REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nauja valdžia – tarsi šlavėjai su nauja šluota. Tačiau, ar ši šluota nenušluos pensijų, vaiko pinigų ir kitų išmokų? Pasak konservatorių lyderės Ingridos Šimonytės, reikia pamiršti, kaip ji pati sako, progines dovanėles pensininkams, mokytojams ir medikams, nes tokios dovanos turi savo kainą. Plačiau apie tai domėjosi laidos „Karštai su tv3.lt“ žurnalistai.

Nauja valdžia – tarsi šlavėjai su nauja šluota. Tačiau, ar ši šluota nenušluos pensijų, vaiko pinigų ir kitų išmokų? Pasak konservatorių lyderės Ingridos Šimonytės, reikia pamiršti, kaip ji pati sako, progines dovanėles pensininkams, mokytojams ir medikams, nes tokios dovanos turi savo kainą. Plačiau apie tai domėjosi laidos „Karštai su tv3.lt“ žurnalistai.

REKLAMA

„Na, biudžetas kaip tik ir patvirtintas su daug pinigų iš dangaus. Tik tai reikia mums suprasti, kad kažkada tuos pinigus reikės grąžinti. Tai mes turime elgtis labai atsakingai, galvoti apie ateitį“, – laidoje „Karštai su tv3.lt“ aiškino Laisvės partijos lyderė Aušrinė Armonaitė.

Be penkių minučių premjerė Ingrida Šimonytė ateinantiems metams žada šiokį tokį išmokų augimą.

Augs vidutinė senatvės pensija – tie, kas turi būtiną stažą, gaus 29 eurais daugiau, o tie, kas būtino stažo neturi, sulauks 27 eurais didesnės pensijos. 35 eurais turėtų didėti minimali alga. 8 eurais valdžia didins laidojimui skirtą pašalpą ir 7 eurais šalpos pensijas.

REKLAMA
REKLAMA

„Tai, kas yra suplanuota dabar, yra suplanuota ne todėl, kad Vyriausybė kažkaip išskirtinai labai gera, o tiesiog dėl to, kad tai numatė įstatymai. Visa tai tikrai bus įvykdyta nepriklausomai nuo to, kokia bus Vyriausybė“, – tikino I. Šimonytė.

REKLAMA

Vaiko pinigai augs 10 eurų ir sieks 70 eurų už kiekvieną vaiką. Tačiau tikėtina, kad laikui bėgant vaiko pinigai nebus dalinami visiems – dalis šeimų turės verstis be valstybės paramos.

„Aš nežinau, ar turtingiesiems reikia vaiko pinigų. Tačiau dabar jie juos gauna ir nuo kitų metų jie dar padidės. Štai tokius dalykus reikia peržiūrėti“, – aiškino Laisvės partijos lyderė Aušrinė Armonaitė.

Biudžete – skylė

Tačiau 2022-ųjų laukia nežinia – biudžete, tikėtina, turėsime didelę 1,5 milijardo eurų skylę. Ją reikės kažkaip užkimšti, o iš kur imsime pinigų – neaišku.

REKLAMA
REKLAMA

„Jeigu mes vertinsime tą skylę, kuri tarp pajamų ir išlaidų yra tikrai pakankamai didelė, tai mums nepakanka, kaip kad ministras nori, tik girtis, kad mūsų skylė bus mažesnė skylė negu kitų šalių skylė. Vis dėlto reikia žiūrėti, ką mes iš tos skylės išsitrauksime“, – teigė I. Šimonytė.

Pensininkai po mažu gali atsisveikinti su mintimis apie 13-osios pensijos gavimą. Tam, kad tai būtų įmanoma, kasmet reikia net 120 milijonų eurų. Būsima valdžia ir vis dar finansų ministro pareigas einantis Vilius Šapoka šiam planui sako „stop“.

„Pozicija yra labai aiški. Manau, kad svarbu šiuo metu tikrai elgtis ypatingai atsargiai, vengti papildomų ilgalaikių įsipareigojimų be tvarių finansavimo šaltinių“, – tikino V. Šapoka.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Mes vis dėlto turime ne dovanoti kažkokias progines dovanėles pensininkams, mokytojams ir medikams, o turime normaliai mokėti už darbą žmonėms, kurie dirba viešajame sektoriuje, ir siekti, kad pensijos būtų adekvačios“, – tikino I. Šimonytė.

Pinigų lietaus nebus

Valdžią perimanti besiformuojanti naujoji koalicija žada pinigų lietaus pabaigą. Vienkartinės 200 eurų išmokos pensininkams, 120 eurų parama vaikams į istoriją nuguls kaip neva blogo nueinančios valdžios finansinio raštingumo pavyzdžiai.

„Žiūrėkit, į biudžetą nereikia žiūrėti kaip į dovanas, nes biudžete pinigai atsiranda iš esmės tik vienu keliu – kažkas sumoka mokesčius. Jeigu valstybė skolinasi, tai reiškia, kad kažkas sumokės mokesčius, kad valstybė tą skolą galėtų grąžinti. Todėl dovanoti svetimus pinigus gal kažkam atrodo labai patrauklu, bet aš manau, kad mes iš viso neturėtume taip kalbėti“, – tikino I. Šimonytė.

REKLAMA

Pagalbos išmokas geriausiu atveju gaus dėl Covid-19 antrosios bangos užsidarę verslai, individualių paslaugų teikėjai ir darbus praradę asmenys.

„Verslui, smulkiajam verslui, vidutiniam verslui bus būtina kompensuoti jų praradimus, kad jie nenueitų į minusą ir išsilaikytų, išgyventų“, – tikino Liberalų sąjūdžio pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen.

Tuo tarpu absoliučią daugumą praradę „valstiečiai“ prognozuoja sugrįžtantį krizės laikmetį.

„Konservatorių partijos ideologas Andrius Kubilius aiškiai įvardino, kas bus. Kad reikės veržtis diržus, kad bus taupymo politika“, – teigė Ramūnas Karbauskis.

„Aš tai vertinu kaip pigų gąsdinimą, todėl kad nėra nieko panašaus. Ta paralelė, kurią čia kai kurie bando atrasti tarp anos krizės ir šitos krizės, tai visų pirma nei ta krizė yra tokia gili, klausimas, ar ji išvis yra“, – į R. Karbauskio kalbas atkirto I. Šimonytė.

Visą reportažą ir daugiau detalių pamatykite siužete, esančiame straipsnio pradžioje.

Laidą „Karštai su tv3.lt“ žiūrėkite kiekvieną pirmadienį 19:30 per TV3 televiziją.

VISĄ LAIDĄ PAMATYKITE ČIA:

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų