REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Čekija grįžta prie pavasarį taikyto, griežto karantino, o Lenkija – fiksuojanti koronaviruso rekordus – svarsto ribojimus įvesti ne tik karščiausioje raudonojoje zonoje, bet visoje šalyje. Vykdant klinikinius vakcinų nuo koronaviruso tyrimus Oksfordo universitete mirė pasiskiepijęs 28-erių savanoris.

Čekija grįžta prie pavasarį taikyto, griežto karantino, o Lenkija – fiksuojanti koronaviruso rekordus – svarsto ribojimus įvesti ne tik karščiausioje raudonojoje zonoje, bet visoje šalyje. Vykdant klinikinius vakcinų nuo koronaviruso tyrimus Oksfordo universitete mirė pasiskiepijęs 28-erių savanoris.

REKLAMA

Kaimyninėje Lenkijoje koronavirusas jau plinta nevaldomai. Vakar šalyje pirmą kartą nuo epidemijos pradžios nustatyta daugiau nei 10 tūkstančių atvejų – iš viso 10040. Šiandien jų dar daugiau – virš 12-os tūkstančių. Rekordinis skaičius ir paros aukų – mirė 168-i. Lenkijos premjeras Mateuszas Morawieckis jau reikalauja, kad griežti suvaržymai, kurie šiuo metu galioja tik raudonosiose šalies zonose, būtų taikomi visoje šalyje.

Antrą dieną iš eilės rekordus fiksuoja ir Čekija, tapusi karštuoju Europos koronaviruso tašku. Vakar šalyje nustatyta per 11 tūkstančių užsikrėtusiųjų, šiandien – beveik 15 tūkstančių. Nuo pasaulį apėmusios pandemijos pradžios šalyje virusu užsikrėtė beveik 209 tūkstančiai žmonių, tačiau net trečdalis visų atvejų išaiškinti per pastarąją savaitę. Čekijos valdžia prognozuoja, kad jei viruso plitimas nesulėtės, jau lapkričio viduryje šalies sveikatos sistemą ištiks griūtis. Dėl to Čekija nuo šiandienos grįžta prie tokio paties griežto karantino, koks šalį sukaustė pavasarį.

REKLAMA
REKLAMA

„Visiškai sutinku su ribojimais, net jei tai reiškia, kad ir vėl neteksiu darbo. Juk valdžia tų skaičių neišgalvoja“, – sako Prahos gyventojas Marekas Pesakas.

REKLAMA

„Manau, valdžia elgiasi teisingai, nes dauguma žmonių elgiasi neatsakingai. Jie iš viruso šaiposi, o kai paprašai užsidėti kaukę, jie juokiasi tau į akis ir nekreipia dėmesio. Suprantu, kad tai bus smūgis verslams, bet nieko negalime padaryti. Skaičiai į viršų šauna kosminiu greičiu. Manau, mūsų sveikata yra svarbesnė“, – pasakoja Prahos gyventojas Rene Batelka.

Rusijoje koronaviruso aukų skaičius jau perkopė 25 tūkstančius. Šiomis dienomis ten taip pat fiksuojami rekordiniai užsikrėtimų skaičiai – maždaug po 16 tūkstančių per parą, o bendras užsikrėtusiųjų skaičius artėja prie pusantro milijono.

REKLAMA
REKLAMA

Rusijos epidemiologai sako, kad netrukus paros atvejų skaičius šoktels iki 20-ies tūkstančių, tačiau maždaug po poros savaičių epidemija esą pradės slopti. Dėl to šalies prezidentas Vladimiras Putinas sako, kad nemato reikalo karantino įvesti nei Maskvoje, kurioje fiksuojama apie trečdalis užsikrėtimų, nei kituose miestuose.

„Kelias nugalėti virusą neabejotinai yra testavimas, sveikatos sistemos stiprinimas, apsaugos priemonės, saugumo rekomendacijų, kuriomis dalijasi specialistai ir medikai, laikymasis ir, žinoma, vakcinacija. Turime pradėti vakcinaciją visoje šalyje“, – teigia Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas.

Na, o Ispanija tapo pirmąja Europos Sąjungos šalimi, kurioje užregistruota daugiau nei milijonas koronaviruso atvejų. Šiuo metu Ispanija pagal bendrą užsikrėtusiųjų skaičių yra šešta pasaulyje po Jungtinių Valstijų, Indijos, Brazilijos, Rusijos ir Argentinos.

Brazilijoje koronaviruso vakcinos klinikinius tyrimus aptemdė savanorio mirtis. Mirė 28-erių medikas, dalyvavęs Oksfordo universiteto ir britų farmacijos milžinės „AstraZeneca“ kuriamos vakcinos tyrimuose. Visgi „AstraZeneca“ atstovai nurodė, kad atlikus nepriklausomą vertinimą, saugumo problemų nenustatyta, tad vakcinos bandymai bus tęsiami.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų