REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Rugsėjis įpusėjo, bet šiluma nesitraukia – bent jau tokias išvadas skelbia orų žinovai ir gamtininkai, skubėdami nuraminti tuos kas jau šiandien suskubo ieškoti šiltesnių drabužių. Šilumos ir vėsos kova, pasak klimatologų, gali užsitęsti net iki šio mėnesio pabaigos.

Rugsėjis įpusėjo, bet šiluma nesitraukia – bent jau tokias išvadas skelbia orų žinovai ir gamtininkai, skubėdami nuraminti tuos kas jau šiandien suskubo ieškoti šiltesnių drabužių. Šilumos ir vėsos kova, pasak klimatologų, gali užsitęsti net iki šio mėnesio pabaigos.

REKLAMA

Tą patį patvirtina ir gamtininkai stebintys, kad medžiai nuo vėjo virsta, bet lapų mesti dar neskuba. Tiesa, viskas kardinaliai gali pasikeisti po kelių dienų, minint rudens lygiadienį. Ar jis atneš permainų gamtoje – niekas nesiima prognozuoti.

Antrą popiet Antakalny smalsuolių akį traukia kiek neįprastas vaizdas – daugiabučių kieme autobokštelis. Medžių tvarkytojai pjauna tik ką nuvirtusią ir mašiną užgriuvusią liepą. Paaiškėjo – medis neatlaikė vėjo gūsio ir dėl to užvirto ant greta stovėjusio „Opel“ automobilio.

Autobokštelio prireikė, mat buvo grėsmė, jog medis gali kliudyti ir greta esančio namo langus. Panašu apgadintos mašinos vairuotojo toks gamtos akibrokštas nenustebino.

REKLAMA
REKLAMA

O štai aplinkiniai neslepia, esą tai jau ne pirmas kartas, kai medis šiame rajone neatlaiko stichijos jėgos:

„Jeigu medis supuvęs, tai ką reiškia ginti, tai va, pasėkmės, kaip sakant aiškios. Jeigu medis geras, tai, žinoma, kad nereikia pjauti, bet ir šitas geras, ir va tas, arba tas darželio teritorijoje, bet kurie jau yra supuvę, juos reikia naikinti.“

REKLAMA

Nes kitaip, kaip sako orų žinovai, medžius naikins vėjas. O jo tikrai įpusėjus rugsėjui ir iki pat spalio – netruks. Mat savo pozicijų vasariška šiluma rudeniui užleisti nežada. Per dieną gamta ne kartą pademonstruoja šilumos ir vėsos kovą.

„Iš tikrųjų, labai trumpam čia tikrasis ruduo mus užklupo. Praslinko praėjusią naktį toks šaltasis atmosferos frontas, pietrytiniuose rajonuose net ir perkūnijų buvo. Ir staigus labai buvo temperatūros kritimas. Šeštą valandą šalies pietryčiuose turėjom šešiolika septyniolika laipsnių, devintą tik apie dešimt laipsnių“, – sako sinoptikas Tadas Kantautas.

REKLAMA
REKLAMA

O jau netrukus stiprės aukštesnio slėgio laukas, dangus giedrės, lietaus nebus, bet vėjas – draskysis. Štai todėl orui nebus leista sušilti daugiau nei devyniolika laipsnių. Bent jau taip sako sinoptikai, žadantys, kad savaitgalį vėl laukia įdomi kova.

„Jau šeštadienį turėsim dar gražesnius orus. Pasitaikys tų debesų trankesnių. Kai kur gali silpnai palynoti, bet ir saulės tikrai bus. Bus šilčiau sugrįš šiltesnio oro masė. Vėjas aprims, o temperatūra bus apie septyniolika dvidešimt du laipsnius“, – pasakoja T. Kantautas.

Tik romantiškai pasėdėti gamtoje naktimis nepavyks – pasak orų žinovų bus tikrai vėsu termometrai rodys vos keturis – devynis šilumos. Sekmadienį trumpam žadamas vėsos sugrįžimas. Dieną bus vos devyniolika šilumos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Bet jau nuo pirmadienio, panašu vasariška šilumos bandys išsaugoti savo pozicijas. Kai kur termometrai rodys iki dvidešimt keturių. Debesų beveik ir neliks. Klimatologai sako, dėl klimato atšilimo tokios štai kovos jau tampa įprastos.

„Rugsėjis bus apie vieną laipsnį šiltesnis. Tai tarsi labai didelės anomalijos nėra, bet atskiros dienos vis labiau tampa kontrastingesnės. Tiek Lietuvoje, tiek visame pasaulyje. Tad toks kaitaliojimasis, jis neišvengiamas, deja, ne tik šį rugsėjį, bet ir žiūrint į ateitį“, – teigia klimatologas Donatas Valiukas.

Gamtininkai sako – sulaukime pirmadienio rudens lygiadienio, štai tuomet paaiškės matysis kaip pati augmenija ir gyvūnija reaguos į vėsos ir šilumos karą.

REKLAMA

„Reikia pasakyti, kad rudenėlis treptelėjo kojele perspėdamas mus ir pasakė: žinokit, ruduo bus“, – kalbėjo gamtininkas Selemonas Paltanavičius.

Nes bent jau kol kas pasiruošimas šaltajam metų laikui vyksta vangiai. Ir žaluma ir paukščiai dar vis gyvena vasarišku ritmu.

„Migracijos tuo šiltuoju laiku praktiškai nebuvo. Neskubėjo kregždės, kurios taip pat šilumamėgės. Daugelis kitų paukščių, vabzdžių drugių“, – sako S. Paltanavičius. 

Neskuba kristi ir medžių lapai. Pasak gamtininko, kol kas net ir beržų kasos gelsta lėtai. Gilių po ąžuolais taip pat dar nėra tiek, kiek būdavę ankstesniais metais, užklupus rudeniui. O štai apie bobų vasarą net kalbos būti negali.

Klimatologai sako, ji turi ateiti tada, kai sulauksime atvėsimo po dabar karaliaujančios šilumos. Tačiau bent jau kol kas nei didesnio atvėsimo, nei šalnų, orų žinovai nežada.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų