REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvoje užfiksuota 950 per parą koronavirusu užsikrėtusių žmonių. Kovai su pandemija prezidentas Gitanas Nausėda steigia sveikatos ekspertų tarybą. Mokslininkai ir medikai neslepia – situacija šalyje sunkiai valdoma, sveikatos sistema balansuoja ties kritine riba – trūksta laisvų lovų koronaviruso pacientams, kasdien mažėja dirbti galinčių medikų skaičius. O epidemiologai skelbia, kad koronavirusas plinta visur ir labai sparčiai. Prognozuojama, kad naujų atvejų skaičius toliau augs.

Lietuvoje užfiksuota 950 per parą koronavirusu užsikrėtusių žmonių. Kovai su pandemija prezidentas Gitanas Nausėda steigia sveikatos ekspertų tarybą. Mokslininkai ir medikai neslepia – situacija šalyje sunkiai valdoma, sveikatos sistema balansuoja ties kritine riba – trūksta laisvų lovų koronaviruso pacientams, kasdien mažėja dirbti galinčių medikų skaičius. O epidemiologai skelbia, kad koronavirusas plinta visur ir labai sparčiai. Prognozuojama, kad naujų atvejų skaičius toliau augs.

REKLAMA

Kaunietė Arnesta graudinasi, o juodas gedulo rūbas išduoda, kad šeima ruošiasi laidotuvėms. Tik iš trečio karto nuvežtas į ligoninę, moters tėtis prie jos kelias valandas pralaukė greitosios automobilyje ir mirė ligoninės priimamajame taip ir negavęs tinkamos pagalbos.

„Aš manau, jeigu jo nebūtų laikę gyvoje eilėje ir laiku suteikę pagalbą, jisai būtų gyvas“, – sako dukra Arnesta Grėbliūnienė.

REKLAMA
REKLAMA

Kauno ligoninės atstovai teisinasi – esą izoliacinių palatų vos 6, o karščiuojančių pacientų daugėja.

„Pajėgumai riboti, tiek patalpų prasme, tiek personalo prasme, tą dieną buvo užimtos visos izoliacinės palatos, ten buvo karščiuojantys ligoniai, kol sprendžiama, ką su jais daryt“, – pasakoja Kauno ligoninės atstovas Saulius Tvirbutas.

REKLAMA

Vyras blogai pasijuto prieš savaitę, temperatūra šoktelėjo net iki 40, užsiregistravo koronos testui, bet, kaip sako artimieji, paskirtu laiku sekmadienį nuvykus, apsauga jo neįleido pro vartus, nes vyras netyčia ištrynė registraciją patvirtinančią žinutę.

„Nesugebėjo senyvo amžiaus žmogus parodyti žinutės savo telefone ir jį išvarė namo, liepė važiuot namo ir registruotis iš naujo“, – teigia A. Grėbliūnienė.

Mobilaus punkto koordinatorius patvirtina, kad vyro registracija buvo, bet tyrimas neatliktas – esą kaunietis neatvyko. Apie incidentą prie vartų – negirdėjo, o esą žinutė nėra būtina.

REKLAMA
REKLAMA

„Apsaugos darbuotojas nepriklauso tai mūsų komandai. Aš dėl šio atvejo kalbėjau su punkto darbuotojais kurie atsakingi už medicinines intervencijas, tai bet kokios konfliktinės situacijos nebuvo“, – kalbėjo mobilaus punkto koordinatorius Justinas Dzidzevičius.

Jau po mirties vyriškiui atliktas koronaviruso testas – neigiamas. Dukra įsitikinusi, kad tėtį buvo galima išgelbėti laiku jam suteikus pagalbą, tačiau kaunietis koronaviruso akivaizdoje tapo šlubuojančios sveikatos sistemos auka.

Sergančiųjų skaičiams kopiant į aukštumas, gydymo įstaigos praneša artėjančios prie kritinės ribos, kai netrukus gali pritrūkti lovų COVID19 pacientams. Santaros klinikos jau skelbia, kad ligoninėje užimta kone 80 procentų lovų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Apie sudėtingą situaciją prabyla ir Respublikinės Šiaulių ligoninės vadovas. Per parą į ligoninę vidutiniškai patenka apie 10 koronaviruso pacientų, šiuo metu infekciniame skyriuje guli daugiau kaip 70 pacientų. Ligoninė dar turi apie 100 laisvų lovų, tačiau staigiai mažėja dirbti galinčių medikų.

„Jeigu toks augimas atvejų skaičiaus bus iš visų regionų didėjantis, negaliu pasakyti, kiek medikams užteks fizinių ir psichinių jėgų dirbti. Kai kurie dabar dirba virš galimybių ribos“, – sako ligoninės vadovas Remigijus Mažeika.

Epidemiologinė situacija prastėja visoje šalyje – per vakar dieną nustatyta 950 naujų koronaviruso atvejų. Taip pat užfiksuotos 6 mirtys. Pasak Nacionalinio visuomenės sveikatos centro, sergamumas auga kartais – eksponentiškai – jaunimas nepaisydamas rekordiškų skaičių, nevengia socialinių kontaktų ir susibūrimų. Nacionalinio visuomenės sveikatos centro epidemiologė Daiva Razmuvienė tikina, kad šie skaičiai – dar ne riba, mat virusas plinta visur.

REKLAMA

„Kur buvo vakar registruoti atvejai – dziudo klubas, teniso čempionatas, šokių studija ir ugdymo įstaigos. Serga didžiausia dalis iki 65 metų“, – pasakoja epidemiologė Daiva Razmuvienė.

Naujų užkrato atvejų skaičiui per parą pasiekus kone 1000, prezidentas Gitanas Nausėda susitiko su penkiais sveikatos apsaugos ekspertais. Po susitikimo vyriausiasis prezidento patarėjas Simonas Krėpšta pranešė – Prezidentūra jau nusprendė steigti Sveikatos ekspertų tarybą, kuri padės valdyti koronaviruso krizę naujai išrinktai valdžiai, dalinsis įžvalgomis ir prognozėmis.

„Situacija neramina ir matome eksponentinį užsikrėtimų augimą. Reikia imtis priemonių stabdant šį plitimą. Neišvengiamai būtinas lovų didinimas, deguonies prieigų didinimas ir kiti sprendimai“, – teigia prezidento patarėjas Simonas Krėpšta.

REKLAMA

Mokslininkai pusę lūpų prabyla ir apie griežtesnį karantiną Lietuvoje.

„Nenoriu prišnekėti, nes čia dabar daug kas mane filmuoja, bet aš manau, kad žiūrint į visą perspektyvą, vienokio ar kitokio karantino reikės. Ir tas karantinas sakyčiau skirtas tam, kai, žinot, vyksta krepšinio varžybos, matai, kad komanda pralaimi 10 taškų, visi deriniai nesiseka ir reikia paimti minutės pertraukėlę, kad tiesiog persibraižyti derinius“, – teigia Lietuvos Sveikatos mokslų universiteto profesorius Mindaugas Stankūnas.

Mokslininkai tikina, kad koronaviruso skaičiams augant sparčiu tempu, teks pristabdyti ir visuomeninį gyvenimą, mat šiuo metu jisai yra per daug įsismarkavęs.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Žmonės juda. Mašinų tiek, kiek neturėtų būti. Ekonominis ir socialinis aktyvumas yra per didelis. Švedijoje žmonės juda tris kartus mažiau neturėdami karantino. Judėkime mažiau – tik tokiu atveju turėsime pokytį“, – kalbėjo Lietuvos sveikatos mokslų universiteto prorektorius Kęstutis Petrikonis.

Sveikatos ekspertų taryba planuoja rinktis kartą per savaitę. Pirmąsias įžvalgas naujai išrinktai valdžiai ekspertų taryba galėtų pateikti jau kitos savaitės pabaigoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų