REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vaikams pamilti knygą ir atsipalaiduoti skaitant padeda šunys. Šunys ne bet kokie, o terapiniai. Projekto rengėjai sako, kad skaitydami keturkojams vaikai atsipalaiduoja, skaitymas tampa malonumu, o meilė knygai auga su kiekvienu tokiu susitikimu.

Vaikams pamilti knygą ir atsipalaiduoti skaitant padeda šunys. Šunys ne bet kokie, o terapiniai. Projekto rengėjai sako, kad skaitydami keturkojams vaikai atsipalaiduoja, skaitymas tampa malonumu, o meilė knygai auga su kiekvienu tokiu susitikimu.

REKLAMA

Į Kauno Vinco Kudirkos bibliotekos „Berželio“ padalinį viską uostinėdamas atskuba bobteilas Spyglys su savininke. O netrukus suguža ir visas būrys mažųjų kauniečių su tėveliais.

Spyglys nekantrauja susipažinti, o tėvai su atžalomis išgirsti kas jų laukia, mat į biblioteką sugrįžta unikalus projektas – skaitymai su šunimi.

„Šitas projektas yra skirtas vaikams nuo 5 iki 11 metų. 5 metų vaikai dažnai dar neskaito, tačiau jie žiūri į paveikslėlius, pasakoja, ką juose mato ir efektas yra toks pats kaip ir skaitant šuniui“, – sako bibliotekos kultūrinės veiklos vadybininkė Monika Straupytė.

REKLAMA
REKLAMA

Tad sėdmaišyje su stora knyga apie Harį Poterį įsitaiso aštuonmetė Žemyna, o šalia ir keturkojis. Žemyna sako, kad šuo labai draugiškas ir skaityti jam visai kitoks jausmas nei vienai:

REKLAMA

„Yra skirtumas. Kai viena skaitau šiek tiek būnu išsiblaškius, o su šuniuku susikaupiu.“

Vėliau meiliai šunį glosto ir jos jaunesnė sesutė Austėja. Abi jos dalyvaus šiuose skaitymuose.

Tiesa, kol kas čia tik pirmoji pažintis su terapiniu šunimi, tad ir Spyglys, matydamas kitus žmones, vis nerimsta ir nori padūkti. O realiai vykstančių skaitymų metu šuns dėmesio nieks neblaško ir filmuoti negalima.

„Spyglys laba emocionalus, ir jei su juo norima žaist jis pasiduoda žaidimui, jis pats provokuoja. Bet jei mes turime ramią aplinką, jis laba gražiai išbūna, be abejo, kai kada jis pas paieško vaiko rankytės, jei labai pasiilgo arba mato, kad vaikas įsitempęs, ir susitikimų metu kas vykta, aš ir pati kaip avininkė labai stebiuosi, spyglio elgesiu, jis taikosi labai prie vaikų. Ir mes neturime vienodų susitikimų“, – pasakoja Kaniterapijos klubo prezidentė Vytautė Matusevičienė.

REKLAMA
REKLAMA

Tokiuose skaitymuose dalyvauja tik trise – vaikas, šuo ir šuns šeimininkas. 

„Ta tokia drąsa su laiku ateina, pasitikėjimas ateina ir, kai ateina jau pasitikėjimas tai matosi jau visur. Ir skaityme toks atsipalaidavimas. Geriausias indikatorius vaiko rankutės, iš pradžių taip, o kai jau atsipalaiduoja – tai ir skaitymas gaunasi toks tolygus ir ta rankelė taip lengvai praeina praeina pro šunį“, – teigia V. Matusevičienė.

Skaitymai vyks dviejuose padaliniuose Berželio ir Dainavos, vaikai skaitys ne tik su bobteilu Spygliu, bet ir berno zenenhundu Estu.

„Ir tiems, kuriems sunkiau skaityt ir tiems, kuriems trūksta pasitikėjimo savimi, kadangi šuo yra puikus klausytojas, jis nekoreguoja ir netaiso. Skaitydamas šuniui vaikas atsipalaiduoja, jaučiasi drąsiau, įgyja pasitikėjimo savim“, – kalbėjo bibliotekos kultūrinės veiklos vadybininkė Monika Straupytė.

Kaip sako šio projekto sumanytojai, šuo puikus klausytojas, jis netaiso, nekritikuoja. Tad skaitymas vaikui tampa malonumu. O tokių skaitymų tikslas ir yra padėti vaikams pamilti knygą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų