REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pirmadienis Tarptautinė mokytojų diena. Ir nors iškilmingai jas apdovanoja ministras, sveikina prezidentas, bet šventinę nuotaiką dažnam temdo nerimas dėl vis labiau plintančio koronaviruso ir darbo krūvių. Sergančių mokytojų ir mokinių vis daugiau. Tad mokytojų neguodžia nei žadamos didesnės algos, nei 100 eurų išmokos poilsiui.

Pirmadienis Tarptautinė mokytojų diena. Ir nors iškilmingai jas apdovanoja ministras, sveikina prezidentas, bet šventinę nuotaiką dažnam temdo nerimas dėl vis labiau plintančio koronaviruso ir darbo krūvių. Sergančių mokytojų ir mokinių vis daugiau. Tad mokytojų neguodžia nei žadamos didesnės algos, nei 100 eurų išmokos poilsiui.

REKLAMA

Vilniaus Šilo mokyklos etikos mokytojas Artūras Adamas Markevič – šių neeilinių pandeminių mokslo metų Meilės Lukšienės premijos laureatas. 26-erių metų pedagogas kartu su kolegomis įgyvendino ne tik „Mokyklos pokyčio projektą“, bet ir parengė nuotolinio ugdymo pamokų rinkinius. Nueinanti Vyriausybė ceremoniją mokytojams surengė net Valdovų rūmuose.

Rasa Zubrickienė, Alytaus Jotvingių gimnazijos biologijos mokytoja ekspertė, – taip pat viena iš laureačių, sunkiai renka žodžius. Jai šis įvertinimas yra itin svarbus.

REKLAMA
REKLAMA

„Kad mokiniai gerai mokytųsi, reikia juos gerbti“, – sako biologijos mokytoja R. Zubrickienė.

Nors pirmadienis – Mokytojų diena, tačiau plintantis koronavirusas ir su tuo susiję iššūkiai temdo šventinę nuotaiką, tad renginiai mokyklose itin kuklūs. Juozo Miltinio gimnazijoje Panevėžyje jau 12 ligos atvejų, todėl mokyklai tenka spręsti, kaip dirbti toliau.

REKLAMA

„2 mokytojai saviizoliacijoje ir pamokas vedė nuotoliniu būdu. Mokytojai dirbdavo prie kompiuterio namuose, vaikai kabinetuose. Pavasarį visi išėjome mokytis nuotoliniu būdu. Dabar dalis nuotolinio, dalis kontaktinio. Mokytojams krūvis išaugo 2–3 kartus. Reikia su šitais ir šitais dirbti“, – pasakoja J. Miltinio gimnazijos direktorius Vytautas Raišys.

Tuo metu Panevėžio rajono Velžio gimnazijoje Fizikos mokytoja klasėje viena, tačiau per kompiuterio ekraną į ją žiūri visa klasė – moko nuotoliniu būdu.

„Čia yra mano lenta. Ką aš čia dirbu, padėtas uždavinys, vaikai mato“, – teigia fizikos mokytoja Angelė Paulauskienė.

REKLAMA
REKLAMA

Per mėnesį nuo mokslo metų pradžios šalies ugdymo įstaigose jau nustatyti 267 koronavirusu užsikrėtę asmenys. Du trečdaliai jų yra vaikai, likę 90 suaugusieji. Ministras mėgina guosti, kad tai dar nedaug, nors su koronavirusu susidūrė jau 135 ugdymo įstaigos.

„Mokyklos, kur dalis, tam tikras srautas yra izoliacijoje perėjo į nuotolinį arba mišrų būdą. Tai nėra labai daug. Tokių mokyklų turime apie 10 proc.“, – kalbėjo ministras Algirdas Monkevičius.

Mokytojus paskatinti ir kartu klientų pritrūkusiems viešbučiams bei sanatorijoms paremti ministerija gruodį žada padalinti po 100 eurų kiekvienam pedagogui. Poilsio pasiūlymu mokytojai galės pasinaudoti tik nuo gruodžio, kitų metų pirmąjį pusmetį, o ne tada, kai labiausiai reikėjo – po karantino. Tad daliai mokytojų tai panašu į priešrinkiminę pakišą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Sako, duosim 100 eurų prieš rinkimus. Ne už darbą sumokės, jaučiasi pakiša, pasityčiojimas. Jausmas toks, prieš rinkimus duokim dar jiems šiek tiek.“

„Pinigai visada malonu, geriau daugiau nei mažiau.“

„Vertinimai labai kontrastingi nuo to, kad reiktų, o gal susieta su rinkimais.“

Vyriausybė giriasi, kad šiais mokslo metais mokytojų atlyginimai bus dešimtadaliu didesni nei pernai. Tačiau šiuos pažadus mokytojai taipogi vertina prieštaringai ir nerimauja, ar pajus padidėjimą.

„Kaip skirstomas krūvis, etatai, neduoda bendruomenės valandų, bus tas pats. Viena ranka duoda, kita atima. Išeina tas pats. Visuomenę kiršina, mokytojai gavo nedaug, o skambiai šnekama, kad jūs labai apdovanoti“, – sako profsąjungos pirmininkė Jurgita Kiškienė.

REKLAMA

„Deja, kai pasižiūri realybėje, pakėlimas yra labai juokingas. Mokytojas turėtų dirbti 18–20 valandų už 650 eurų į rankas. Tai juokinga. Mokytojai dirba pusantro krūvio, važinėdami, lakstydami po kelias mokyklas“, – pasakoja Velžio gimnazijos direktorius Rimtas Baltušis.

Daugėjant koronaviruso susirgimų, dauguma šalies mokyklų tebedirba įprastiniu būdu, tik 18 proc. jau perėjo į nuotolinį arba mišrų būdą. Ministras Monkevičius ir toliau tikisi, kad pavasarinio mokyklų visuotinio karantino pavyks išvengti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų