REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Visi Baltarusijos opozicijos Koordinacinės tarybos prezidiumo nariai sulaikyti arba išvaryti iš šalies, išskyrus Nobelio literatūros premijos laureatę Sviatlaną Aleksijevič.

Visi Baltarusijos opozicijos Koordinacinės tarybos prezidiumo nariai sulaikyti arba išvaryti iš šalies, išskyrus Nobelio literatūros premijos laureatę Sviatlaną Aleksijevič.

REKLAMA

Kokių dar veiksmų imsis Aleksandras Lukašenka? Kalbamės su Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) profesoriumi Šarūnu Liekiu. 

Sveiki, Baltarusijos opozicijos Koordinacinė taryba lieka be vadovų – sulaikyta Marija Kolesnikova, Maksimas Znakas, Sviatlanos Aleksijevič bute ją vakar saugojo Islandijos diplomatai. Ar gali opozicija efektyviai veikti be jos veiklą koordinuojančių lyderių? 

Na, kol kas akivaizdu, kad koordinacinis centras tikrai nebuvo tas, kuris skelbėsi, kad jis yra centras. Jų nuomonė, dalyvavimas mitinguose buvo svarbus, tačiau koks telegramo būdu bendraujantis su Baltarusijos visuomene, pavyzdžiui, „Nexta“, visa ta sistema, sakykime, kurie žmonės Varšuvoje, jie buvo labiau instrumentalūs organizuojant tiek pačius mitingus, tiek formuluojant vienokius ar kitokius reikalavimus.

Bet apskritai – lyderių nėra šalyje arba jie yra sulaikyti?

Na, tie lyderiai akivaizdu, kad per tą laikotarpį nuo 1994-ųjų metų, kada Lukašenka valdo, ta lyderystė yra išstumta iš visuomenės. 

REKLAMA
REKLAMA

Kitaip sakant, yra vis dėlto autoritarinis režimas. Pagrindinis viso ko savininkas yra vėl valstybė.

Jūs norite pasakyti, kad nėra ryšio tarp visuomenės ir tų opozicijos lyderių?

Taip, akivaizdu, kadangi jie yra visiškai nauji žmonės. Tradicinė opozicija, kurią mes visi žinome, ji praktiškai šituose įvykiuose nedalyvauja. Sakykime, savo laiku aktyvūs žmonės Baltarusijos liaudies fronte ir kitose organizacijose ar kokių socialdemokratinių pažiūrų žmonės – jų visų nesimato. 

REKLAMA

Dabar yra visiškai nauji veikėjai, kurie pretenduoja į lyderystę.

Ar gali apskritai taikūs protestai priversti pasitraukti Aliaksandrą Lukašenką? 

Jeigu remsimės tos pačios Ukrainos patirtimi ir kitais režimo kaitos įvykiais, akivazdu, kad tokiais būdais valdžios nepakeisi. 

Turi būti spaudimas, pačio elito skilimas vienaip ar kitaip, kuris, sakykime, palaikytų kitokią liniją. Bet kol kas net neaišku, kokią kitą liniją reikės palaikyti. 

Visą pokalbį su VDU profesoriumi Šarūnu Liekiu kviečiame žiūrėti vaizdo siužete.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų