REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Iki Seimo rinkimų liko lygiai mėnuo. Ta proga Vyriausioji rinkimų komisija paskelbė galutinį kandidatų į parlamentą sąrašą. O jame – gausu įdomybių.

Iki Seimo rinkimų liko lygiai mėnuo. Ta proga Vyriausioji rinkimų komisija paskelbė galutinį kandidatų į parlamentą sąrašą. O jame – gausu įdomybių.

REKLAMA

Sąraše – net 22 milijonieriai, septyniais daugiau nei per praėjusius rinkimus. Pasirodo, valdžia ir jos gėrybės masina vis daugiau tautiečių – kaskart tapti Seimo nariais nori vis daugiau žmonių. Nors daug kalbama apie jaunus veidus politikoje, statistiškai kandidatų amžius – vis vyresnis. Moterų sąraše – vos trečdalis. Ką visa tai byloja apie mūsų valdžią ir kas tie kandidatai milijonieriai – kviečiame žiūrėti.

Pakartoti savo sėkmę ir trykšti džiaugsmu rinkimų naktį svajoja ir dabartiniai valdantieji, ir daugybė kitų veidų. Paskelbusi galutinį pretendentų sąrašą Vyriausioji rinkimų komisija apibūdina, koks tas statistinis kandidato į valdžią portretas.

REKLAMA
REKLAMA

„Tai būtų penkiasdešimtmetis vyras, pasiturintis, išsilavinimą turintis asmuo. Lyginant su ankstesniais metais, matome, kad šiuose Seimo rinkimuose dalyvauja daugiau asmenų, turinčių aukštąjį išsilavinimą, šiek tiek vyresni asmenys ir lieka absoliuti dauguma vyrų“, – sako VRK pirmininkė Laura Matjošaitytė.

REKLAMA

Vyrų visame sąraše – net du trečdaliai, 66 procentai. Per ketverius metus moterų kandidačių padaugėjo vos trimis procentais. Užtat pačių svajotojų apie valdžią kaskart vis daugėja. Jeigu prieš ketverius metus į Seimą pretendavo 1400 tautiečių, šiemet jau – per 1700-us. O valdžią žmonės juk nuolatos keikia, tad kodėl ji taip masina?

„Įsivyrauja supratimas, kad politiko darbas lengvai pasiekiamas ir bet kam pasiekiamas darbas, kuris, kita vertus, neblogai apmokamas“, – pasakoja apžvalgininkas Vytautas Bruveris.

REKLAMA
REKLAMA

Tiesa, kai kuriems poros tūkstančių eurų alga vargu ar didelis grobis. Į Seimą susiruošė ir 22 milijonieriai – septyniais daugiau nei per praėjusius rinkimus. Pats turtingiausias – valstiečių lyderis Ramūnas Karbauskis. Jo turtas, įskaitant santaupas bei vertybinius popierius, viršija 24 milijonus.

Antras – su 17 milijonų – Antanas Guoga, šįkart laimę bandantis su darbiečiais. Trečias pagal turtą – Lietuvos žaliųjų partijos pirmininkas Remigijus Lapinskas, jo deklaracijose – beveik 7 milijonai eurų.

Daugiau kaip milijoną deklaravę ir konservatorių pirmininkas Gabrielius Landsbergis, Artūras Zuokas. Paskutinis iš turtingiausiųjų – buvęs krepšinio treneris Tomas Pačėsas. Pasak apžvalgininko Vytauto Bruverio, svarbu ne patys milijonai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Ar tas milijonierius, kuris yra politikoje, turi oligarchinių požymių, ar jis į politiką eina dėl to, kad turi daug pinigų ir ta politika jo pinigams turėtų suteikti „stogą“ ar tuos jo pinigus dar labiau padauginti? Tas klausimas mums turėtų rūpėti“, – teigia V. Bruveris.

Vidutinis kandidatų į Seimą turtas siekia 147 tūkstančius eurų. Beje, 93 kandidatai nurodė neturintys jokio turto. O ką byloja kandidatų amžius? Šiemet statistinis kandidatas – penkiasdešimtmetis. Ir, nors daug kalbama apie tai, kad politikoje trūksta jaunų veidų, pastarąjį dešimtmetį prieš kiekvienus rinkimus pretendentų amžiaus vidurkis ūgteli metais. Pats vyriausias kandidatas – su Liaudies partija į rinkimus einantis Edvardas Satkevičius.

REKLAMA

„Vyriausias yra vienos iš politinių partijų keliamas kandidatas – 86 metų. Matome, kad jauniausius kandidatus kelia Laisvės partija, vidurkis – 38 metai“, – kalbėjo L. Matjošaitytė.

„Kartais matai, kad pagal konformizmą, plėšrumą, bestuburiškumą, nomenklatūrinį mąstymą ir visas kitas senųjų ydas dažnai lenkia ir bendražygius senjorus. Visgi reikia pasakyti, kad daugiau jaunų žmonių turėtų dalyvauti rinkimuose visomis prasmėmis“, – sako V. Bruveris.

Nežinia, ar šiemet į Seimą susirinks protingesni parlamentarai, bet štai kandidatų, turinčiųjų aukštojo mokslo diplomus, išties daugėja. Šiemet tokių – 83 procentai, 11 procentų daugiau nei prieš ketverius metus. Labiausiai išsilavinę – trijų lyderių – valstiečių, konservatorių ir socdemų – atstovai.

Mažiausiai turinčiųjų aukštojo mokslo diplomus – Centro partijos – tautininkų, „Drąsos kelio“ ir Lietuvos žaliųjų partijų gretose. Populiariausi kandidatuojančių vyrų vardai – Vytautas, Kęstutis, Saulius, Tomas, Arūnas. Moterų – Daiva, Lina, Janina, Kristina ir Rasa. Du trečdaliai kandidatų susituokę. 2 procentai susiruošusiųjų į valdžią – teisti. Tiesa, pateks į Seimą tik 8 procentai visų norinčiųjų. Kėdžių parlamente visiems neužteks, jų – 141-a.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų