REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Po pirmojo turo paaiškėjo ir dalis Seimo naujokų. Tokių jau dabar 22. Seimo salėje pamatysime ir profesionalų gėjų, ir buvusį Vilniaus universiteto rektorių. Seimo naujokų būryje netrūksta ir esamų, buvusių politikų, ir žvaigždžių atžalų, dalis naujokų jau matuojasi net tik Seimo nario, bet ministrų kėdes. Kokias staigmenas mums žada pateikti naujieji parlamentarai?

Po pirmojo turo paaiškėjo ir dalis Seimo naujokų. Tokių jau dabar 22. Seimo salėje pamatysime ir profesionalų gėjų, ir buvusį Vilniaus universiteto rektorių. Seimo naujokų būryje netrūksta ir esamų, buvusių politikų, ir žvaigždžių atžalų, dalis naujokų jau matuojasi net tik Seimo nario, bet ministrų kėdes. Kokias staigmenas mums žada pateikti naujieji parlamentarai?

REKLAMA

Laisvės partijos pirmininkė Aušrinė Armonaitė apsikabina savo kolegą, būsimą Seimo narį Tomą Vytautą Raskevičių, kuris dar prieš savivaldos rinkimus save yra pavadinęs „profesionaliu gėjumi.“

„Svarbiausia tema man yra LGBT lygiateisiškumas, aš daugiamandatėje apygardoje surinkau 27 000 pirmumo balsų. Aš, žiūrėdamas į tuos balsus, supratau, kad už mane balsavo ne tik LGBT žmonės, už mane balsavo ir kiti mano Respublikos piliečiai, kuriems pabodo būti vadinamais seksistais, rasistais ir homofobais, jie sako – gana“, – teigė laisvės partijos išrinktasis parlamentaras T. V. Raskevičius.

REKLAMA
REKLAMA

Raskevičius nėra visiškas politikos naujokas. Nuo 2019-ųjų – Vilniaus miesto tarybos narys. Keletą metų dirbo ir Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyboje.

REKLAMA

Konservatorių naujokų būryje labiausiai sėkmė lydėjo europarlamentarės Aušros Maldeikienės sūnų Matą Maldeikį. Jis konservatorių sąraše rinkimų naktį sugebėjo pakilti iš 141-os vietos į 21-ąją. Maldeikio noro būti Seimo nariu nepaveikė ir mamos pastabos.

„Ji sakė: pabandyk, pamatysi, kad nėra taip, kaip tu įsivaizduoji, bet aš įsivaizduoju galbūt romantiškiau nei ji“, – pasakoja konservatorių išrinktasis parlamentaras M. Maldeikis.

Maldeikiui patirties netrūksta. Jis ir dabar turi savo kabinetą parlamente, yra Seimo nuolatinis atstovas Europos Sąjungoje. Savo ateitį jis sieja būtent su Europos reikalų komitetu.

REKLAMA
REKLAMA

„Valstybės tarnyboje taip yra. Tu darai tam tikrus darbus ir už juos garbę prisiima kiti. Tu padarydavai tą juodą, už kurį ataskaitoje pasirašydavo tas ir tas. Dabar aš darysiu tą patį, tiesiog bus apačioje mano pavardė“, – teigia M. Maldeikis.

Kitas konservatorių naujokas taip pat žymaus politiko atžala: buvusio Seimo pirmininko Arūno Valinsko sūnus, Arūnas Valinskas jaunesnysis. Būsimas parlamentaras su šypsena prisimena laikus, kai tiek tėtis, tiek mama buvo Seime.

„Jų patirtis yra vienokia: „Sveikinam, sveikinam, bet dabar tu pamatysi.“ Tai čia, žinot, ir su juoku, ir humoru, bet tame yra tiesos, nes jų praktika yra tokia, kokia yra, ne gėlytės“, – kalbėjo konservatorių išrinktasis parlamentaras A. Valinskas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Valinskas, kaip ir Maldeikis, turi darbo vietą Seime, yra parlamentaro Mykolo Majausko padėjėjas. Valinskas norėtų dirbti Nacionalinio saugumo ir gynybos, Užsienio reikalų komitetuose. Jaunas politikas turi hobį – mėgsta kompiuterinius žaidimus. Į Seimą vaikšto su brangiu nešiojamu kompiuteriu.

„Jeigu partija deleguotų į ministres, mielai imčiausi tos atsakomybės ir atsisakyčiau Seimo nario mandato“, – sako darbo partijos išrinktoji parlamentarė Ieva Urbonienė.

Darbo partijos senbuvė I. Urbonienė aiškina, kad Seimo nario postas – sena jos svajonė, o ji jau mato save ir ministrės poste. Būsimoji parlamentarė, 3-jų vaikų mama, anksčiau buvo Vilniaus miesto savivaldybės tarybos narė, Seimo pirmininkės Loretos Graužinienės patarėja.

REKLAMA

„Anksčiau į Seimą patekti nelabai leido amžius, nes 25-eri metai yra aukšta riba. Jaunas žmogus tik nuo tada gali patekti į Seimą. 2016-i metai mums ne visai sėkmingai susiklostė, tai automatiškai ir man“, – pasakoja I. Urbonienė.

Norinčių būti ministrais naujokų gretose ir daugiau. Vienas iš Laisvės partijos naujokų Seime – buvęs Vilniaus universiteto rektorius Artūras Žukauskas, kuris darbą Seime laiko ne pačiu sunkiausiu.

„Aš galiu dirbti Švietimo ir mokslo komitete, galiu ir ministru dirbti. Vilniaus universitetas yra didžiausia viešoji įstaiga, 20 000 studentų, 4 000 darbuotojų. Tai man atrodo, kad čia palyginus su VU valdymu, dirbti Seime tikrai žymiai paprasčiau“, – teigia Laisvės partijos išrinktasis parlamentaras Artūras Žukauskas.

REKLAMA

Kita į Seimą kartu su socialdemokratais patekusi naujokė, Vilniaus universiteto Filosofijos fakulteto profesorė Vilija Targamadzė naują pradžią Seime vertina atsargiau.

„Be paklydimų tikrai nebus. Ko gero, pagrybausiu. Dabar yra grybavimo sezonas. Žinot, man labai patinka viena frazė, kad žmonės grybauja ir kalba apie politiką, o kiti politikai labai grybauja. Tai labai nenorėčiau būti ta nusigrybaujanti“, – kalbėjo socialdemokratų išrinktoji parlamentarė Vilija Targamadzė.

Politologas Bernaras Ivanovas įsitikinęs, kad kadenciją baigiančiam Seimui labiausiai trūksta politinės kultūros, nuomonių skirtumų. Šis Seimas esą šias problemas sumažins.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Dugnas yra antras vardas šitos dabartinės koalicijos, blogiau nebus, diskusija bus gyvesnė, bus įdomių idėjų, žinoma klystkelių. Jeigu bus ir akademinės bendruomenės atstovų, ir su gyvenimiška patirtimi kitokia, jaunimo atstovų, galbūt ta politinė kultūra keisis ir mes pamatysime adekvatesnės komunikacijos“, – teigia politologas Bernaras Ivanovas.

Po antrojo turo Seimo naujokų sąrašas gali pildytis. O kol kas Laisvės partijoje jų – 7, po 4-is naujokus turi Darbo partija, valstiečiai ir konservatoriai. Socialdemokratai turės 2 naujus veidus Seime, Lietuvos lenkų rinkimų akcija 1.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų