REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Jei įprastos sporto šakos pabodo, savo jėgas galima išbandyti ir kiek originalesnėje rungtyje – austrių gliaudyme. Tiesa, su šiais moliuskais ne tik smagu varžytis, o ir itin sveika juos valgyti. Visgi naudingų medžiagų kupinos austrės tautiečius vis dar gąsdina, o ir mitas, kad šis produktas prieinamas tik turtuoliams, dar gajus.

Jei įprastos sporto šakos pabodo, savo jėgas galima išbandyti ir kiek originalesnėje rungtyje – austrių gliaudyme. Tiesa, su šiais moliuskais ne tik smagu varžytis, o ir itin sveika juos valgyti. Visgi naudingų medžiagų kupinos austrės tautiečius vis dar gąsdina, o ir mitas, kad šis produktas prieinamas tik turtuoliams, dar gajus.

REKLAMA

Tautiečiai iš proto eina per krepšinio čempionatus, keiksnoja fortūną futbolo pirmenybėse, atranda naujus favoritus plaukimo, lengvosios atletikos varžybose, tad akivaizdu, kad konkuruoti mums patinka.

Štai jau aštuntąjį kartą vyksta ir kiek netradicinės varžytuvės – austrių gliaudymo čempionatas. Visgi ar dauguma Lietuvos gyventojų žino, kas šis dvigeldis moliuskas? Kaip ir su kuo jis valgomas ir ar išvis tekę jo ragauti?

Štai, ką pasakoja žmonės.

„Ne. Manau, kad nepatiks, bet gal dar nepriaugau.“

„Taip. Patiko. Ne, vieną kartą tik ragavau, tai neturiu.“

„Jei Lietuvoje, tai gal ir turtuolių, bet jei gyveni pajūryje, kur jos veisiasi, tai bus paprasta. Aišku, kad skanu.“

REKLAMA
REKLAMA

„Ne, nepatinka man kažkaip.“

„Austrių ne, neteko. Nežinau, nebuvo galimybės gal.“

Iš pirmo žvilgsnio kiek keistokai atrodantys moliuskai žemėje gyvuoja jau ketvirtį milijardo metų, o šiomis jūrų gerybėmis žmonės mėgaujasi jau daugiau nei 8 tūkstančius metų. Ir panašu, kad per šį ilgą laikotarpį austrės spėjo sukaupti daugybę naudingų ir maistingų medžiagų.

REKLAMA

Vitaminai B ir D stiprina kaulus, o kadangi austrės sudarytos beveik vien iš baltymų, organizmas gauna itin daug statybinių medžiagų, kurio lengvai virškinamos. Austrės vadinamos ir didžiuliu afrodiziako šaltiniu, tad jas patariama valgyti vyrams, norintiems sustiprinti reprodukcines funkcijas. O tokios medžiagos kaip selenas nepakeičiamas kepenų veiklai.

„Vario ir cinko yra šešis, aštuonis kartus daugiau, nei yra dienos norma. Jei norime padėti sau, kai išsivysto mažakraujystė, tai austrės savo medžiagų kiekiu prilygsta maisto papildams ir jas reikia valgyti“, – sako gydytoja dietologė Jūratė Dobrovolskienė.

REKLAMA
REKLAMA

Vos žmonija susiprato, kad austrės galima bandyti valgyti, jų atsidaryti pradžioje nesugebėdavo, tad dėdavo jas ant karštų akmenų ir laukdavo, kol pačios atsivers. Dabar gi dvigeldžiai moliuskai valgomi termiškai neapdoroti, kitaip tariant, žali. Skaičiuojama, kad iš viso pasaulyje tūno net šimtas austrių rūšių ir skoniai jų skirtingi.

Vienos populiariausių – normandiškos, britaniškos ir portugališkos. O kaip gi jas valgyti? Visiškai paprastai – išgliaudžius austrę, tiesiog išsiurbti apatinės kriauklės dalies turinį. Dažnai moliuskas pašlakstomas citrinos sultimis, trumpam pamerkiamos į šaltą pasūdytą vandenį. Tačiau ar austrės išties tokios brangios ir prabangios, kaip žmonės kalba? Pasak austrių žinovo Roberto Rėklaičio, vieną moliuską galima įsigyti ir už kelis, ir už šimtą eurų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Jei lyginti su dienos pietumis, su cepelinais ar kugelio kainos atžvilgiu, bet mes dabar suprantame, kad svarbu, ką valgai, o ne kiek pavalgai. Vidutiniškai restorane austrė kainuoja tris eurus, tai gal ir brangu, bet kad pasisemtum mineralų, pakanka suvalgyti dvi austres per dieną“, – pasakoja austrių žinovas Robertas Rėklaitis.

Prieš valgant austrę, ją pirmiausia reikia išgliaudyti. Ir nepatyrusiam tai nėra tokia lengva užduotis. Greitį ir tikslumą demonstruojantys čempionato dalyviai pasakoja, kokia gi technika pati geriausia. Praėjusių metų nugalėtojas šešias austres išgliaudė vos per pusę minutės.

„Tiesiog reikia žinoti tam tikrą austrės vietą, kuri yra silpniausia, ir ten praskirti. Ten yra raumuo ir tiksliai pataikius austrė tiesiog atsikabina ir ją galima ranka atkabinti“, – teigia čempionato dalyvis Jevgenijus.

REKLAMA

„Paprastai visai greitai atidarau austres, bet kai yra jaudulys ir aplinkui visi tokie profesionalai, galimai nebūsiu tokia greita, bet pasistengsiu padaryti viską, ką galiu“, – kalbėjo renginių organizatorė Rasa Barauskaitė.

Nors austrės naudingas maistas, medikai įspėja, kad valgyti tik tuos moliuskus, kurių kriauklelės yra sandariai užsivėrusios. Tai reiškia, kad produktas yra šviežias. Mirusiais moliuskais galima labai rimtai apsinuodyti. Taip pat austrėse gana didelis cholesterolio kiekis, tad turintiems bėdų su širdies ir kraujagyslių ligomis šių gyvių geriau privengti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų