REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Beveik dvi paras be maisto ir vandens dvimetį berniuką užrakintuose namuose palikusi ir lėbauti išlėkusi kupiškėnė išgirdo teismo verdiktą. Tiesa, motina realaus įkalinimo išvengė, vaikas toliau gyvens su ja, bet metus laiko įpareigota nelakstyti naktimis, negerti ir rūpintis vaikais.

Beveik dvi paras be maisto ir vandens dvimetį berniuką užrakintuose namuose palikusi ir lėbauti išlėkusi kupiškėnė išgirdo teismo verdiktą. Tiesa, motina realaus įkalinimo išvengė, vaikas toliau gyvens su ja, bet metus laiko įpareigota nelakstyti naktimis, negerti ir rūpintis vaikais.

REKLAMA

Pasak vaiko teisių reformos specialistų, ši daug viešumo sulaukusi istorija yra pamokanti. Dabar už tėvų teisių ir pareigų piktnaudžiavimą įstatymai yra kur kas griežtesni – gali grėsti net kalėjimas iki  5 metų.

Nė dviejų metukų neturintį mažylį beveik dvi paras be maisto ir vandens palikusiai ir kažkur lėbauti išlėkusiai 27-erių motinai išaušo verdikto diena. Išklausyti nuosprendžio į Kupiškio teismo rūmus motina atskuba mažylį palikusi darželyje, o vyresnėlę dukrą nuvedusi į mokyklą:

„Aš tų 5 metų bijau, gresia ten sėdėti, prokurorė siūlė lygtinai, bet nežinau, kaip teisėjas nuspręs.“

REKLAMA
REKLAMA

Salėje laukdama lemiamo sprendimo gimdytoja dėl gėdingo poelgio dar vasaros pradžioje gailėjosi ir smerkdama save tikino, kad pasikeitė.

„Kaip dabar vertini kad palikai vieną vaiką? Žiauru, čia viršūnė, nieks taip nepadarytų. Psichologas lanko mus ir dar pas psichiatrą einu ir taip kursus lankau. Žinokit, kai pasišneku pas psichologę, tai padeda“, – sako dvimečio motina Roberta.

REKLAMA

Moterį teismas pripažino kalta, bet nuo griežtos bausmės ji išsisuko – skiriant vienerių metų laisvės apribojimą. Tai reiškia, kad kupiškėnė bent metus negalės lakstyti naktimis, privalės būti namuose, rūpintis vaikais, nevartoti alkoholio ir reguliariai registruotis policijoje.

Skirdamas švelniausią bausmę teismas pabrėžė, kad jauna moteris teisiama pirmą kartą.

„Skyrus baudą tai pinigai būtų atimami iš vaikų, jeigu tai susiję būtų su areštu, na, kaip mama būtų paimama iš vaikų, šiuo atveju, šia bausme nubaudžiama yra mama, bet nenubaudžiami vaikai“, – pasakoja teisėjas Saulius Vanagas.

REKLAMA
REKLAMA

Be to, teismas nusprendė, kad du vaikus auginanti 27-rių moteris išvadas padarė. Todėl jai nebus apribota ir tėvų valdžia. Nors istorijai išlindus į viešumą paaiškėjo, kad už vaikų nepriežiūrą moteris policijos jau buvo bausta net 4 kartus.

„Ji kaip ir padarė tas išvadas, suvokė elgesio pavojingumą. Na, jai trūksta soc. įgūdžių ir ji kaip ir tą vakarą planavo išvykti, sumanymas buvo vienai valandai, o gavosi išvažiavo pas draugus ir liko ilgam laikui“, – teigia S. Vanagas.

Kad teikiamos socialinės paslaugos šeimai duoda apčiuopiamų rezultatų, teigia ir Kupiškio šeimos centro atstovai, po įvykio iki šiol dirbantys su mama:

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Išmoko, kad vaikas ant puodo sėdėtų, kiek tas vaikas gali ant sauskelnių, tai kaip čia sodinti, tai kiek sodinti čia reikės, tai gal papildomai nusiperkam kelnių nei kalną sauskelnių.“

Vyriausioji namų socialinė darbuotoja atskleidė, ką per 4 mėnesius specialistų komandai pavyko nuveikti. Tačiau jei motina nebūtų bendradarbiavusi, nebūtų palikti ir vaikai.

„Labai noriai visus patarimus priima, pažangą daro pati, rūpinasi vaikais, pati veda į darželį, mokyklą pati pasiima iš darželio mažiuką. Abu vaikai yra prie jos prisirišę ir vaikams ji yra reikalinga“, – kalbėjo pagalbos šeimai centro vyriausioji darbuotoja Regina Urbanovičienė.

REKLAMA

„Kai tėvai ar globėjai atsisako priimti pagalbą, tą, kuri yra siūloma, atsisako bendradarbiauti tiek atvejo vadyboj, tiek su socialiniais darbuotojais, tiek su mobilia komanda, nepriima pagalbos. Tada mes darome“, – sako vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos direktorė Ilma Skuodienė.

Dviejų vaikų motinai už vaiko palikimą be priežiūros teoriškai grėsė net įkalinimas iki 5 metų. Jei motina per metus laiko sąlygas pažeis, jai bausmė gali būti griežtinama.

Vaiko teisių specialistai pabrėžia, kad nuo reformos pradžios per dvejus metus iš šeimų paimtų vaikų skaičiai sumažėjo daugiau nei trečdaliu. Vadinasi, nusižengusios šeimos linkusios priimti siūlomą specialistų pagalbą ir taisytis.

Esą iškalbingi ir skaičiai, jei per visus 2018 metus tėvai prarado teisę į 2055 vaikus, tai pernai tokių buvo jau 1312, o šiais metais iki rugpjūčio mėnesio drastiškai iš šeimų paimti vos 543 vaikai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų