REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kai lauke vis dažniau smelkia niūri dargana, Kaune Botanikos sode – tikros atogrąžos: šilta, drėgna ir daug spalvų. Čia plazdena pusšimtis įvairiaspalvių atogrąžų drugių, stebinančių margais raštais ir savo savybėmis.

Kai lauke vis dažniau smelkia niūri dargana, Kaune Botanikos sode – tikros atogrąžos: šilta, drėgna ir daug spalvų. Čia plazdena pusšimtis įvairiaspalvių atogrąžų drugių, stebinančių margais raštais ir savo savybėmis.

REKLAMA

Įprastai Afrikoje sutinkamas drugys dabar vienas aktyviausių VDU Kauno botanikos sodo oranžerijos gyventojų.

Jis labai energingai plaka sparneliais ir vis kimba prie kitų. O štai kiti plazdena vos juntamai virpindami orą. Niūrią dieną jie daugiausia ramiai kur įsitaiso ir nė nekrusteli.

Oranžerijoje Kaune dabar gyvena apie pusšimtis egzotinių drugių, stebinančių sparnelių raštais, formomis ir prisitaikymo subtilybėmis.

„Azijos drugys gerai slepiasi, nutūpęs jis labai panašus į sudžiuvusį lapą, o štai šis žalias juodu raštu drugys labai gerai slepiasi tarp lapų – mirgant šviesai jo beveik nematyt“, – sako vyr. specialistė Edita Braun.

REKLAMA
REKLAMA

Vieni drugiai maži ir vikrūs, kiti kone delno dydžio. Daugelio jų išorinė ir vidinė sparnų pusės visiškai skirtingų raštų ir spalvų.

„Morfo peleides – tai ryškios mėlynos spalvos drugys, tokios spalvos yra vidinė sparnelių pusė – išorinė ne tokia ryški, skirta slėptis – jie ir dideli, labai gražūs, aktyvūs drugiai, lankytojams daro didžiausią įspūdį, mes jų turime daugiausia“, – pasakoja E. Braun.

REKLAMA

Vieni švyti tarsi neoniniai, kitų ornamentai primena paukščio ar vabzdžio akis – kiekvienas savaip prisitaiko, kad priešus atbaidytų.

„Yra viena kuris prisitaiko atrodyt kaip lapas, tai toks įspūdingas gamtos prisitaikymas tiesiog. Kai išskleidžia sparnus, ir atsiskleidžia tas grožis“, – teigia savanorė Tanita.

Iš Didžiosios Britanijos šiemet į Botanikos sodą atkeliavo 113 lėliukų, kurios įkurdintos štai šiame inkubatoriuje. Tad kasdien iš jų „išsilukštena“ vis nauji gyventojai.

O kad aplinka drugeliams primintų gimtas vietas – čia gausu įvairių augalų. Kai kuriuos specialistai augino ir pražydino tik šiai parodai, kad drugeliai galėtų nuo žiedo prie žiedo skraidyti.

REKLAMA
REKLAMA

„Čia daugiau atogrąžų aplinka, čia drėgnųjų atogrąžų augalai, šitas ypatingas – tai jis įspūdingas, ypač jo šaknys, nes ant šaknų laikosi“, – kalbėjo Oranžerijos vadovė Renata Čianovienė.

O gyvi drugeliai ne vien nektaru iš žiedų – lepinami ir kitu maistu.

„Jiems patinka sutrešusios saldžios kriaušės, taip pat apelsinai ant kempinių mes pilame nektaro pakaitalą, o čia žiedadulkės susmulkintos, kurų reikia kai kurių rūšių drugiams“, – sako E. Braun.

O kartas nuo karto patalpose pasipila ir dulksna kaip tikrose atogrąžų zonose.

Drugiai gyvena labai trumpai, grožiu stebina vos porą savaičių. Tad, keisdami vienas kitą, oranžerijoje jie plevens iki Naujųjų metų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų