REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Policijos atstovai pranešė sulaikę tris įtariamuosius dėl 2001 metais įvykdyto Remigijaus Daškevičiaus nužudymo. Sulaikant nužudymo organizavimu įtariamus asmenis dalyvavo Lietuvos kriminalinės policijos biuro pareigūnai bei Lietuvos policijos antiteroristinių operacijų rinktinės „Aras“ kovotojai. Tad kaip atrodė paskutinės nužudytojo vyro gyvenimo akimirkos?

Policijos atstovai pranešė sulaikę tris įtariamuosius dėl 2001 metais įvykdyto Remigijaus Daškevičiaus nužudymo. Sulaikant nužudymo organizavimu įtariamus asmenis dalyvavo Lietuvos kriminalinės policijos biuro pareigūnai bei Lietuvos policijos antiteroristinių operacijų rinktinės „Aras“ kovotojai. Tad kaip atrodė paskutinės nužudytojo vyro gyvenimo akimirkos?

REKLAMA

Po beveik 20 metų trims Lietuvos piliečiams pateikti įtarimai dėl nužudymo veikiant organizuotoje grupėje. Vienas įtariamųjų – buvęs R. Daškevičiaus bendražygis Rolandas Dromantas (pavarde Ilgas). Būtent R. Dromantas kelios dienos prieš Daškinių gaujos lyderį pakertant snaiperio kulkai, nusprendė atsiskirti nuo nusikalstamo susivienijimo.

Lietuvos bokso federacijos (LBF) prezidento pareigas ėjęs R. Daškevičius buvo nušautas 2001 metų lapkričio 24-osios vakarą prie sostinės senamiestyje esančio restorano „St. Valentino“. „Daškės“ pravardę turėjęs vyras buvo siejamas su Kaune veikusiais nusikalstamais susivienijimais. Nužudymo metu jam buvo 33-eji. 

REKLAMA
REKLAMA

Apie R. Daškevičiaus nužudymą plačiai rašė kriminalinių naujienų laikraščio „Akistata“ žurnalistas bei knygų apie Lietuvos mafiją autorius Dailius Dargis. Buvo net paviešintos detalės apie tai, ką mafijos vadeiva veikė paskutinę dieną prieš mirtį.

REKLAMA

Paskutinės akimirkos

Yra duomenų, kad paskutinę savo gyvenimo dieną, maždaug vidurdienį, R. Daškevičius nuvyko su keliais bičiuliais ir merginomis į netoliese Grigiškių, Stirniuose, esantį prašmatnų viešbutį su pirtimi.

Vėliau vieni Daškės bendražygiai tikino, kad jis norėjęs paprasčiausiai išsiperti. Kiti sakė, esą šioje pirtyje jis buvo sutaręs svarbų susitikimą su įtakingais verslininkais bei teisėsaugininkais, kad aptartų svarbų reikalą – prieš kiek laiko buvo sulaikyta kelių milijonų vertės kontrabandinių cigarečių siunta.

REKLAMA
REKLAMA

Dar gerokai prieš šią „verslo nesėkmę“ R. Daškevičius ir Rolandas Dromantas-Ilgas buvo nutarę galutinai atsiskirti. Vieni Daškės bičiuliai vėliau teigė, kad tuo metu Ilgas tapęs godus ir būdavęs nesukalbamas dalijantis pelną iš cigarečių kontrabandos, o kiti – kad prisilaikęs sveikos gyvensenos ir galutinai užpykęs ant Daškės, nes šis vis dažniau svaigindavosi po kelias paras.

Prieš mirtį nei R. Daškevičius, nei kiti asmenys negalėjo paaiškinti, kas kaltas dėl cigarečių krovinio sulaikymo ir kam reikės sugrąžinti investuotus pinigus.

Kažkas pasinaudojo konfliktu?

Surinkti tyrimo duomenys teigia, kad į Lietuvos ir Vokietijos pareigūnų sulaikytą stambų 5 milijonų cigarečių krovinį tada buvo investavęs ir jų bendras draugas Valdas Jakutis, kiti to meto žinomi verslininkai bei pareigūnai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tuo tarpu žaibiškai praturtėjęs buvęs Daškės partneris Ilgas su senais draugais nepanoro dalytis nuostoliais. Jis per vieną susitikimų tiesiai pareiškė, kad jokių pinigų negavo, ir pasiūlė atstoti visiems laikams. Tai smarkiai įsiutino savus pinigus į šį nesėkmingai pasibaigusį reikalą investavusius R. Daškevičių ir jam ištikimus Daškinių veikėjus, taip pat V. Jakutį ir jo verslo partnerius.

Tačiau kai kurie R. Daškevičiaus gyvenimą neblogai žinoję kauniečiai skeptiškai vertina versiją, kad Daškė buvo nužudytas galbūt dėl konflikto su buvusiu draugu R. Dromantu.

„Šie nesutarimai Kaune buvo daugeliui žinomi. Neatmetu versijos, kad tuo galėjo pasinaudoti ir senieji kriminalinio pasaulio autoritetai. Verta prisiminti, jog prieš mirtį Remyga buvo Nr. 1 Lietuvoje. Mėnuo iki jo žūties iš įkalinimo įstaigos į laisvę sugrįžo naujos tvarkos Kaune išsiilgęs Henrikas Daktaras, kuris savo klestėjimo laikais privengė Daškės“, – „Akistatai“ pasakojo buvęs artimas Daškinių vadeivos bičiulis.

REKLAMA

Kad Daktarai jau seniai buvo siekę nugalabyti Daškę, apie tai po daugelio metų žurnalistui prasitarė ir vienas buvęs įtakingas Daktarų veikėjas, šiuo metu prieš H. Daktarą liudijantis Kriminalinės policijos biuro darbuotojas. „Neslėpsiu, kad maždaug 1997 metais aš ir dar vienas šiuo metu parodymus teisėsaugai teikiantis asmuo buvome sulaukę nurodymo nužudyti Daškę“, – sakė buvęs Daktarų atstovas.

Dažnas restorano svečias

Remiantis artimiausių LBF vadovo bičiulių prisiminimais, lemtingą lapkričio šeštadienio pavakarę iš pirties Stirniuose įsilinksminusi R. Daškevičiaus kompanija išvyko į Vilnių. Maždaug 20 valandą prie Vilniaus ir Trakų gatvių sankirtoje įsikūrusio prabangaus italų restorano „St. Valentino“ sustojo šarvuotas Daškės BMW aklinai užtamsintais stiklais.

REKLAMA

Iš paskos atvažiavo kuklus, sostinės gatvėse beveik nepastebimas automobilis su ginkluota apsauga. BMW durelės atsidarė, pro jas išlipo išpuoselėtos išvaizdos Daškė. Tamsios spalvos palaidinė ir tokios pačios spalvos kostiuminės kelnės, ant rankos – brangus laikrodis, kaklą puošianti masyvi auksinė grandinė, savimi patenkinta išraiška, pabrėžtinai ryžtingi judesiai – visa tai liudijo, kad šis italų restorano klientas – neabejotinai klestintis žmogus.

Tą vakarą į „St. Valentino“ restoraną Daškę atlydėjo jo draugai Redas Ivanauskas-Lūpdažis, Giedrius Polita ir dvi simpatiškos išvaizdos merginos.

Restorano personalui Daškė buvo gerai žinomas svečias, nes šioje vietoje jis paskutinius 5 metus paskirdavo beveik visus svarbesnius susitikimus su draugais, verslo partneriais, bokso pasaulio žmonėmis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dažniausiai Daškė savo šarvuotą BMW pastatydavo prieš įėjimą į restoraną. Vienas iš asmens sargybinių neretai likdavo automobilyje, o kiti įsikurdavo picerijoje arba lauke. Paskutinį vakarą R. Daškevičių lydėjo trys apsaugininkai.

Kulka Daškę perskrodė kiaurai

Kompanija linksmai vakarojo, šnekučiavosi bendromis temomis. Maždaug 23 valandos 8 minutės R. Daškevičius su palyda išėjo iš restorano. Tą vakarą su Daške buvę draugai, kaip vėliau jie pasakojo „Akistatos“ šaltiniui, apmokėjo sąskaitą ir iš restorano į lauką neskubėdami išėjo vienas greta kito.

Kai iki šarvuoto BMW buvo likę keli metrai, netikėtai pasigirdo šūvis... Ekspertai vėliau nustatė, jog R. Daškevičius žuvo nuo vienintelės į jį paleistos kulkos, kuri, kliudžiusi širdį, perėjo kiaurai, per stiklą įskriejo į piceriją ir smarkiai deformavosi.

REKLAMA

Net asmens sargybiniai negalėjo apsaugoti LBF vadovo nuo profesionalaus snaiperio kulkos. Vienintelis mirtinas šūvis buvo toks galingas, kad kulka kiaurai perėjo Daškės kūną ir net įstrigo restorano kasos aparate. Po šio įvykio nusikaltimo vietą apžiūrėję policininkai išsivežė ir daiktiniu įrodymu tapusį kasos aparatą. Daškė suklupo greta restorano įėjimo.

Niekas iš jo aplinkos nesuprato, iš kurios pusės pasigirdo šūvis. „Kai kas iš šalia Remygos buvusių vyrų šiandien mano, kad žudikas galėjo šauti net iš pravažiuojančios mašinos“, – svarstė buvęs Daškės verslo partneris. Tačiau tokia Daškinių pateikta versija teisėsaugininkams sukelia kreivą šypseną.

REKLAMA

„Įdomu tai, kad reanimobilis su medikais prie restorano atskubėjo praėjus vos daugiau nei minutei po įvykio. Paguldytas į jį Remyga dar kurį laiką buvo sąmoningas, vėliau užgeso. Toks stebėtinai greitas medikų pasirodymas vėliau daugeliui Remygą pažinojusių žmonių sukėlė tam tikrų pamąstymų, kad jo žmogžudystę galėjo kruopščiai suplanuoti ir įtakingi asmenys su antpečiais“, – netikėčiausias Daškės žūties versijas pateikė vienas jo buvusių bendražygių, primygtinai reikalavęs neminėti pavardės.

Iškart po šios žmogžudystės kartu su Daške buvę R. Ivanauskas, G. Polita ir abi merginos sėdo į mašiną ir spruko nuo policijos į greitkelį Vilnius–Kaunas, bet vėliau buvo sugrąžinti į sostinę ir apklausti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Viena šį įvykį išgyvenusi kaunietė vėliau prasitarė, kad viskas įvyko taip greitai, kad ji net nesuspėjusi sureaguoti. Simpatiškai merginai, ne sykį triumfavusiai ant pramoginių šokių parketo, ši netikėta R. Daškevičiaus žūtis ir vėliau automagistralėje juos besivejančių policininkų sirenų kauksmas priminė klasikinių Holivudo filmų apie mafiją scenas. „Viskas vyko kaip filme – aš net nespėjau išsigąsti“, – prisimindama to nelemto vakaro įvykius „Akistatai“ kalbėjo kaunietė.

Snaiperis paliko nužudymo įrankį

Tą pačią naktį teisėsaugininkai nustatė, kad profesionalus žudikas, greičiausiai pasamdytas iš Rusijos, buvo įsitaisęs priešais piceriją esančiame viename iš Vokiečių gatvės 15-ojo namo trečio aukšto butų.

REKLAMA

Bute, iš kurio snaiperis šovė į Daškę, buvo aptiktas tvarkingai padėtas (kaip vėliau paaiškėjo, iš vienos pakaunės sodybos pavogtas) medžioklinis graižtvinis šautuvas su optiniu taikikliu. Šalia jo – atidarytas plastikinis ginklo dėklas, o ant grindų mėtėsi tūtelė. Atlikęs savo juodą darbą snaiperis paspruko palikęs ne tik ginklą, bet ir neužrakintas buto duris.

„Po kriminalistų atliktos apžiūros buvo akivaizdu, kad nevaržomą gyvenimą mėgęs žudikas šiame bute kurį laiką gyveno be jokių rūpesčių“, – kalbėjo pirmosiomis Daškės žūties tyrimo dienomis dirbę operatyvininkai. Jie taip pat išaiškino, kad šis būstas kone mėnesiui buvo išsinuomotas pasinaudojus suklastotu asmens dokumentu, savininkams skambinta iš vogtų mobiliųjų telefonų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų