REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vilniuje nusileido Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas, kuris dar palygti neseniai propagavo glaudų bendradarbiavimą su Rusija kuriant bendrą Europos saugumo architektūrą.

Vilniuje nusileido Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas, kuris dar palygti neseniai propagavo glaudų bendradarbiavimą su Rusija kuriant bendrą Europos saugumo architektūrą.

REKLAMA

Ar keisis E. Macrono politika Rusijos atžvilgiu po Aleksejaus Navalno apnuodijimo ir įvykių Baltarusijoje, kalbamės su Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto (VU TSPMI) direktore Margarita Šešelgyte.

Sveiki, kodėl Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas į Lietuvą atvyko būtent dabar, kokie pagrindiniai šio vizito tikslai? Ar tai yra koks nors ženklas Rusijai, Baltarusijai?

Laba diena. Bendrai savo kadencijos pradžioje Prancūzijos prezidentas Macronas pabrėžė, kad bus aktyvus prezidentas ir jam labai svarbu važiuoti į Europos valstybes, lankytis kitose valstybėse.

REKLAMA
REKLAMA

Šitą vizitą galima vertinti ir per tai, kad, ko gero, dalis to aktyvaus prezidentavimo, tai vienas segmentas.

Antras segmentas yra tai, kad vis dėlto Prancūzijoje vyks rinkimai. Rinkimai irgi susiję su tam tikru matomumo poreikių, tai važiuoti į kitas šalis ir būti aktyviam, ko gero, reiškia, kad tave matys ir viduje kaip aktyvų prezidentą. Užsienio politika yra viena iš pagrindinių funkcijų. 

REKLAMA

Na ir trečiasis elementas yra Rusija, Baltarusija. Ir, ko gero, mažiausiai žinomas elementas, nes bendrai Prancūzijos pozicija Rusijos ir Baltarusijos klausimu, kadangi vis tiek į tą klausimą vertėtų žiūrėti pakankamai kaip į susijusį, yra pakankamai nuosaiki, lyginant su, tarkime, mūsų pozicija. 

Suvokimas, kas yra Rusija ir kokie jos galimi instrumentai, kišimasis, yra, tačiau yra pasirinktas kitas kelias, kaip su tuo dorotis. Mes sakom – juos reikia patraukti, mes nenorime su jais šnekėti, nes jie visiškai paverčia kalbą į kitą pusę, taip, kaip jiems naudinga, jie manipuliuotų. Tuo metu Prancūzijos prezidentas visą laiką pabrėždavo dialogo prasmę – šnekėtis visada geriau, negu nesišnekėti. 

REKLAMA
REKLAMA

O ką darys Prancūzijos prezidentas su tokia savo politika, kai buvo apnuodytas Navalnas, Rusijoje naudojamas cheminis ginklas. Ir kaip dabar – su ja kurti bendrą saugumo architektūrą, kurios norėjo ponas Macronas?

Iš tiesų čia bus labai įdomus klausimas, o kas gi bus toliau? Dabar nutekėjo į spaudą pokalbis, neva vykęs tarp Prancūzijos prezidento Macrono ir Rusijos prezidento Putino, kuriame Putinas pateikė absoliučiai absurdišką Navalno nunuodijimo versiją, sakydamas, kad Navalnas neva apsinuodijo pats ir dar gi, kad tie nuodai atvyko iš Latvijos, nes ten gyvena „Novičioko“ kūrėjas. 

Visą pokalbį su VU TSPMI direktore Margarita Šešelgyte kviečiame žiūrėti vaizdo siužete.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų