REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Baltarusijoje rugsėjo pirmąją protestų drebinama šalis sutiko masiniais streikais ir studentų eitynėmis, kuriose tūkstančiai reikalauja Aleksandro Lukašenkos atsistatydinimo. Tuo metu pats diktatorius įsiutęs dėl Baltijos šalių įvestų sankcijų vėl pradėjo grasinti atsakomaisiais veiksmais.

Baltarusijoje rugsėjo pirmąją protestų drebinama šalis sutiko masiniais streikais ir studentų eitynėmis, kuriose tūkstančiai reikalauja Aleksandro Lukašenkos atsistatydinimo. Tuo metu pats diktatorius įsiutęs dėl Baltijos šalių įvestų sankcijų vėl pradėjo grasinti atsakomaisiais veiksmais.

REKLAMA

Rugsėjo pirmąją Lukašenkos rėžimas pasveikino šalies studentus. Prie vieno iš Minsko universiteto, jaunimui nuo lazdomis ginkluotų pareigūnų pasprukti pavyksta tik tuomet, kai  šiems sutrukdo vyresnio amžiaus vyras. Tiesa, netrukus jis pats jau sulaikytas.

Su mokslo metų pradžia studentus pasveikina ir omonininkai Pergalės aikštėje. Čia juos jėga plėšia vieną nuo kito, o galiausiai gretoms suirus saugumiečiai ir kiti pareigūnai pradeda vaikyti, tad akivaizdu, kad ne vienas mokslo metus pradės ne auditorijoje, o su mėlynėmis ar belangėje.

Nepaisydami sulaikymų ir A. Lukašenkos į gatves mestų gausių saugumo ir omoninkų pajėgų, šimtai studentų skanduodami „visi už vieną ir vienas už visus“ „tegyvuoja Baltarusija“ prisijungė prie demonstracijos:

REKLAMA
REKLAMA

„Mes atėjome palaikyti žmonių, parodyti savo politinės pozicijos ir parodyti, kad nereikia likti namuose, bijoti – mes čia, mes visi čia.“

Be to šįryt vien Minske mažiausiai 30 įvairių įmonių darbuotojai paskelbė streiką, reikalaudami A. Lukašenkos trauktis ir leisti surengti laisvus rinkimus. Didesni ir mažesni streikai, paskelbti ir kituose šalies miestuose.

REKLAMA

Vakar vyko ir protestas prie Lietuvos ambasados Minske smerkiantis Baltijos šalių sankcijas įvestas A. Lukašenkai ir 29-niems režimo pareigūnams dėl rinkimų klastojimo ir smurto prieš taikius protestuotojus. Įpykęs A. Lukašenka šiandien dėl to dar kartą pagrasino Baltijos šalims atsisakyti baltarusiškų prekių eksporto per Lietuvos uostus ir nukreipti prekes per Rusijos uostus, nepaisant to, kad toks žingsnis brangiai kainuotų skurstančiai Baltarusijos ekonomikai. Nepagrįstų kaltinimų Lietuvai, pažėrė ir Rusijos užsienio reikalų ministras S. Lavrovas.

REKLAMA
REKLAMA

„Mes matome, tiesą sakant, šito niekas ir neslepia. Mūsų kaimynai lietuviai, mano manymu, jau peržengė visas padorumo ribas, keldami reikalavimus. Turime pagrindo manyti, kad jie su ponia S. Cichanouskaja dirba anaiptol ne demokratiniais metodais ir metodais, kurie nerodo didelės pagarbos Baltarusijos Respublikos suverenitetui“, – sako Rusijos užsienio reikalų ministras Sergej Lavrov.

Anot, jokių šiuo kaltinimus patvirtinančių įrodymų nepateikusio, Kremliaus užsienio politikos vado, Baltarusijoje padėtį stabilizuoti gali visai ne nauji demokratiniai rinkimai, kurių siekia demonstrantai, bet Konstitucinė reforma, panaši į šiemet priimtą Rusijoje, kuri faktiškai iki gyvos galvos valdžioje įtvirtino Vladimiro Putino valdymą. Tuo metu, augant Kremliaus paramai A. Lukašenkos rėžimui Baltieji rūmai Rusiją paragino nesikišti į Baltarusijos vidaus reikalus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Masiniai taikūs protestai Baltarusijoje akivaizdžiai rodo, kad šalies valdžia nebegali ignoruoti žmonių reikalaujaunčių demokratinių pokyčių. Rusija privalo gerbti Baltarusijos suverenumą ir žmonių teisę sąžiningai ir laisvai išsirinkti savo lyderius“, – pasakoja Baltųjų rūmų atstovė  Kayleigh Mcenany.

Baltarusijoje nerimstant protestams penktadienį aptarti padėties šalyje ketinama ir Jungtinių Tautų Saugumo Taryboje. Virtualioje konferencijoje dalyvauti turėtų ir šalies opozicijos lyderė Sviatlana Cichanouskaja.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų