REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Artėjant rinkimams, Sauliaus Skvernelio vadovaujama Vyriausybė sulaukia vis daugiau opozicijos kaltinimų dėl galimos korupcijos. Teisėsaugai vykdant tyrimą dėl greitųjų koronaviruso testų pirkimo aplinkybių, premjerą priremti prie sienos bandė parlamento moterys – tačiau Skvernelio kalboje kritikos kliuvo joms pačioms. Premjero komandai gali tekti aiškintis ir Vyriausiosios rinkimų komisijos pirmininkei, mat komisija susidomėjo, kodėl prieš rinkimus Vyriausybės kanceliarija reklamavosi už daugiau kaip 60 tūkst eurų.

Artėjant rinkimams, Sauliaus Skvernelio vadovaujama Vyriausybė sulaukia vis daugiau opozicijos kaltinimų dėl galimos korupcijos. Teisėsaugai vykdant tyrimą dėl greitųjų koronaviruso testų pirkimo aplinkybių, premjerą priremti prie sienos bandė parlamento moterys – tačiau Skvernelio kalboje kritikos kliuvo joms pačioms. Premjero komandai gali tekti aiškintis ir Vyriausiosios rinkimų komisijos pirmininkei, mat komisija susidomėjo, kodėl prieš rinkimus Vyriausybės kanceliarija reklamavosi už daugiau kaip 60 tūkst eurų.

REKLAMA

Vaizdo klipai pagaminti Vyriausybės kanceliarijos užsakymo pradėti viešinti gyventojams. Jie transliuojami 5 didžiausių šalies miestų viešajame transporte, radijo stotyse bei televizijose. Reklamuojamas interneto tinklalapis, kuriame pateikiama informacija apie Vyriausybės įgyvendinamas reformas. Premjeras Saulius Skvernelis neigia, kad tai valstiečių reklama prieš artėjančius rinkimus.

„Bent jau nemačiau, kad daugiamandatėje būtų tokia partija, dalyvaujanti rinkimuose, kaip Vyriausybė, ir vienmandatėje būtų Vyriausybė irgi koks nors dalyvis rinkimų, taip buvo visuomet ir nereikia čia, matyt, į tai jautriai reaguoti oponentams“, – sako S. Skvernelis.

REKLAMA
REKLAMA

Reklaminiai klipai mokesčių mokėtojams kainavo apie 12 tūkstančių, dar 66 su puse tūkstančio eurų kainuoja jų viešinimas.

„Dabar, matyt, „Agrokoncernui“ nėra patys geriausi metai, tai tuomet reikia Vyriausybės paramos ir dabar Vyriausybė tiesiog žengia į tą vietą, kur anksčiau buvo „Agrokoncernas“, – pasakoja opozicijos lyderis Gabrielius Landsbergis.

REKLAMA

„Visos tos reformos, kurias Vyriausybė yra atlikusi ir klausinėja apie jas ir reklamuoja jas, yra valstiečių ir žaliųjų partijos rinkimų programos stuburas. Tai iš esmės už Vyriausybės pinigus, 66 tūkst. eurų, atsiprašau, ne už Vyriausybės, už mokesčių mokėtojų pinigus, yra reklamuojama valstiečių ir žaliųjų partijos rinkimų programa“, – teigia Liberalų sąjūdžio frakcijos narys Eugenijus Gentvilas.

Šiomis reklamomis susidomėjo ir Vyriausioji rinkimų komisija – nuspręsta pradėti tyrimą, ar tai nėra politinė reklama artėjant rinkimams.

REKLAMA
REKLAMA

Jei Vyriausybės kanceliarija rinkimų komisijai dar tik aiškinsis, jos galva, premjeras Saulius Skvernelis jau stojo į Seimo tribūną aiškintis dėl greitųjų koronaviruso testų pirkimo aplinkybių. Opozicija paprašė atsakyti, kodėl koronaviruso įkarštyje nesustabdė grietųjų testų pirkimo 4 kartus didesne kaina, nei juos įsigijo Krašto apsaugos ministerija.

„Tyrėjai palygino KAM ir SAM pirkimus, neįvertinę, kad šie pirkimai atlikti skirtingu laikotarpiu ir institucijos kėlė skirtingus reikalavimus. KAM‘as tuo metu pirko ne iš vieno tiekėjo, tuo pat metu pasirašė, aišku po beveik 10 dienų, dvi sutartis, vienos kaina yra apie 4 eurus, kitos kaina lygiai tokia pati, arba labai artima tam, ką pirko laboratorija“, – sako S. Skvernelis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Klausimą premjerui pasirašė ir adresavo 10 Seimo narių moterų. Kai kurias jų kaltinimais Skvernelis atakavo asmeniškai.

Skvernelis kiekvienai parlamentarai pažėrė kritikos – nuo to, kad minimus testus pardavė tuo metu buvęs Armonaitės partijos narys, iki „MG Baltic“ korupcijos bylos priminimo Rasai Budbergytei, kurioje minėta ir jos pavardė.

„Kiekvieną istoriją, sėkmės istoriją, didvyrišką, ar nelabai, galima, atsiprašant, sumėšlinti „šūdmalos“ pagalba“, – pasakoja S. Skvernelis.

Skverneliui pagal statutą atsakyti į klausimą buvo skirta 20 minučių, ir jis išnaudojo beveik visą šį laiką. Valstiečiai Skvernelio kalbą palydėjo plojimais.

REKLAMA

Opozicija taip ir nesugebėjo susitarti nori daugiau laiko klausimams užduoti ar ne. Opozicijos lyderio Gabrieliaus Landsbergio salėje išvis nebuvo. Premjeras išėjo iš salės ir taip papildomų klausimų išvengė.

„Šiandien tikrai pavyzdys buvo, kai visos raudonos linijos peržengtos buvo, mano manymu“, – teigia Socialdemokratų frakcijos narė Rasa Budbergytė.

„Ministras pirmininkas tiek supyko, kad nematė kitos išeities, kaip užimti visą laiką ir nebeatsakinėti į papildomus klausimus, patikslinančius klausimus, tik užsipulti moteris ir išnaudoti tam laiką“, – kalbėjo Konservatorių frakcijos narė Aistė Gedvilienė.

„Bando užmesti mėšlo gabaliuką ant kiekvieno, nors iš tikrųjų, tai reikia atsakymų į klausimus“, – sako Mišrios Seimo narių grupės frakcijos narė Aušrinė Armonaitė.

REKLAMA

Dėl greitųjų testų pirkimo tyrimą atlieka Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba. Įtariamieji šioje byloje yra 6 asmenys, tarp jų ir atsistatydinusi Sveikatos apsaugos viceministrė Lina Jaruševičienė bei Vilniaus savivaldybės tarybos narys Redas Laukys.  Specialiojo liudytojo statusai suteikti Skvernelio patarėjams Lukui Savickui ir Jonui Kairiui.

„Tai vyksta tik dėl rinkimų artėjančių, ir šita byla, jinai bet kokiu atveju subliūkš, dėl to, kad jinai neturi jokio faktinio pagrindo. Sakote, kad teisėsauga politikuoja? Šita byla yra politinė. Visiškai aiškiai. Kas ją užsakė? Negaliu atsakyti į šį klausimą, nesu teisėsaugos institucijos, manau, kad kitos galėtų tirti tą klausimą, kas užsakė tokį tyrimą“, – pasakoja valstiečių lyderis Ramūnas Karbauskis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Man mama sakydavo „gausi per nagus“, čia reiktų sakyt „gausi per liežuvį“, bet jie jau savo liežuvio nebetramdo, jie galvoja, kad mes esame valdžia, mes viską galime ir nurodinėsime ir teisėsaugai“, – teigia E. Gentvilas.

Jau anksčiau skelbta, kad testus pardavę tarpininkai gavę apie 6 milijonus eurų iš valstybės biudžeto, pinigus pervedė į užsienio sąskaitas, priklausančias įvairioms bendrovėms ir asmenims. Apie pusantro milijono buvo pervesta testus gaminančiai Austrijos kompanijai, tačiau kieno sąskaitas pasiekė apie puspenkto milijono – neaišku.

„Reikėtų aiškiai, tiksliai pasakyti kaip buvo, kur tie pinigai dingo – pusantro milijono už testus, kur yra 4,5 milijono, kam tie pinigai atiteko?“ – kalbėjo A. Sysas.

Sveikatos apsaugos ministerijai gamintojo iš Austrijos atstovai Lietuvoje dar kovo viduryje siūlė pirkti testus po 3 eurus už vienetą, tačiau dėmesio iš valdininkų nesulaukė. Vėliau Nacionalinė visuomenės sveikatos priežiūros laboratorija per kitus tarpininkus testus nusipirko po 12 eurų už vienetą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų