REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Iš daržų ir laukų į sandėliukus keliauja moliūgai. Šių daržovių augintojai sako, kad lietuviai pastaraisiais metais juos itin pamėgo. Anksčiau daugelis esą labai atsainiai žiūrėjo į jas, tačiau be reikalo, sako žinovai. Esą moliūgai – viena sveikiausių Lietuvoje augančių daržovių, tad juos būtina valgyti. 

Iš daržų ir laukų į sandėliukus keliauja moliūgai. Šių daržovių augintojai sako, kad lietuviai pastaraisiais metais juos itin pamėgo. Anksčiau daugelis esą labai atsainiai žiūrėjo į jas, tačiau be reikalo, sako žinovai. Esą moliūgai – viena sveikiausių Lietuvoje augančių daržovių, tad juos būtina valgyti. 

REKLAMA

Netoli Marijampolės, Surgučių kaime ūkininkaujanti Vilija Žemaitienė moliūgus augina 50 arų plote. Anot moters, dabar pats metas nuimti derlių.

10 metų moliūgus auginanti ūkininkė pataria: daržoves reikia nupjauti ir porai dienų palikti lauke.

„Tai dabar lauke reikia juos nupjauti nuo motininių maitinančių virkščių ir palikti apdžiūti. Kad parnešus į patalpą neparneštų drėgmės ir kad tie kotai apdžiūtų“, – sako ūkininkė V. Žemaitienė.

REKLAMA
REKLAMA

Iš moliūgų ūkininkė daro įvairiausius skanėstus: kepa duoną, pyragus, spaudžia sultis, daro salotas ir pagardus. Daug savo gaminių pardavinėja ūkininkų turgeliuose. Moteris sako, kad ji pati šias daržoves be galo mėgsta ir iš jų galima paruošti begalę skanių patiekalų. Šiandien moteris darys moliūgų pagardą.

REKLAMA

„Pirmiausia, visas daržoves pakepsime aliejuje. Čia yra saldusis svogūnas. Jis ne taip nustelbs moliūgų skonį“, – pasakoja V. Žemaitienė.

Pagardui taip pat reikės šiek tiek morkų, saldžios paprikos, pomidorų, kelių obuolių skiltelių ir daug tarkuoto moliūgo. Viską gerai apkepinti, o vėliau įdėti dar ir kubeliais supjaustytų moliūgų. Toks pagardas, anot Vilijos, sandariai uždaytas, puikiai laikosi ir per žiemą.

„Šitas pagardas nuostabiai tinka prie žuvies, prie silkės, prie paukštienos ir prie visokiausių kitokių patiekalų“, – teigia V. Žemaitienė.

REKLAMA
REKLAMA

Daug metų įvairius gaminius iš moliūgų gaminanti ir savo klientams juos siūlanti ūkininkė sako, kad lietuviai tik pastaraisiais metais labiau pamėgo šią daržovę. Kai prieš dešimt metų pradėjo spausti moliūgų sultis, esą dauguma žinojo tik moliūgų sriubą. Ši daržovė, anot ūkininkės, labai naudinga ir ją reikia valgyti kuo dažniau.

„Galima sakyti, kad tai yra pati sveikiausia Lietuvoje auginama daržovė. Jeigu, pavyzdžiui, jos sultis pradedame gerti rudenį, po stiklinę, po pusę stiklinės per dieną, tai kai ateina epideminiai gripai, tai mums niekas jau nebaisu. Kitas dalykas, geležies turi tiek ta daržovė, kad hemoglobiną atstatyti tikrai gali savaitę pagėrus sultis“, – kalbėjo V. Žemaitienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kas tingi užsiimti sudėtingais kepiniais ar spausti sultis, ūkininkė pataria moliūgą supjaustyti gabalais, užbarstyti patinkančių prieskonių ir neilgam pašauti į orkaitę. Moteris sako, kad tereikia fantazijos.

„Mažam vaikui labai tinka, ir senjorui labai tinka. O ir mums visiems suaugusiems prie mėsos patiekalų pats geriausias garnyras. Nes esamas vitaminas PP labai noriai skaido mūsų suvalgytus riebalus. Tai daug geriau negu bulvė“, – sako V. Žemaitienė.

Moliūgus labai vertina ir kita Marijampolės ūkininkė. Vilma Košubienė šias daržoves augina ant komposto krūvos. Šiemet jų gausiai užderėjo. Moteris moliūgais, kartu su kitomis daržovėmis, vaisiais bei uogomis prekiauja ūkininkų turgelyje Marijampolėje. Už kilogramą prašo euro. O juos ne tik pardavinėja, bet ir pati savo šeimai padaro įvairiausių skanėstų. Vienas mėgstamiausių – moliūgų saldainiai. Darbo su jais tikrai nemažai, sako moteris. Tačiau rezultatas esą tikrai vertas vargo.

REKLAMA

„Yra, yra darbo. Nes tris dienas reikia juos pavirti po truputį kasdieną, paskui džiovinti. Tai užima laiko, jėgų, reikia noro. Padarau tiek, kad nelabai ir lieka. Greitai išnyksta nuo stalo. Visi. Vietoj saldainių. Gi daržovė. Vitaminai vis tiek lieka tie patys. Niekur jie nedingsta“, – pasakoja ūkininkė Vilma Košubienė.

Moliūgų augintojai pataria: kad šios daržovės ilgiau išsilaikytų šviežios, jas būtina laikyti šiltoje ir būtinai sausoje patalpoje. Ir dėti juos kone į visus patiekalus. Esą skonio moliūgai nepagadins, o nauda sveikatai tikrai bus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų