REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Dėl šalyje įsisiautėjančio koronaviruso saviizoliacijoje atsiduriant tūkstančiams suaugusių ir vaikų Seimas skubos tvarka vėl grąžino ligos išmokas tėvams už nesergančius, bet saviizoliacijoje atsidūrusius vaikus. Be to, išmokų galės tikėtis ir ir negalintis dirbti nuotoliniu būdu.

Dėl šalyje įsisiautėjančio koronaviruso saviizoliacijoje atsiduriant tūkstančiams suaugusių ir vaikų Seimas skubos tvarka vėl grąžino ligos išmokas tėvams už nesergančius, bet saviizoliacijoje atsidūrusius vaikus. Be to, išmokų galės tikėtis ir ir negalintis dirbti nuotoliniu būdu.

REKLAMA

Penkiamečiai darželinukai smagiai leidžia laiką darželyje „Šermukšniukas“. Tačiau mažieji panevėžiečiai puikiai žino, kaip saugoti save ir kitus, kad neapsikrėstų. Svarbiausia, pasak vaikų, nepamiršti plauti rankų:

„Nes jei nori liesti kitą, reikia plauti rankas, kažką veikti, reikia nusiplauti.“

„Įeinu į patalpas, aš nusidezinfekuoju. Dažnai. Kad nuo koronoviruso apsisaugotum.“

Kol kas darželio kolektyvas džiaugiasi, kad visi darželį lankantys mažyliai sveiki, kaip ir kolegės. Tačiau ugdymo įstaiga jau dirba specialiu ritmu.

„Patalpa yra išvėdinama, išvaloma, tada ateina kita grupė, vaikai koridoriuj nesusitinka, srautai išėjimo į lauką kontroliuojami, jei kažkas eina lapų rinkti, kaštonų, tai kiti būna aikštelėje ir po to pasikeičia“, – sako darželio „Šermukšniukas“ direktorė Vilma Ruzienė.

REKLAMA
REKLAMA

Bet šiuo metu kur kas didesnės nerimo dienos Šiaulių rajone. Aukštelkės mokyklos vieno pradinuko šeimai susirgus koronavirusu, skubiai izoliuotis teko visai antrokų klasei kartu su mokytojais.

REKLAMA

„Mokytoja pranešė, kad paskelbta klasės saviizoliacija, susirgo vieno berniuko šeima ir pačiam berniukui buvo patvirtintas Covid-19“, – pasakoja antrokės mama Roberta Kondratienė.

„Mes trečiadienį sužinojom, kad izoliuojasi mokinys, kurio artimieji šeimos nariai serga ir turėjom laukti, kol ateis rezultatai dėl vaiko tyrimo ir sekmadienį sulaukėme“, – teigia Šiaulių rajono Dubysos Aukštupio mokyklos direktorius Vaidas Bacys.

Ir čia išlindo bėda, serga vienas, o izoliuotis 2 savaitėms namuose tenka dar 16 pradinukų. Į tokią nepavydėtiną situaciją ir pateko šiaulietė Roberta. Tiesa, ją nuo priverstinių nemokamų vaiko priežiūros atostogų išgelbėjo geranoriškas darbdavys. Bet, pasak moters, ne visiems taip pasisekė.

REKLAMA
REKLAMA

„Man pasisekė, kad galiu turėti nuotolinį darbą, tai dirbu namuose, bet kitiems tėveliams iškilo klausimų, ką daryti, vaikas vienas negali likti namuose, nes jis yra pradinukas. Turėjau ir iš draugės patirties, kad buvo saviizoliacijoje 2 savaites, o nedarbingumas buvo nemokamas. Nukenčia finansai. Šeima visa“, – kalbėjo R. Kondratienė.

Tad Seimas suskubo teikti pataisas ir šiandien vienbalsiai pritarė mokėti ligos išmokas ir tėvams už saviizoliacijoje atsidūrusius ir kontaktą su sergančiuoju turėjusius darželinukus bei pradinukus.

„Numatyta kad nedarbingumo lapeliai bus apmokami už 14 darbo dienų ir, kas nudžiugins kai kuriuos iš tėvų, kad šitas įstatymas galioja ir atgal, jei įstatymą pasirašys, ir įsigalios po trijų dienų, tačiau vaikas dabar yra saviizoliacijoj, tai toj situacijoj nedarbingumo lapelis bus nuo pirmos dienos“, – sako Seimo socialinių reikalų komiteto pirmininkė Rimantė Šalaševičiūtė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Taip pat valdžia nusprendė ligos išmokas mokėti už vaikų priežiūrą, jei jiems paskiriama privaloma izoliacija dėl lankymosi koronaviruso paveiktose šalyse arba turėjus kontaktą su sergančiuoju. Tokią išmoką gaus ir suaugusysis, jei ekstremaliosios situacijos ar karantino metu lankėsi užsienyje ir dėl to jam taikoma izoliacija. Tiesa, Ligos ir motinystės socialinio draudimo įstatymo pataisoms pritarę Seimo nariai pinigus mokėti ketina iš skolintų lėšų.

„Tai išmoka tėvams mokama kaip ir visais atvejais, nuo darbo apmokėjimo 62 proc., apmokėjimas šįkart bus vykdoma iš skolintų lėšų, kadangi antram etapui kaip ir buvo planuojama, kad gali atsitikti virš milijardo, beveik 1,5 milijardo yra palikta tai situacijai, kur gali tekti vykdyti išmokėjimus“, – pasakoja R. Šalaševičiūtė.

Tokia tvarka galios tiems, kas neturi galimybės dirbti nuotoliniu būdu ar darbdavys nepaskelbė prastovos. Tikėtis šių išmokų tėvai ar globėjai galės jau kitą dieną, kai įstatymo pataisą pasirašys prezidentas. Per pirmą koronaviruso epidemijos bangą „Sodra" už nesergančius vaikus išmokėjo beveik 90 milijonų eurų tokių išmokų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų