REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Koronavirusui guldant lietuvius šimtais per dieną, dar aštuoniuose šalies savivaldybėse, tarp jų ir didžiuosiuose šalies miestuose, įvestas karantinas. Visose viešose vietose – gatvėse, parkuose, miestų aikštėse gyventojai privalo dėvėti kaukes. Tiesa, kai kurie tautiečiai tikina pirmą kartą girdintys reikalavimą ir kaukes paskubomis traukia iš kišenių.

Koronavirusui guldant lietuvius šimtais per dieną, dar aštuoniuose šalies savivaldybėse, tarp jų ir didžiuosiuose šalies miestuose, įvestas karantinas. Visose viešose vietose – gatvėse, parkuose, miestų aikštėse gyventojai privalo dėvėti kaukes. Tiesa, kai kurie tautiečiai tikina pirmą kartą girdintys reikalavimą ir kaukes paskubomis traukia iš kišenių.

REKLAMA

Epidemiologai prabyla ir apie pagrindines vietas, kuriose žmonės užsikrečia koronavirusu. Pasak specialistų, jaunimas iš barų, pasilinksminimo vietų, sporto klubų infekciją parneša ir į namus ir užkratą išplatina kolegoms darbovietėse.

Kartu su šaltuoju metų laiku Lietuvoje kasdien sparčiai auga ir sergančiųjų koronavirusu skaičius. Dar aštuoniose šalies savivaldybėse nuo šiandien įsigaliojo karantinas. Iš viso Lietuvoje karantino režimas jau įvestas 21 savivaldybėje. Gyventojai ne tik patalpose, bet ir visose viešose vietose privalo dėvėti kaukes. Tiesa, kai kurie ne tik jų nedėvi, bet ir pirmą kartą girdi apie tokią prievolę:

REKLAMA
REKLAMA

„Čia lauke, nežinau? Ar tikrai reikia dėti? Bet aš mašinoje turiu kaukę…Aš nežinojau apie šitą.“

„Lyg ir prasidėjo karantinas, tai kaip ir reikėtų lauke. Kaukę turiu, bet dar neužsidėjau.“

REKLAMA

„Reikalingi suvaržymai, nes jeigu tik galima laisviau, visi laisviau bus. Čia turi būti griežtos rankos politika kovoje su virusu.“

„Turiu kaukę. Kodėl be? Nes labai sunku kvėpuoti, nesutinki nei vieno žmogaus aikštėje, tai ar verta? Neverta.“

„Iš tiesų, tai dar nežinojome, einame žiūrėti, skaitysime. Darbe tai sėdime su kaukėmis.“

„Nelabai smagu, bet saugotis reikia. Jei nesisaugosime niekas mūsų neapsaugos.“

„Atsarga gėdos nedaro, reikia saugotis.“

„Kvėpuoti labai, man su plaučiais yra problemų, tai dar sunkiau.“

Koronavirusui nevaldomai plintant visuomenėje epidemiologai konstatuoja faktą, kad šiuo metu labiausiai serga jauni žmonės. Trečdalis sergančiųjų yra iki trisdešimties metų. Daugiau kaip pusės visų sergančiųjų amžius šiuo metu siekia nuo 31 iki 60 metų.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak epidemiologų, virusas sparčiai plinta, mat jaunimas aktyviai bendrauja tarpusavyje, nesisaugodami lankosi pasilinksminimo vietose, baruose, sporto klubuose, masiniuose renginiuose, kur labai lengvai oro lašeliniu būdu virusą perduodama vienas kitam. O jau kitą dieną koronavirusu užsikrėtę asmenys keliauja į darbus – taip virusą perduodami kolegoms ir jį dar labiau platindami visuomenėje.

„Jie eina labai nežinodami, o galbūt ir nenorėdami žinoti į darbovietes, ugdymo įstaigas, sveikatos priežiūros įstaigas. Todėl tas virusas plinta visoje visuomenėje. Taip, kad ir baruose, ir sporto klubuose, ir užklasinėje veikloje, kur tiktai galima sugalvoti, kur veiksmas vyksta mes ten dalyvaujame, užsikrečiame“, – sako epidemiologė Daiva Razmuvienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak infektologo Arvydo Ambrozaičio, visos pasilinksminimo vietos: renginiai, koncertai ir masiniai susibūrimai yra padidintos rizikos zonos, kuriose užsikrėsti koronavirusu ir jį išplatinti yra didžiulė tikimybė.

„Tie ribojimai yra ignoruojami ir ypatingai jaunimo. Jeigu žmonės eina į barą, tai, be abejo, žmonės, kurie linksminasi, išgeria nesilaiko jokių rekomendacijų ir nesirūpina apsauga“, – pasakoja infektologas Arvydas Ambrozaitis.

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga tikina, kad užsikrėsti koronavirusu rizika yra visur, jei tik žmonės nedėvi kaukių, glebėsčiuojasi ir nesilaiko jokių saugumo reikalavimų.

„Jeigu mes susitinkame ir būname arti viena skito mažesniu nei 2 metrų atstumu ir išbūname ilgiau nei 15 minučių visur dabar yra pavojinga. Išskirti vienos vietos ar grupės nėra galimybės, praktiškai visur rizika yra“, – teigia sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.

REKLAMA

Epidemiologų teigimu, liūdna situacija ir parduotuvėse, mat žmonės čia ne visada laikosi saugaus atstumo, lipa vienas kitam ant kulnų, nedezinfekuoja rankų, nors parduotuvėje liečia ir maisto produktų krepšelius, ir lentynas. Didieji prekybos tinklai skelbia ir apie koronaviruso statistiką.

„Maxima" praneša, kad nuo koronavruso pradžios COVID-19 diagnozuota 41 darbuotojui, Rimi skelbia, kad per visą koronaviruso laikotarpį jų prekybos tinkle infekcija diagnozuota 16 darbuotojų.

„Aišku, atstumo nebuvimas, ilgesnė ekspozicija. Ir vėlgi tenka matyti, kad stovi prie kasų be apsaugos priemonių, netgi leidžia sau taip kalbėti su pardavėja, tai, aišku, tokios aplinkybės tiktai leidžia virusui plisti“, – kalbėjo D. Razmuvienė.

REKLAMA

„Rekomenduojama rankų dezinfekcija išėjus į parduotuvę arba į ją įeinant. Kai kurie žmonės pirštines naudoja vienkartines“, – sako A. Ambrozaitis.

Pasak sveikatos apsaugos ministerijos, vienas iš efektyvių būdų išvengti koronaviruso – ne tik dezinfekuoti rankas, bet ir dėvėti burną ir nosį dengiančią kaukę. Sveikatos specialistai tikina – esą užtenka ir medicininės kaukės, kuri užsikrėtimo riziką sumažina 5 kartus:

„Tai nėra paprastos kaukės, čia medicininės kaukės, kurios apsaugo ne tik visuomenės narius nuo užsikrėtimo nuo sergančio asmens, bet ir sveikus asmenis nuo užsikrėtimo. Tai prevencinė priemonė tiek ligoniui, tiek žmogui neužsikrėsti.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Kai jinai sudrėksta, jinai neatlieka savo funkcijos, nes virusas labai gerai jaučiasi 5-11 laipsnių temperatūroje. Kai sudrėksta medicininė kaukė, ją reikia mesti. O respiratoriai turi vožtuvą ir tas vožtuvas sulaiko viruso daleles, dirba efektyviau 90-95 procentus“, – pasakoja A. Ambrozaitis.

Šiuo metu koronavirusas nevaldomai plinta ir mokymosi įstaigose, sergančiųjų skaičiai čia auga kiekvieną dieną. Skaičiuojama, kad COVID-19 serga daugiau kaip 700 mokinių ir per 400 ugdymo įstaigų darbuotojų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų