranta, kodėl ministerija nesiima didinti resursų ir tuo pačiu tyrimų apimčių jau dabar.

„Jeigu tik bus užsakymas, tai laboratorijų tinklas Lietuvoje tikrai yra pakankamas, kad greitai išplėsti diagnostiką tiek, kiek reikia. Ir netgi ne reagentų klausimas. Jeigu bus užsakymas, tai atsiras ir reagentai. Bet jei nėra užsakymo, tai nėra ir pajėgumo. Nėra pajėgumų – nėra ir tyrimų“, – kalbėjo centro vadovas Saulius Čaplinskas.

Šiuo metu per parą laboratorijos ištiria per 12 tūkstančių mėginių. Galimybių, padidinti šį skaičių, anot ministro, gali atsirasti.

REKLAMA

„Tikrai nesitikėkim, kad mes galim kažkokiu stebuklingu būdu padvigubint ar patrigubinti mėginių tiriamų skaičių. Vienintelis palengvinimas, kuris galbūt bus, jeigu tikrai gausime mokslininkų rekomendacijas, tai dėl to vadinamo grupinio testavimo, kur keli mėginiai yra tiriami vienu metu. Turint galvoje, kad tuos mėginius dar kažkam reikės paimti“, – sako A. Veryga.

Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos specialistai tikina, kad laboratorijos su tyrimų apimtimis kol kas suspėja, o ir reagentų trūkumo grėsmės nejaučia.

„Kol kas reagentų netrūksta. Dabartinėm apimtimis tai turime dviem mėnesiam. Be to, pirkimo procesas nenutrūksta. Dabar nagrinėjam pasiūlymus, po kurio laiko bus pasirašytos sutartys ir gausim naują partiją reagentų“, – sako direktoriaus pavaduotoja Rosita Čeponytė-Balsienė.

REKLAMA

Prezidento suburtos ekspertų tarybos specialistai artimiausiu metu žada atlikti analizę, esą kriterijai, pagal kuriuos žmonės atrenkami tyrimams, kai kur gali būti ir ne visiškai tikslūs.

„Galbūt vienose grupėse yra tas testavimas netikslingas? Tiesiog mes ištestuojam tūkstantį ir gauname tik kokius 2–3 teigiamus atvejus. O galbūt kitoje grupėje, kur mes testuojame 1000, mes gauname 200–300 atvejų?“, – pasakoja Lietuvos sveikatos mokslų universiteto profesorius Mindaugas Stankūnas.

Imunologai sako, kad koronavirusą labiausiai šiuo metu platina aktyvų socialinį gyvenimą gyvenantys žmonės: besilankantys koncertuose, sporto renginiuose, didelėse šeimos ar draugų kompanijose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų