REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Skvernelis: vakcinos nuo koronaviruso visiems bus nemokamos

Papildyta 14.55 val.

Lietuva nusprendė vakcinas nuo koronaviruso pirkti iš visų septynių gamintojų. Pasak premjero Sauliaus Skvernelio, vakcinos visoms gyventojų grupėms būtų nemokamos.

Lietuva nusprendė vakcinas nuo koronaviruso pirkti iš visų septynių gamintojų. Pasak premjero Sauliaus Skvernelio, vakcinos visoms gyventojų grupėms būtų nemokamos.

REKLAMA

„Šiandien kalbame, kad visoms gyventojų grupėms, apie 70 proc. populiacijos, vakcina būtų nemokama“, – tvirtino premjeras.

Premjeras pasakojo, kad Lietuva, priimdama sprendimą pirkti visas esamas vakcinas, difersikuoja galimas rizikas, kaip ir daugelis Europos valstybių.

„Šiandien absoliučiai nėra aiškumo, kas iš gamintojų pagamins vakciną, jei visi pagamintų, kokia bus efektyviausia“, – pasakojo S. Skvernelis.

Anot jo, kalbant apie dozes, savanoriškai pasiskiepyti galėtų apie 70 proc. populiacijos. S. Skvernelio teigimu, gamintojų vakcinų kainos labai skirtingos – nuo 2,9 iki 18 eurų. Visgi, anot premjero, nė viena Bendrijos narė negali derėtis dėl kainos.

„Jei visos septynios kompanijos pagamintų tas vakcinas ir mums pagal sutartį reikėtų jas visas įsigyti, būtų perteklius vakcinų, tai vakar buvo priimtas sprendimas, kad pradėtume derybas su Rytų partnerystės valstybėmis ir kalbėtis. <...> Tikiuosi, kad galėsime pasiūlyti ne rusišką vakciną, jei jos bus pagamintos“, – pasakojo S. Skvernelis.

REKLAMA
REKLAMA

Maksimali teorinė suma, kiek sandoris dėl vakcinų galėtų siekti, anot premjero, yra 125 mln. eurų.

„Net ir maksimaliu atveju, <...> vienam šalies gyventojui tai būtų vidutiniškai 40 eurų našta. Tikimės, kad to maksimalaus skaičiaus nereikės“, – kalbėjo premjeras.

REKLAMA

Premjeras pažymėjo, kad valstybės narės pačios viešųjų pirkimų nevykdys, viskas vyks per europines institucijas.

„Gaila, kad net tokiais svarbiais, esminiais mūsų valstybei klausimais, diletantiškas požiūris mane baugina. Visą laiką pagalvoju, kas būtų, jei tie žmonės turėtų valstybės vairą ir reikėtų priiminėti sprendimus. Švelniai tariant, bauginantis dalykas“, – taip premjeras atsakė į opozicijos kritiką dėl vakcinos pirkimo.

S. Skvernelio teigimu, reikėtų įsigilinti į esamą informaciją, o nesivadovauti gandais ar sieti su rinkimais.

REKLAMA
REKLAMA

„Tai žema ir nekorektiška“, – tvirtino Vyriausybės vadovas.

Lietuva su kitomis Europos Sąjungos valstybėmis dalyvaus įsigyjant visas septynias kuriamas COVID-19 vakcinas, dėl kurių derasi Europos Komisija, trečiadienį nusprendė Vyriausybė. Tai Ministrų kabinetas patvirtino vadovaudamasis ankstesniu Vyriausybės Nacionalinio saugumo komisijos sprendimu.

Europos Komisija yra pasirašiusi sutartį dėl COVID-19 vakcinos įsigijimo su Jungtinės Karalystės ir Švedijos farmacijos kompanija „AstraZeneca“, bet kalbamasi dar su šešiais potencialiais gamintojais. 

Premjeras Saulius Skvernelis ir sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga tvirtino, kad jei visos vakcinos bus patvirtintos kaip veiksmingos ir saugios, Lietuvai už jas gali tekti sumokėti per 100 mln. eurų, o nusprendus neįsigyti bent dalies vakcinų, šaliai kiltų rizika veiksmingos vakcinos nesulaukti apskritai. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų