REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kaunietė medikė stebina savo darbais. Moteris siuvinėja kryželiu, tačiau tai, kas atgimsta jos paveiksluose, stulbina net patyrusius muziejininkus. Kaunietė siuvinėja žymiausio lietuvių dailininko Čiurlionio tapybos darbus.

Kaunietė medikė stebina savo darbais. Moteris siuvinėja kryželiu, tačiau tai, kas atgimsta jos paveiksluose, stulbina net patyrusius muziejininkus. Kaunietė siuvinėja žymiausio lietuvių dailininko Čiurlionio tapybos darbus.

REKLAMA

„Tai yra pirmasis Čiurlionio paveikslas – vienas dalykas jis yra pats nuostabiausias man paveikslas, jis mane sužavėjo dar paauglystės laikais“, – sako siuvinėtų paveikslų autorė Audronė Zupkienė.

Mylimiausią Čiurlionio paveikslą „Žinia“ moteris kryželiu išsiuvinėjo pirmąjį. Ji atvirauja, kad grįžusi prie dar vaikystėje išmoktų rankdarbių, apie Čiurlionio darbus negalvojusi. Bet mistika apgaubtos kūrybos genijus ir į jos gyvenimą pasibeldė gan mistiškai.

„Nubusdavau vidurnaktį su Čiurlionio pavarde. Ir taip kokius šešis septynis kartus, kai taip užkankino mane ta mintis, ką nori pasakyt pats Čiurlionis, tai kitą rytą vyrui sakau, einam į muziejų. Kai tik užlipom į antrą aukštą ir kai pamačiau paveikslą „Žinia“, aš supratau, kad aš siuvinėsiu šitą paveikslą“, – pasakoja A. Zupkienė.

REKLAMA
REKLAMA

Audronė dvidešimt penkerius metus dirba Kauno klinikose akušere, šį darbą labai myli. Tačiau jau 7-erius metus visą laisvalaikį skiria kitaip įamžinti Čiurlionio tapybą – siuvinėjimo reikmenis vežasi visur su savimi.

REKLAMA

„Tai yra toks relaksas, tu niekad neatsisėsi siuvinėt su bloga nuotaika, toks pakylėjimas, nieko nebegirdi, ir siuvinėji iki tol kol veri į adatą, veri veri gal 10 minučių ir supranti, kad ne į tą galą. Tada jau susivoki, kad reiktų baigti“, – teigia A. Zupkienė.

Kad gimtų paveikslas reikia metų ar net pusantrų, tūkstančių kruopščių dygsnelių ir schemų. Jas pasiruošia kompiuteriu. Paveikslo „Praeitis“ schemos ilgis popieriuje net 13 metrų.

Išgirdusi, kad Audronė kryželiu siuvinėja garsiausio lietuvių dailininko paveikslus iš pradžių nepatikėjo ir Čiurlionio dailės muziejaus direktorė. Juk šio menininko tapyba itin sudėtinga, bet kai išvydo moters darbus – apstulbo. Neįtikėtinas panašumas.

REKLAMA
REKLAMA

„Nuvažiavau aš pažiūrėt natūroj, įėjau į kambarį ir galvoju: „Ne, taip negali būti.“ Stebina kokybė, atida ir daugelio paveikslų jos siuvinėtų yra pakankamai geros spalvos“, – kalbėjo muziejaus direktorė Daina Kamarauskienė.

Dabar medikės kolekcijoje jau šeši unikalūs išsiuvinėti dailininko darbai. O norimų perkelti siūlais ant drobės – daug.

„Antras pradėtas siuvinėti paveikslas buvo „Ramybė", o paskui jau sekė „Karalių pasaka", nes jis nuostabus ir visi kiti iš eilės“, – sako A. Zupkienė.

Prie jos paveikslų kauniečiai aikčioja iš nuostabos, o kad jie siuvinėti daugelis net netiki ir sako, kad iš tolo nuo originalų mažai skiriasi:

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Žiūrinėjam ir stebimės, kiek reikia širdies įdėti, kad gautųsi toks stebuklas. Šita „Karalių pasaka“ tai man atrodo, kad piešta.“

„Aš apakus nuo to vaizdo, net bandau atrasti technologiją kaip čia padaryta. Kryželiu parašyta, bet gi visai ne tas.“

„Darbas čia – atsiųsta jai kažkas iš dangaus, duota, kad jis gali šitaip perteikt Čiurlionio paveikslus siūlais siuvinėdama kryželiu – man tai čia šedevrai.“

Visai šalia gretimoje muziejaus salėje eksponuojami ir paties Čiurlionio originalūs paveikslai. Tad norintieji palyginti gali kaip mat tą padaryti. Ten dažnai lankosi ir pati autorė.

„Domisi viskuo, kas susiję su Čiurlioniu, domisi asmenybe, skaito labai daug, ji seka viską, tai nėra tik paėmimas pavyzdžio ir siuvinėjimas vakarais – tai siela atrado sielą“, – pasakoja D. Kamarauskienė.

Paroda ir ypatinga dovana genijui, mat Audronės Zupkienės kryželiu siuvinėti unikalūs darbai Nacionaliniame M.K. Čiurlionio dailės muziejuje eksponuojami kaip tik per dailininko gimtadienį. Šiemet rugsėjį minimos 145 jo gimimo metinės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų