REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kasdien po daugiau nei 200-us naujų COVID-19 atvejų skaičiuojančioje Lietuvoje kaista atmosfera. Premjeras Saulius Skvernelis jau ragina gyventojus prisiminti pavasarį ir pradėti gyventi taip, kaip jie darė karantino metu – daryti pauzę visuomeniniame gyvenime.

Kasdien po daugiau nei 200-us naujų COVID-19 atvejų skaičiuojančioje Lietuvoje kaista atmosfera. Premjeras Saulius Skvernelis jau ragina gyventojus prisiminti pavasarį ir pradėti gyventi taip, kaip jie darė karantino metu – daryti pauzę visuomeniniame gyvenime.

REKLAMA

Lietuvą žadama suskirstyti į tris spalvas – žalią, geltoną, raudoną ir pagal jas įvesti ribojimus. Kol vienos savivaldybės pačios nutraukia visus renginius ir anksčiu skelbia vaikų rudens atostogas, sostinė toliau barų, restoranų ir klubų uždaryti nenori – įveda savo tvarką, kuria sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga, o ir daug kalbintų žmonių netiki. 

Taip pat sugriežtintos barų, klubų, restoranų lankytojams skirtos taisyklės. Vilniuje atėjus į pasilinksminimo vietą, neužtenka dėvėti tik apsauginę kaukę, kol padavėjas atneš gėrimą ar patiekalą. Šokant klube privalu dėvėti apsauginę kaukę, dengti burną ir nosį. Vartojant alkoholinius gėrimus, reikia sėdėti prie staliuko arba stovint ne toliau nei 2 metrų atstumu nuo baro.

REKLAMA
REKLAMA

Taisyklių yra ir daugiau. Saugaus vieno metro atstumo lankytojai privalės laikytis eilėse ir prie baro prekystalio. Klientai rankas turės dezinfekuoti prie įėjimo, baro bei tualeto. Nebus galima perpildyti pasilinksminimo vietos. Vyks kiekvieno užėjusio lankytojo registracija. Štai ką mano gyventojai: 

REKLAMA

„Realiai neįmanoma. Kaip šokti su kauke? Geriau uždarytų tą klubą ir viskas, tegul nedirba.“

„Realu, bet tai priklauso labai nuo pačios įstaigos, nes yra tikrai įstaigos, kurios yra labai atsakingos ir prižiūri, ir vienos įstaigos ar kitos, kurios nieko nedaro ir joms tai yra nesvarbu.“

„Geriausia apskritai susilaikyti nuo ėjimo į barus, bet jeigu taip norisi, tada reikia apsauginių priemonių, reikia dėvėti kaukę.“

Parengtas papildomų taisyklių rinkinys nėra privalomas. Vilniaus miesto savivaldybė naują tvarką parengė pasitarusi kartu su dalimi barų, restoranų, kavinių, kurios sugriežtintų taisyklių žada laikytis savanoriškai.

REKLAMA
REKLAMA

„Dialogo būdu suvaldyti tą situaciją, kad barai patys prisiimtų įsipareigojimus, kurie jiems yra tinkami, kurių jie gali laikytis“, – sako savivaldybės administracijos direktorius Povilas Poderskis.

„Visos taisyklės priimtos tam, kad mes galėtumėme dirbti, neužsidaryti, saugiai atrodyti, valdyti situaciją“, – pasakoja barų, kavinių atstovas Raimondas Pranka.

Barai, kurie savanoriškai nepasirašys susitarimo ir nesilaikys naujų taisyklių, sulauks savivaldybės dėmesio, bus nuolat tikrinami.

„Tikrai nematuosime, ar atstumas tarp dviejų žmonių yra metras, ar 90 centimetrų, ar metras dešimt. Mes žiūrėsime į tuos atvejus, kai nėra visiškai laikomasi nieko, yra labai bloga situacija, jokie srautai nėra atskiriami. Pradėsime nuo rekomendacijų ir įspėjimų, paskui yra bauda nuo 1500 iki 6000 eurų, vėliau uždarymas, darbo laiko ribojimas, alkoholio licencijos atėmimas“, – teigia P. Poderskis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

A. Veryga sostinės savanoriškų taisyklių rinkiniui rašo prastą pažymį. Sveikatos apsaugos ministras netiki, kad patys barai, klubai be griežtos priežiūros užtikrins tvarką.

„Duok Dieve, kad suveiktų šita savanorystė, bet aš esu pesimistas šiuo klausimu, ir žinant, kaip žmonės elgiasi, ką veikia nuėję į tas įstaigas. Tai aš tikrai, deja, bet vertinu blogai. Miestas turėtų rimčiau žiūrėti į šitą situaciją“, – kalbėjo ministras.

„Čia nereikia patrankos šūvio, štai, šast, uždarom, šast, atidarom. Yra preciziškos priemonės, kurias reikia taikyti labai preciziškai“, – sako Vilniaus miesto meras Remigijus Šimašius.

REKLAMA

Sostinės sporto klubams, šokių studijoms ir kitoms laisvalaikio praleidimo vietoms taisyklių rinkinys bus pristatytas vėliau šią savaitę. Tuo metu premjeras S. Skvernelis feisbuke jau ragina žmones daryti pauzę – nelaukti savivaldybių sprendimų ir susilaikyti nuo papildomų, nebūtinų pramogų.

„Atėjo laikas padaryti pauzę COVID-19 visuomeniniame gyvenime. Ligoniams gydyti jau naudojama 57 proc. taip vadinamų „kovidinių“ lovų. Pasiekę 70 proc., būsime priversti stabdyti tam tikrų planinių paslaugų teikimą, kad mūsų medikai galėtų nukreipti resursus naujajam koronavirusui gydyti“, – pasakoja S. Skvernelis.

Premjeras žada, kad šią savaitę savivaldybės pagal koronaviruso sergamumą bus suskirstytos į grupes – raudoną, geltoną ir žalią, pagal kurias savivaldybėms bus teikiamos griežtos rekomendacijos, kaip kovoti su sparčiai plintančia infekcija.

REKLAMA

Iki tol kiekviena savivaldybė sprendimų ieško pati.

Pavyzdžiui, Šilutės rajono savivaldybė nusprendė nieko nelaukti, iš karto taikyti griežtesnes priemones. Šilutės Pamario pagrindinė mokykla jau uždaryta. Čia anksčiau prasidėjo rudens atostogos, kurios šiemet bus ilgesnės, vietoj vienos savaitės – dvi.

„Jeigu praeitoje savaitės pradžioje turėjome 11-a susirgusių, pabaigoje 21-ą. Dėl to priėmime tam tikrus sprendimus, riboti renginius, daugiau kalba eina apie švietimo įstaigas, sportiniai, kultūriniai renginiai, kad nebūtų sambūris. Taip pat šeštadienį pasitarę su mokyklų vadovais, kadangi atsirado dviejuose pagrindinėse mokyklose sergančių. Sutarėm, kad paankstinsime atostogas viena savaite“, – teigia Šilutės meras Vytautas Laurinaitis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Patys Šilutiškiai griežtesnius ribojimus vertina pozityviai, saugosi dėl viruso ir patys

„Gal ir gerai, nes vis tiek mokykloje nesisaugo. Vaikai yra vaikai.“

„Nebėra tokių, kad spūstys kažkokios, kamščiai kažkokie parduotuvėse, atstumo laikosi, rankas dezinfekuoja, šaunuoliai.“

„Namuose, parvažiuojam, stengiamės neliesti veido, nekrapštyti nosies ir tiek.“

Apie mokinių atostogų ilginimą visos Lietuvos mastu galvoja ir Vyriausybė. Tiesa, konkretūs sprendimai dar nėra priimti.

Per vakar dieną laboratorijos nustatė 205-is naujus COVID-19 atvejus. Spalio mėnesio infekcijų skaičius beveik toks pat kaip rugsėjo, rugpjūčio ir liepos kartu sudėjus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų