REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seilių mėginiai gali būti diagnostinė alternatyva dabartiniam koronaviruso nustatymo standartui – nosiaryklės tepinėlio mėginių PGR tyrimui.

Seilių mėginiai gali būti diagnostinė alternatyva dabartiniam koronaviruso nustatymo standartui – nosiaryklės tepinėlio mėginių PGR tyrimui.

REKLAMA

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro direktorius Saulius Čaplinskas savo „Facebook“ paskyroje paskelbė apie alternatyvų būdą Covid–19 ligai nustatyti. 

„70 ligoninėse gydomų COVID-19 pacientų, kuriems diagnozė buvo patvirtinta atlikus nosiaryklės tepinėlio tyrimą, gydant ligoninėje imti papildomi ėminiai – pačių pacientų surinkti seilių ėminiai ir pacientų nosiaryklės tepinėliai, kuriuos tuo pat metu rinko sveikatos priežiūros darbuotojai. Seilių ėminiuose aptikta daugiau Covid-19 viruso kopijų nei nosiaryklės tepinėlių ėminiuose“, – savo „Facebook“ pranešime rašė S. Čaplinskas.

Centro direktorius taip pat teigė, kad didesnės dalies seilių ėminių, palyginti su nosiaryklės tepinėlių ėminiais, tyrimas buvo teigiamas iki 10 dienų po ligos diagnozės. 

REKLAMA
REKLAMA

„Praėjus 1–5 dienoms po diagnozės, 81 proc. seilių ėminių buvo teigiami, palyginti su 71 proc. nosiaryklės tepinėlių ėminių. Šie rezultatai rodo, kad seilių ėminių ir nosiaryklės tepinėlio ėminių jautrumas nustatant koronavirusą gydymo ligoninėje metu bent jau panašus“, – rašė direktorius. 

REKLAMA

Kadangi nosiaryklės tepinėlių tyrimo viruso nustatyti rezultatai gali skirtis atliekant pakartotinius pacientų ėminių tyrimus, laikui bėgant buvo vertinamas virusų kiekis atitinkamuose ėminiuose. 

„Koronaviruso kiekis sumažėjo pasireiškus simptomams tiek seilių ėminiuose, tiek nosiaryklės tepinėlių ėminiuose. Trimis atvejais po neigiamo nosiaryklės tepinėlio tyrimo gautas teigiamas kito tepinėlio tyrimo rezultatas; šis reiškinys pasitaikė tik kartą tiriant seilių ėminius“, – teigė centro direktorius.

Vystantis ligai seilių ėminiuose pastebėta mažiau Covid-19 viruso kiekio pokyčių nei nosiaryklės tepinėlių ėminiuose.

REKLAMA
REKLAMA

„Naujausi tyrimai parodė, kad koronavirusą galima aptikti besimptomių asmenų ir ambulatorinių pacientų seilėse. 

Ištyrus 495 besimptomius sveikatos priežiūros darbuotojus, Covid-19 nustatyta 13 asmenų, nejutusių jokių simptomų imant ėminius arba anksčiau. Iš šių 13 sveikatos priežiūros darbuotojų 9 tą pačią dieną patys surinko atitinkamus nosiaryklės tepinėlių ėminius – 7 iš jų buvo neigiami. 

Vėliau visiems 13 seilių ėminiai buvo teigiami. Klaidingai neigiamus rezultatus galima aiškinti nosiaryklės ėminių ėmimo skirtumais“, – „Facebook“ pranešime rašė S. Čaplinskas

Sveikatos priežiūros darbuotojų surinktų ligoninėse gydomų pacientų ir savo pačių surinktų nosiaryklės tepinėlių ėminių verčių skirtumai buvo didesni nei seilių ėminių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Jei patys pacientai ims savo seilių ėminius, nebereikės pavojų užsikrėsti keliančios tiesioginės sveikatos priežiūros darbuotojų ir pacientų sąveikos nemalonios pacientui procedūros metu. 

Patiems pacientams renkant seilių mėginius, sumažėja tepinėlių ir asmeninių apsaugos priemonių poreikis“, – teigė centro direktorius. 

Atsižvelgiant į didėjantį diagnostinių tyrimų poreikį, tyrimo išvados patvirtina seilių ėminių galimybes koronavirusu užsikrėtimui nustatyti.

Šiuo metu siekiant išsiaiškinti, ar žmogus yra užsikrėtęs koronavirusu, yra atliekamas tyrimas SARS-CoV-2 PGR metodu.  

SARS-CoV-2 PGR tyrimas yra vienintelis Pasaulinės sveikatos organizacijos (PSO) pripažintas patikimu diagnostiniu metodu, parodantis, ar tyrimo metu asmuo yra užsikrėtęs virusu.  

REKLAMA

Šis tyrimas skirtas diagnozuoti SARS-CoV-2 infekciją ir yra atliekamas iš kvėpavimo takų mėginių – nosiaryklės (imama iš abiejų nosies ertmių bei nuo tonzilių ir minkštojo gomurio). 

Tyrimo metu nustatoma genetinė SARS-CoV-2 viruso informacija (viruso nukleino rūgščių fragmentai).

Primenama, kad didžiausia tikimybė aptikti virusą iš nosiaryklės išskyrų praėjus 2–7 dienoms nuo galimo užsikrėtimo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų