REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nespėjantys ar neprisiruošiantys į mišką pasirinkti grybų patys jų įsigyti tautiečiai susivilioja iš čia pat prie keliuko į mišką stovinčių prekiautojų arba turguje. Medikai įspėja, kad toks pasirinkimas gali būti rizikingas.

Nespėjantys ar neprisiruošiantys į mišką pasirinkti grybų patys jų įsigyti tautiečiai susivilioja iš čia pat prie keliuko į mišką stovinčių prekiautojų arba turguje. Medikai įspėja, kad toks pasirinkimas gali būti rizikingas.

REKLAMA

Neretai žmonės grybų įsigyja tiesiog pakelėje ar turgelyje. Vis dėlto specialistai įspėja, kad tokiu atveju dėl produkto kokybės negali būti garantuotas ir dėl to galima apsinuodyti.

Gana klasikinis atvejis

Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės (RVUL) Ūminių apsinuodijimų skyriaus ir Toksikologijos reanimacijos ir intensyvios terapijos skyriaus vedėja Gabija Laubner atkreipė dėmesį, kad dažnai grybai renkant gali būti supainiojami, todėl reikėtų būti atidesniais.

„Tai [kad apsinuodija nusipirkę grybų, – aut. past.] – pakankamai klasikinis ir dažnas atvejis. Jei šeimos apsinuodija, tai dažniausiai, būna, renka kažkuris vienas, o kiti valgo. Kartais būna, kad nusiperka grybų turgavietėje, pakelėje. 

REKLAMA
REKLAMA

Taigi įvairiausių priežasčių būna, bet pagrindinė yra ta, kad jie yra supainiojami. Tad nereikia aklai pasitikinėti. Kita vertus, neapsaugosime žmonių, kurie kažkokias medžiagas nori vartoti ne pagal paskirtį“, – „Žinių radijo“ laidoje kalbėjo gydytoja. 

REKLAMA

Pastebi neįprastą tendenciją

Gydytoja pridūrė, kad šie metai – išskirtiniai, tiek grybais apsinuodijusių pacientų medikai nematė jau dešimtmetį. Negana to, apsinuodijama gerais, valgomais grybais.

„Kas šiemet tikrai yra labai keista, pastebima, kad net pavalgius įprastų, gerų, valgomų grybų – baravykų, voveraičių, šilbaravykių – žmonės blogai jaučiasi“, – kalbėjo pašnekovė.

Kodėl taip nutinka? Medikė pateikė keletą versijų:

„Pirmiausia, vaistą nuo nuodo skiria dozė. Daug vartojant bet ko, tikrai galima neišvengti neigiamų pasekmių sveikatai. 

REKLAMA
REKLAMA

Kitas aspektas, kurį pastebime, kodėl apskritai tiek daug šiemet grybų miške. Mes patys pradedame svarstyti, ar gali būti taip,, kad miškas valosi būtent nuo kažkokių toksinių, nuodingų medžiagų“, – kalbėjo gydytoja.

Medikė priminė, kad grybas, nepaisant to, kad tai yra vertingas maistas, turintis daug vitaminų, elektrolitų, skaidulinių medžiagų, baltymų, jie turi tokią savybę, kad savyje kaupia nuodus ir toksinus. 

„Ir kai tikrai gerų grybų pavalgę žmonės kreipiasi dėl kažkokių negalavimų, tai tikrai kelia įtarimą, kad tie grybai, kurių tiek daug pridygo, turi tam tikrų medžiagų, kurios yra nuodingos“, – pastebėjo G. Laubner.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Be kita ko, gydytoja pridūrė, kad problemų atsiranda ir kai grybai nėra paruošiami tinkamai arba valgomi praėjus 2–3 dienoms po paruošimo. 

Grybų vajus veda lietuvius iš proto – ūmėdes sumaišė su musmirėmis

 

Baravykų vajus ir toliau varo lietuvius iš proto – kai kurie jų iš miško nekelia kojos arba traukia grybauti net per pietų pertrauką ir giriasi dešimttūkstantiniu sezono laimikiu. Visgi lietuvius apėmusi grybų euforija turi dvi puses – medikai sako, kad savaitgalį į ligonines plūstelėjo apsinuodiję žmonės. Dauguma jų ūmėdes sumaišė su musmirėmis.

Vilnietė Jurgita bent šiomis dienomis per pietų pertrauką laiko veltui negaišta. Jos vienos dienos laimikis – du krepšiai per dvi valandas visai šalia Vilniaus ką tik pririnktų baravykų. Moteris sako tiesiog negalinti išeiti iš miško:

REKLAMA

„Pas jus bėgau ir kuo labiau skubi, tuo daugiau grybų. Šalikelėj, žinokit. Žmonės į mišką giliai, o aš šalikelėj. Ir tiesiog, na, va… Šalikėlėj tokie vat.“

Jurgita per šį sezoną jau rado maždaug 800 baravykų ir juokauja, kad net nuolat į mišką ją lydintis augintinis Makas pažįsta šiuos grybus.

„Jau viskas. Sau apsirūpinom savo šeimą. O dabar draugėms atiduodu. Draugams, draugėms ir tikrai visai negaila“, – sako vilnietė Jurgita Junutėnaitė – Kiškė.

Tačiau ne visiems pažinti baravykus sekasi taip gerai kaip šuneliui Makui ar štai šiam patyrusiam grybautojui Pranui iš Ąžuolų Būdos Suvalkijoje.

REKLAMA

„Ką pastebėjau – žmonės labai maišo grybus. Nepažįsta. Tamsiai prirenka. Vietoj baravykų bezdukų prirenka. Prirenka tokiom apvaliom galvutėm musmirių“, – pasakoja grybautojas Pranas.

O jei ne tik prirenka, bet ir suvalgo musmirių, tai be medikų pagalbos vargu ar apsieisi. Rugsėjo 14 d. duomenimis, Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės toksikologai sako, kad grybais apsinuodiję žmonės dar savaitgalį plūstelėjo į ligonines. Vien šioje medikams gelbėti teko 20 žmonių, 7 iš jų buvo hospitalizuoti.

„Per savaitgalį buvo keletas šeimų, kurios buvo stacionarizuotos. Suvalgė netinkamų valgymui grybų. Viena šeima valgė grybus, kurie turi tikrai nuodų nemažai – amatoksino. Tai yra žvynabūdėles su painiojo su žvynabūdėmis. Ir vienas atvejis per savaitgalį ir prieš tai dar savaitę buvo ir intensyvios terapijos skyriuje, kur jau truputėlį rimtesni sveikatos sutrikimai“, – teigia toksikologė Gabija Laubner.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Anot medikų, pacientai dažniausiai apsinuodija musmirėmis. Galvoja, kad renka ūmėdes, o iš tiesų namo parsineša nuodingiausių grybų – žalsvųjų ir baltųjų musmirių. Tačiau sveikatą pagadinti gali ir šiuo metu miškuose karaliaujantys baravykai.

„Žinote, mes juokaujame. Visi grybai yra valgomi, kai kurie iš jų vieną kartą gyvenime. Jeigu tai yra žalsvoji musmirė, ji visiškai nepasiduoda jokiam gaminimo būdui, džiovinimui, ilgalaikiam virimui ar marinavimui. Jos nuodas išlieka nepaisant gaminimo būdo ir nepaisant nuo praėjusio laiko, kada jis yra suvalgytas“, – kalbėjo G. Laubner.

„Na, gali apnuodyti ir paprasti grybai, net baravykai, jeigu jūs jų prisirenkat, tarkim, 1000, jėgų nėra po penkių valandų vaikščiojimo, paliekant iki rytojaus, pastovės ant stalo, paskui aš juos sutvarkysiu, paruošiu. Na, jie pastovi, jūs paruošiat, galbūt sriubą išverdat, o tos sriubos daug, visos neišvalgėt, dar paliekat dar kitą dieną pasišildot ir, prašom, apsinuodijimas baravykais, pačiais geriausiais grybais“, – sako mikologas Jonas Kasparavičius.

REKLAMA

Ir jei galvojate, kad per dieną rasti 1000-io baravykų neįmanoma, klystate:

„20-30 tūkstančių. Nejuokauju, rimtai. Aš kiekvieną dieną grybauju.“

„Ekstra baravykai po 5 eurus už litriuką, du litrai – 10. Vakar rinkti, šiandien parduodama.“

Tuo tarpu Viktoras grybus renka ne sau, o prekiauja viename sostinės turgelyje ir džiaugiasi pelnu:

„Per dieną nuperka apie 50-60 kilogramų. Labai, labai gerai.“

Gerokai pigiau pakelėse. Štai Mindaugas iš Rūkiškio kaimo Anykščių rajone krepšį grybų – maždaug 7 kilogramus – parduoda čia pat, pakelėje už 20 eurų:

„Koks čia laimikis čia pragyvenimas. Turiu traumą, kol kas be darbo esu, tai va grybai padeda.“

REKLAMA

Ir, regis, savo pirkėją atranda kiekvienas grybautojas, o grybų supirkėjai sako neatsimenantys, kada į supirktuves plūdo tiek grybautojų:

„Šitą 20 litrų kibirą pririnkau per 2,5 val. Dabar, kai grybų daug, tai, galiu pasakyt, 10 litrų kibirą už 15-20 eurų atiduodu. Šiaip po 20 eurų, bet jei jau žmonės neperka, už 15 eurų atiduodu, nes jau net nėra kur dėti, nes aš pats jau tiek atsivalgiau, kad net nenoriu pagalvoti.“

„Šią savaitę “- daugiau nei savaitę – per dieną sulaukiu daugiau nei penkių, tikrai 5-6 naujų žmonių skambučiai, kurie klausia, ar galima supirkti, kiek kainuoja, ar supirksit, ar atvešim, ar atvažiuosit. Rojaus laikas, kai kai kurios šeimos, kurios dirba šeimomis, po 100, 120, 140 eur per dieną gali užsidirbti besivaikščiodamos ir besportuodamos, besilankstydamos miške. Tai man atrodo tobulas variantas – už „kašikų“ ir į mišką“, – sako supirktuvės steigėjas Mindaugas Balčiūnas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Beje, nė nereikia miško, kad rastum grybų. Pievelėje prie daugiabučio Karoliniškėse, po pat namų langais ji negalėjo patikėti rastų grybų gausa.

„Taip, šitoje pievelėje, tiesiog ant šito kalnelio, prie namo, kur gyvena močiutė visai netyčiom, grįžus iš miško aptikom paberžių. Ir visai nemažai apie 70 vienetų“, – pasakoja vilnietė Jurgita.

Kaip išvengti apsinuodijimų?

Pats pagrindinis patarimas – nerinkti nepažįstamų grybų, jei nors kiek abejojama, tokį grybą reikėtų palikti. 

„Tik pasijutus blogai, pykinimą, vėmimą, vandeningą viduriavimą, pilvo raižymą, skausmą, reikia kreiptis į medikus nes grybai turi apgaulingą kliniką – atrodo, blogumas praeina, žmogus pradeda sveikti, bet tuo apgaulingu periodu jau gali būti kepenų pakenkimas. O medikai padarys tyrimus ir išleis gydytis namuose.

REKLAMA

Kuo anksčiau suteikiama pagalba, tada žmogus apsaugomas nuo ilgalaikių galimų pasekmių, yra priešnuodžiai, tačiau tam žmogus turi kreiptis pagalbos. Jei žmogus kreipiasi per pirmas dvi dienas, apsinuodijimas gali be jokių pasekmių baigtis“, – patarė gydytoja.

Apie tai, ar turtingas grybų sezonas atneša daugiau apsinuodijimų ir mirčių, naujienų portalas tv3.lt primena kalbinęs mikologą Joną Ksparavičių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų