REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Tuo metu kai tradiciniai Lietuvos verslai per karantiną nukabinę nosis skaičiavo nuostolius, šalies startuoliai krovėsi milijoninius pelnus. Anot ekspertų, pastarasis pusmetis – startuolių spurto metas. Vien apyvartos aukštųjų technologijų įmonėse, palyginus su pernai, augo trečdaliu. Kurie startuoliai buvo sėkmingiausi ir kiek uždirba jų darbuotojai?

Tuo metu kai tradiciniai Lietuvos verslai per karantiną nukabinę nosis skaičiavo nuostolius, šalies startuoliai krovėsi milijoninius pelnus. Anot ekspertų, pastarasis pusmetis – startuolių spurto metas. Vien apyvartos aukštųjų technologijų įmonėse, palyginus su pernai, augo trečdaliu. Kurie startuoliai buvo sėkmingiausi ir kiek uždirba jų darbuotojai?

REKLAMA

Rimtas darbas susikaupus prie kompiuterių ir čia pat visiška priešingybė. Emocingos keturių bendradarbių stalo futbolo varžybos. Visa tai po vienu stogu, didžiausiame Lietuvos startuolyje – informacinių technologijų įmonėje „Tesonet“, kur ir dirba, ir štai taip gerai laiką leidžia daugiau nei 1300 darbuotojų.

„Kiekvienas žmogus, turintis gerą idėją, čia yra iš tikrųjų išgirstas. Dėl to mums yra pakankamai lengva gerą nuotaiką ir atmosferą išlaikyti“, – sako „Tesonet“ darbuotoja Toma.

REKLAMA
REKLAMA

Įmonės atstovai atviri – ir taip klestintis startuolis, kuris nuo naujųjų Lietuvos biudžetą jau papildė beveik 2 milijonais eurų sumokėtų mokesčių, per karantiną gerokai išaugino apyvartą, o artimiausiu metu netgi pretenduoja tapti dar vienu Lietuvos „vienaragiu“ – įmone, kurios vertė viršija milijardą eurų. Per šiuos metus startuolis pasamdė 360 naujų darbuotojų, iš jų 140 per karantiną. Vidutinis atlyginimas čia – kiek daugiau nei 2500 eurų iki mokesčių.

REKLAMA

„Turime virš 30 įvairių produktų ir projektų, pagrindiniai produktai, kuriems geriausiai sekėsi karantino metu yra susiję su kibernetinio saugumo sprendimais. Viskas tik ūgtelėjo ir augo, nes kitaip nesamdytumėm naujų žmonių. Matom, kad pardavimai ir verslai auga, tai reikia papildomos darbo jėgos, rankų“, – pasakoja „Tesonet“ personalo vadovė Monika Okmanė.

Ir tai – ne vienintelė karantino sėkmės istorija. Štai pirmasis šalies vienaragis „Vinted“ – virtuali drabužių spinta, kurioje savo rūbus pardavinėja visi norintys – sako, kad jiems rekordiškai trūksta darbuotojų. Ir dabar jie darbą ir daugiau nei 3500 eurų siekiantį atlyginimą siūlo maždaug šimtui žmonių.

REKLAMA
REKLAMA

„Pradžioje galbūt net šiek tiek išsigandome, nes buvo toks bendras vartojimo kritimas. O po to buvo toks šuolis atgal, kad iš pradžių patys negalėjome patikėti, jog čia tikri skaičiai, ką mes matome. Vėliau susidūrėme su tokiais iššūkiais, kad logistika net nespėjo vežioti tų daiktų, kiek žmonės pirkdavo. Na, ir dabar panašu, kad šie metai bus dar vieni rekordinio augimo metai“, – teigia „Vinted“ vykdomasis direktorius Mantas Mikuckas.

Per pastarąjį pusmetį šis startuolis susidūrė su tokia plėtra, kad, kaip saugo, „išaugo“ senąjį biurą, kuriame darbavosi beveik pusė tūkstančio žmonių, ir jau gyvena kraustynių nuotaikomis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Keliamės į naują biurą, kuris yra keturis kartus didesnis už esamą ir jau pradedame galvoti, o kaip čia ilgai jo mums užteks, kas čia bus“, – kalbėjo M. Mikuckas.

Startuoliams dabar yra geri laikai

„Verslios Lietuvos“ atstovai sako, kad praėjęs pusmetis buvo Lietuvos startuolių spurto metas. Tuo metu, kai Lietuvoje prekių ir paslaugų eksportas per pirmąjį pusmetį sumažėjo 9 procentais, o pardavimų pajamos krito kiek daugiau nei 5 procentais, startuolių pardavimai vidaus ir užsienio rinkose buvo trečdaliu didesni nei pernai tuo pat metu ir perkopė 480 milijonų eurų. Tuo metu Lietuvos startuolių kuriamų aukštos pridėtinės vertės prekių ir paslaugų eksportas pasiekė 330 milijonų eurų ir buvo taip pat trečdaliu didesnis nei tokiu pat metu pernai.

REKLAMA

„Labai džiaugiamės, kad startuolių apyvarta šiais metais pirmąjį pusmetį, lyginant su praėjusiais metais, padidėjo apie 30 procentų. Nepaisant visos COVID-19 situacijos ir karantino apribojimų tarp šalių. Taip pat pastebime, kad net ir vidutinis atlyginimas startuoliuose apie 5 procentus padidėjo“, – sako „Startup Lithuania“ vadovė Roberta Rudokienė.

Be to, net 25 startuoliai per pirmą pusmetį pritraukė investicijų ir bendra jų suma viršijo 20 mln eurų. „Startup Lithuania“ vadovė sako, kad startuoliams per karantiną padėjo gebėjimas greitai persiorientuoti.

„Inovatyvus mąstymas, tai, kad startuoliai šiaip yra ne tokie stagnatoriškai kaip dideli, tradiciniai verslai. Jie greičiau geba prisitaikyti, ieškoti visiškai naujų, inovatyvių metodų. Manau, tai jiems padėjo“, – pasakoja R. Rudokienė.

REKLAMA

To pavyzdys – pasaulio vertimų rinkoje revoliuciją sukūręs lietuvių startuolis „Interactio“. Iki šiol jie rūpindavosi vertimais į įvairias pasaulio kalbas masiniuose renginiuose ir konferencijose. Jų programėlėje telefonu būdavo galima klausytis ir vertimų, ir tiesioginio audiosrauto. Dabar renginiams persikėlus į interneto platybes, „Interactio“ teikia paslaugas internetinėje platformoje ir kiekvieną mėnesį aptarnauja apie 500 – 600 renginių per mėnesį.

„Mes visiškai persiorientavome, perdarėme savo produktą. Ir šiuo metu galima ne tik klausyti vertimo, bet ir dalyvauti pokalbyje ir tavo kalbą taip pat gali versti. Tai iš esmės mes per pora savaičių turėjome perdayti savo platformą į visiškai virtualią erdvę. Tokiu būdu gavome galimybę dirbti su EP, EK ir dideliu skaičiumi kitų Europos institucijų. Finansinių nuostolių ne tik neturėjome, bet paskutinius pora mėnesių jau esame viršiję praėjusių metų skaičius“, – kalbėjo „Interactio“ bendraįkūrėja Simona Andrijauskaitė.

Lietuvoje šiuo metu veikia per 1000 startuolių, kuriuose dirba 9000 žmonių. Beje, startuoliu ne bet koks, o inovatyvus, aukštosiomis technologijomis paremtas verslas, turintis didelį plėtros potencialąne tik Lietuvoje, bet galintis greitai plėstis visame pasaulyje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų