REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Skandalas Šiaulių ligoninėje. Į priėmimą atvežti sunkios būklės ligoniai pusdienį praleido be jokios pagalbos. Valandų valandas medikų nesulaukė senolė trūkusiomis žarnomis bei sunegalavusi moteris neįgaliojo vežimėlyje, pacientų artimieji – šoke. Ligoninė teisintis neskuba, o įvykį vadina nesėkminga išimtimi.

Skandalas Šiaulių ligoninėje. Į priėmimą atvežti sunkios būklės ligoniai pusdienį praleido be jokios pagalbos. Valandų valandas medikų nesulaukė senolė trūkusiomis žarnomis bei sunegalavusi moteris neįgaliojo vežimėlyje, pacientų artimieji – šoke. Ligoninė teisintis neskuba, o įvykį vadina nesėkminga išimtimi.

REKLAMA

Vilniuje nuo penktadienio dar viena ligoninė pradės gydyti Covid-19 apsikrėtusius pacientus, mat Santaros klinikos visų sergančiųjų jau nebeaprėpia, dėl to ankščiau laiko bus išrašomi ir namo išsiunčiami kitomis ligomis sergantys pacientai.

Vilija savo telefonu filmuoja Šiaulių ligoninės priėmimo palatą, kurioje jau ištisą dieną užrakinta jos mama, alkana, ištroškusi ir esą neapžiūrėta medikų. Devyniasdešimt dviejų senolę moteris į Šiaulių ligoninę nusprendė vežti jau kritiniu momentu: moters mamai pakilo aukšta temperatūra, ji nebesiorientavo aplinkoje, neišėjo susikalbėti. Moteris paliko mamą priimamajame, o grįžusi rado ją užrakintą ir vis dar neapžiūrėtą.

„Grįžau į darbą, atidirbau darbo dieną. Po 5 valandų grįžtu pas mamą. Na, jau žiūriu pusę 6, žiūriu toje palatoje, kur mama, kleba durų rankena. Galvoju, ką čia dar pas ją paguldė. Seselė atidarė duris, sako, jūs čia nesibraukit. Dieve, žiūriu, mano mama, kaip atvežė su tuo vežimėliu sėdinčią iš greitosios. Striukė nenuvilkta, kepurė, šalikas. Kaip pasodino žmogų, kuris visiškai savimi negali pasirūpinti, su pampersu, taip ji 4 valandas ir sėdėjo“, – sako pacientės dukra Vilija.

REKLAMA
REKLAMA

Anot ligoninės atstovų, situacija dėl Covid-19 Šiaulių ligoninėje nėra kritinė. Patys vadovai įvardija, kad žmogiškųjų resursų darbui su ligoniais užtenka. Tad neaišku, kodėl atvykusių į priimamąjį pacientų gydytojai laiku neapžiūri. Tą pačią parą toje pat ligoninėje ligonių nepriežiūros situacija pasikartojo. Ištisas valandas be gydymo priimamajame pragulėjo ir kita senolė, kuriai skubiai buvo reikalinga operacija.

REKLAMA

„Išsikvietėm greitąją pirmą kartą. Kažkaip pasirodė, kad skrandžio uždegimas mamai, tai atsisakėm važiuoti į ligoninę, bet jai niekas nepraėjo, tai išsikvietėm antrą kartą greitąją pagalbą. Atvežėm į ligoninę, tai iš namų išvažiavom, buvo 14.12 val., tai dabar kiek valandų, 20 val., ane? Jai trūkusios žarnos, reikalinga skubi operacija, ir ji dar šią minutę voliojasi priėmime, tai normalu yra? Kas čia darosi, tai siaubas, labai jaudinuosi, rankos dreba“, – pasakoja pacientės dukra Ingrida.

Ligoninės direktorius po susiklosčiusių įvykių į žurnalistų klausimus atsakyti nepanoro. Perdavė šią užduotį skubiosios pagalbos skyriaus koordinatoriui, kuris situaciją pavadino tiesiog reta išimtimi.

REKLAMA
REKLAMA

„Kiekvienoje sistemoje būna klaidų. Aš negaliu absoliučiai teigti, kad tai yra neįmanoma. Ar konkretus atvejis, kurį jūs minite, yra būtent tai, nežinau. Bet tai nėra rutina, tai galėtų būti išimtis“, – teigia skyriaus koordinatorius Marius Elikas.

Kad tokia išimtis pasitaikė du kartus tą pačią parą, sunku patikėti ir savo mamas į ligoninę atvežusioms moterims. Anot jų, vaizdas toks, kad senyvo amžiaus ligoniams personalas neskiria reikiamo dėmesio, net jei tuo metu ligoninė ir neturi jokios apkrovos.

„Jeigu senas žmogus, nu tai pakarkim jį. Nu tai kam dar vežti į tą ligoninę. Sako, ko tu čia atvažiavai? Nu šiaip atvežėm, neturėjom, ką veikti, nu ką čia, pasivažinėsim. Galvoju, ai, vežam į ligoninę, ten smagiau. Nu toks jausmas, kad yra šitaip, šiaip, trukdom“, – kalbėjo pacientės dukra Vilija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Na, o štai sostinėje situacija dėl darbo apkrovų ir lovų Covid-19 pacientams – tikrai kritinė. Į Santaros klinikas – jau sunkiai telpa koronavirusu apsikrėtę pacientai. Pagalbos ranką tiesia ir Vilniaus miesto klinikinė ligoninė, paskelbusi pertvarkanti savo skyrius tam, kad būtų atlaisvinta kuo daugiau vietos koronavirusu užsikrėtusiems pacientams.

„Yra nuspręsta, kad ligoninė nuo šio penktadienio, tai yra po ryt, pradeda teikti paslaugas Covid-19 sergantiems pacientams, mūsų padaliniuose, esančiuose Antakalnio g. 124. Penktadienį bus paruošta 130 lovų pacientams, sergantiems Covid-19. Jau penktadienį 20 pacientų bus galima prijungti prie tiesioginio deguonies padavimo“, – sako ligoninės direktorius Narimantas Markevičius.

REKLAMA

Direktorius pasakoja, kad nors ligoninės skyriai ir bus perorganizuoti, planinis ligoninės gydymas vyks, kaip vykęs, tiesa, dalis lengvesnių pacientų bus ankščiau laiko iš ligoninės išsiųsti namo. Tokios situacijos sprendimo būdo būtinumą pabrėžia ir premjeras Saulius Skvernelis.

„Yra numatytos atraminės ligoninės, kurios privalo darbą organizuoti taip, kad būtų priimami covidiniai ligoniai, nes kitų alternatyvų nebus“, – pasakoja premjeras Saulius Skvernelis.

Šalyje penkios ligoninės priima ir užsiima koronavirusu užsikrėtusių ligonių gydymu. Nuo penktadienio Vilniuje prisijungia dar viena.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų