REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuviai savo ūkiuose vis dažniau sodina vynuoges. Pasak specialistų, šiltos žiemos ir karštos sausos vasaros vynuogėms itin palankios, o ir naujos veislės vis labiau tinka mūsų klimatui. Tad pastaraisiais metais daugėja vynuogynų plantacijų.

Lietuviai savo ūkiuose vis dažniau sodina vynuoges. Pasak specialistų, šiltos žiemos ir karštos sausos vasaros vynuogėms itin palankios, o ir naujos veislės vis labiau tinka mūsų klimatui. Tad pastaraisiais metais daugėja vynuogynų plantacijų.

REKLAMA

Olga Vilkelienė apžiūri didžiulę vynuogių kekę. Drauge su vyru Vytautu jie jau kelis dešimtmečius Jonavos pašonėje puoselėja vynuogyną, bet šiemet derlius – rekordinis.

„Krūmai jau nemaži, gali ir tokia uoga didelė užaugt, bet kad toks derlius tai pirmą kartą. Lietuvoj klimatas vis tiek kitoks nei pietuose, tai reikia kad ir šalnos atlaikytų, ir ankstyvos veislės geriausia – sunoksta geriau“, – sako vynuogių augintoja Olga Vilkelienė.

Pavasarį sutuoktiniai spėjo apsaugoti vynuoges nuo užklupusių šalnų.

„Visas vynuogynas buvo apipurkštas vandeniu – tris dienas tris naktis purškėm“, – pasakoja O. Vilkelienė.

REKLAMA
REKLAMA

O karšta vasara esą buvusi palanki. Uogomis gausiai apkibę net tie nusilpę vynmedžiai, kuriuos jau ketino išpjauti. Šeima augina apie trisdešimt skirtingų vynuogių veislių. Tiesa, ligų išvengti nepavyko ir šiemet

REKLAMA

„Šiemet va įlindo tas kekerinis puvinys į baltas vynuoges, jis sunkiai gydosi, jau reikia naikinti tas kekes susirgusias. Jeigu labai lietinga būna, tai puola grybelinės ligos, miltligės“, – teigia vynuogių augintojas Vytautas Vilkelis.

Bet svarbiausia, kad uogos sukauptų reikalingas medžiagas.

„Norisi, kad to cukraus būtų daugiau, tai pagal skalę grubiai – 10 briksų, tai 100 gr litre. Geros uogos sukaupia iki 25-27 briksų“, – kalbėjo V. Vilkelis.

O štai desertines veisles, kurioms reikia ypatingo dėmesio ir šilumos – šeima augina šiltnamyje. Vynuogėmis Vilkeliai mėgaujasi žaliomis, gamina vyną ir savo ūkyje „Vilkolė“ rengia edukacijas.

REKLAMA
REKLAMA

Vynuogė vertinga uoga, tik negalintiems ar vengiantiems vartoti cukrų – derėtų mėgautis saikingai.

„Vynuoges valgyti sergantys diabetu turėtų labai atsargiai, tačiau visais kitas atvejais tai puiki uoga, turi daug kalio kas yra ir širdžiai gerai“, – sako VDU Žemės ūkio akademijos dėstytoja Asta Ramaškevičienė.

Vynuogynų mūsų šalyje daugėja. Ar Lietuva greitai taps ir vynuogių augintojų kraštu? Specialistai sako, kad su Italija ar Prancūzija lygintis neverta, bet džiugu, kad ši ūkio šaka populiarėja- vieni plečia turimus plotus, kiti kuria naujus.

„Jei anksčiau klausdavo ar vynuogės auga, tai dabar klausimas kokios vynuogės auga trys-penki metai kai įsiveisę 1-2 hektarus ir dar turi žemės plėstis, tai tikiu kad žmonės drąsėja ir tiki, kad vynuogės Lietuvoje auga“, – pasakoja Vynuogininkų asociacijos prezidentas Ramūnas Pilvelis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

O tam palankus ir šiltėjantis klimatas, ir naujos veislės.

„Vokiškos veislės, amerikietiškos veislės, ar tos pačios ukrainietiškos tarp kurių daug desertinių, kurias mielai augina, o anksčiau žiemą būdavo toks kritinis laikas kai iššaldavo arba jas reikdavo labai labai stropia dangstyt“, – teigia A. Ramaškevičienė.

Vis gausėjantį vynuogių derlių augintojai daugiausia naudoja tik savo poreikiams, tad parduodamų lietuviškų ekologiškų šių uogų ar jų sulčių išvysite retai. O žmonės jų ieško.

„Praneškite, kad turite vynuogių ir kokį 50 tonų jums laisvai išgraibstys iš ūkio. Tai yra prekė, kuri paklausi, bet jos nėra“, – kalbėjo R. Pilvelis.

Skaičiuojama, kad mūsų krašte bendras vynuogynų plotas apie 100 hektarų. Tiesa, Lietuva kol kas nėra įtraukta į Europos sąjungos šalių, auginančių vynuoges, sąrašą. Tai minusas tautiečiams gaminantiems vyną, ant butelio jie negali nurodyti, kad vynas iš tam tikros vynuogių rūšies ir dėti geografinės nuorodos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų