REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kam turėtų būti suteikta teisė auginti iš girtavusių tėvų atimtą ketverių metukų mergaitę? Globėjai, kuri svetimą vaiką myli kaip tikrą dukrą ir kurią mergaitė vadina mama, ar biologiniam tėvui, iš kurio už smurtą ir girtuoklystes vaikas buvo net kelis kartus atimtas. Pateikus faktus taip, atsakymas atrodo paprastas, tačiau detalių yra daugiau ir situacija yra daug sudėtingesnė. Šia istorija domėjosi laidos „Prieš srovę“ žurnalistai.

Kam turėtų būti suteikta teisė auginti iš girtavusių tėvų atimtą ketverių metukų mergaitę? Globėjai, kuri svetimą vaiką myli kaip tikrą dukrą ir kurią mergaitė vadina mama, ar biologiniam tėvui, iš kurio už smurtą ir girtuoklystes vaikas buvo net kelis kartus atimtas. Pateikus faktus taip, atsakymas atrodo paprastas, tačiau detalių yra daugiau ir situacija yra daug sudėtingesnė. Šia istorija domėjosi laidos „Prieš srovę“ žurnalistai.

REKLAMA

Lemtingu mergytės gyvenimo momentu ją pusantrų metų prižiūrėjo globėja Laima, o dabar mergaitė grąžinta 53-ejų tėčiui. Su tokiu vaiko teisių sprendimu nesutinka globėja, kuriai prabudo motiniški jausmai globotai mergaitei. Be to, buvusi mergaitės globėja yra įsitikinusi, kad mergiatės biologinės tėtis nesugebės jos auginti.

„Mažute, mes tikrai visi tavęs pasiilgome. Mes linkime tau paties geriausio. Norėtume, kad grįžtum pas mus į namučius, kur gyvenai iki šiol. O jūs, tetos Žiobiene, Šakaliene, Šalaševičiūte, ponas ministre Kukuraiti, pakelsit nuo šiltos kėdės save ir priimsite tinkamus sprendimus ne biologinių tėvų naudai, o šių mažų, jau ir taip likimo nuskriaustų vaikų gerovei“, – į kameras kreipėsi buvusi mergaitės globeja Laima.

REKLAMA
REKLAMA

Laima laidoje „Prieš srovę“ pasakojo, kad vos tik mergaitė atsidūrė jo namuose, mažametė keikėsi taip, lyg būtų 15-metė, o būdama vos dviejų su puse metukų mergaitė jau buvo tris kartus atimta iš savo biologinių tėvų.

REKLAMA

„Pačią pirmą dieną. Buvo mano berniukas, jinai priešais jį ir ji atsisėdusi sako: k****, k****, b***, b****. Dviejų su puse matų vaikas, tris kartus paimta iš šeimos. Būtų jai 15 metų, būtų jai 10 metų... Ir tai jau baisu. O dabar ji dviejų su puse metų vaikas ir ji jau tris kartus paimta. Ją paima, kažkur išveža, grąžina, paima ir vėl grąžina. Dabar vėl mums, labai baisūs tie žodžiai, davė, grąžino, perdavė. Net nežinau, kaip įvardyti. Čia toks vaiko tasymas... Tai kas pas tą vaiką dedasi? Man graudu, o tam vaikui tai išvis“, – ašaras tramdė buvusi globėja.

REKLAMA
REKLAMA

Bet kas galėtų nuginčyti, kad biologinis tėvas yra tėvas. Tad klausimas, pas ką turėtų augti vaikas, yra išties ne iš lengvųjų. Mergaitės tėtis šiandien jau atsistojo ant kojų, atsisakė žalingų įpročių ir visomis išgalėmis siekia auginti savo dukrą. O ir įstatymuose sakoma, kad biologiniams tėvams suteikta pirmumo teisė auginti savo vaikus.

Globėja įsitikinusi, kad tėvas nepasirūpins dukra

Tačiau buvusi mergaitės globėja Laima sako kategorišką „NE“, nes mergaitė ją, globėją, vadina mama. Pasak jos, kaip galima taip beširdiškai elgtis ir iš mažo vaiko atimti tai, ką jis laiko šeima, ir atiduoti tėvui, kuris jokio žalio supratimo neturi, kaip rūpintis maža mergaite.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Jam yra vienintelė ta mergaitė. Jam yra 53 metai. Kaip mes ir su vyru pakalbame, žmogui neduota ten 200 metų gyventi, kad tu galėtum viso šito išmokti. Tu jau tikrai nebeišmoksi su tokiu mažu vaiku elgtis. Ją reikia prausti, jai reikia visko. Ne vyrui tai ir dar neauginusiam vaikų. Aš tikrai manau, kad neužtenka tų įgūdžių. Jeigu vat dabar maudo svetimas žmogus, nes jis pats nesugeba. To maisto pagaminimas, tas prausimas, tas sušukavimas... Ji mergaitė.

Gal aš nesuprantu, kas yra vaiko gerovė, kas tokiam vaikui reikalinga. Atrodo pas mus nėra prabangos, nes eiliniai žmonės taip gyvena ir dar geriau, bet smėlio dėžė yra, dviratukas, vežimėlis, kamuolys. Vaikui yra erdvė žaidimui“, – savo nepasitenkinimą liejo Laima.

REKLAMA

Dviejų berniukų mama Laima sakė, kad su savo vyru jau seniai svajojo globoti svetimą, tikrų tėvų nuskriaustą vaiką. Sutuoktiniai kreipėsi į vaikų teises, lankė globėjų kursus, buvo kruopščiai tikrinami, ar sugebės svetimam vaikui suteikti viską, ko jam reikia.

„Jau seniai svajojau pasiimti vaiką iš vaikų namų, kad jis neaugtų valdiškuose namuose. Visada akcentuoju, kad nors vieną vaiką kiekviena šeima pasiimtų iš vaikų namų, tai vaikų namų nebūtų. Mačiau, kad mano vyras nėra prieš“, – pasakojo Laima.

Ir štai vieną dieną Laimos namuose atsirado pustrečių metukų mergytė. Vaiką tuomet atėmė net ne iš tėvo, o iš girtuoklystės liūne skęstančios mamos. Mergaitės biologiniai tėvai buvo jau išsiskyrę. Pasak Laimos, mergytė buvo sužalota ne tik fiziškai, bet ir dvasiškai, o naktimis ji vis tiek šaukdavosi mamos.

REKLAMA

Tačiau po kiek laiko mergaitė nurimo ir Laimą ėmė laikyti savo mama. Globėjos namuose mergaitė buvo aprūpinta viskuo. Jos kambaryje netrūko žaislų, gražių rūbelių

„Mes ėjome į tuos mokymus ir mums buvo pasakyta, man dar vyras priminė, kad neprisiriškit, nenusisavinkit. Kai gyveni dieną dienon su tuo vaiku, veži į darželį, pasiimi, tu pasimyluoji, pasibučiuoji, o vat sako, kad nepripraskim, būkim per atstumą. Neįmanomi tokie dalykai. Jeigu mes tokie bejausmiai, tai mes tada neimkime tų vaikų“, – aiškino Laima.

Tėtis labai myli savo dukrą

Biologinis mergaitės tėtis gyveną Prienų rajone. 53-ejų Saulius (vardas pakeistas) šiandien sako, kad nebevartoja alkoholio. Saulius dirba ir gyvena pas vietos ūkininkus, kurie darbščiam ir nagingam vyrui davė ne tik darbą, bet suteikė ir pastogę. Paklaustas, ar myli savo dukrą, Saulius be jokios abejonės atsakė, kad taip.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Kodėl aš turėjau eiti į visus tuos kursus? Metus kas mėnesį važinėti į pasimatymus. Būdavo, kad pasimatyti leidžia tik valandai, o aš kelionėje praleidžiu penkias į vieną pusę su autobusu. Pabūni valandą laiko, apsisuki ir vėl važiuoji. Važiuodavau ir žiemą, ir visaip“, – tikino Saulius.

Saulius – laimingas tėvas, jau mėnesį laiką besidžiaugiantis, kad gali pats auginti savo dukrą. Tikroji mergaitės mama mergaitės nei lankė, nei ja domėjosi, o biologinis tėtis Saulius savo dukters nepamiršo.

Jis važinėjo į kitą Lietuvos galą pasimatyti su savo dukra, kuri tuomet gyveno pas globėją Laimą. Galiausiai vieną dieną vyras nusprendė susigrąžinti dukrą. Pasak Sauliaus, kad ir kaip jai buvo gerai pas globėją namuose, jie vis tiek svetimi žmonės, o jis – biologinis tėtis, kuris labai myli savo dukrą.

REKLAMA

„Aš brolius užauginau. Aš aukso pilies neturiu, neturėjau ir neturėsiu. Bet jeigu institucijos, kurios mane tikrino, leido ir sakė, kad tinka sąlygos“, – tikino Saulius.

Paklaustas, ką jis mano apie globėjos kaltinimus, kad jis nesugeba mergaite rūpintis, ją prausti, šukuoti, maitinti, Saulius atsakė: „Ar ji stovi čia, mato? Kad ir supina tas kasytes šeimininko marti, kas čia tokio? Ką negali supinti? Gali. Tai gal ir niekas paglostyti negali, apkabinti ir priglausti negali? Mane piktina tokie kaltinimai“.

Saulių palaiko socialiniai darbuotojai

Sauliui antrina ir įvykius iš arti stebinti socialinė darbuotoja, kuri kartu su vaiko teisėmis ir nusprendė grąžinti dukrą biologiniam tėčiui. Pasak socialinės darbuotojos, mažai rasi tokių tėvų, kurie taip stengtųsi susigrąžinti savo vaiką. Esą Saulius padarė klaidų, bet šiandien jis labai stengiasi būti geru tėvu.

REKLAMA

Patyrusi specialistė atkreipė dėmesį, kad globėja Laima kritiniu momentu atliko labai gerą ir lemiamą vaidmenį mergaitės gyvenime. Už tai jai, beje, dėkingas ir vaiko tėvas Saulius.

„Suprantate, jis kaip vyras atlankė pozityvios tėvystės mokymus, kur grupinis susirinkimas vyksta su daug mamų, o jis sėdėjo vienintelis tėtis. Jis bendravo, visame tame virė, mokėsi, klausė, diskutavo ir psichologė teigė, kad jis tikrai motyvuotas yra. Jam sunku yra, jis įvertina šitą dalyką – ir amžiaus yra, ir mergaitė maža. Bet čia jam yra iššūkis gyvenime“, – laidoje „Prieš srovę“ tikino socialinė darbuotoja Agnė Kavaliauskienė.

Bet buvusi mergaitės globėja Laima nenusileidžia ir laikosi savo. Moteris klausia, ar čia yra toks žiaurus tarnybų eksperimentas su vaikais. Esą gal tėvui pavyks išmokti supinti kasytes, o gal ir ne, gal pavyks išmokti pasirūpinti mergaite, o gal ir ne, gal jis vėl grįš prie savo senų įpročių kilnoti stikliuką, o gal ir ne. Vadovaujantis tokia logika, tikriausiai, niekas negalėtų auginti vaikų ir galvoti apie ateitį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Saulius nesupranta, kaip globėja nesuvokia, kad jis yra mergaitės tėtis – jos kūnas ir kraujas. Nors aukso pilies jis niekada neturės, kaip sako Saulius, jo dukra jam yra visas pasaulis. Vyras tikina, kad jis rūpinasi savo dukra, kiek tik sugeba, o kasyčių pinimas tikrai nėra raketų mokslas.

„Man atrodo, kad gyveni ir mokaisi. Jis stengiasi ir tuo labiau mes, kaip darbuotojai, lankomės ir padedam. Šeimininkė irgi, kaip pasakyti, prisideda ir mergaitę pašukuoja. Svarbiausia ta priežiūra yra ir negalima teigti, kad jis nemoka. Jis, ką reikia, išmoks, manau. Išmaudyti, maistą gaminti... Jis ką gali, tą daro. Jis ir sriubą verda, tik kad ta mergaitė ne viską valgo ir ne visko nori. Mes jam padedame, dėl to mes teikiame paslaugas“, – tikino socialinė darbuotoja A. Kavaliauskienė.

Daugiau detalių apie šią situaciją išgirskite vaizdo siužete, esančiame straipsnio pradžioje.

Laidą „Prieš srovę“ žiūrėkite kiekvieną antradienį 19:30 per TV3 televiziją.

VISĄ LAIDĄ PAMATYKITE ČIA:

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų