REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šalyje pradėjus lašišų ir šlakių gaudymo rudens sezoną, pajėgas prieš brakonierius rikiuoja tiek aplinkosaugininkai, tiek ir nevyriausybininkai. Aplinkos apsaugos departamentas skelbia, kad šiemet į pagalbą su nesąžiningais žvejais bus pasitelkti ir policininkai bei pasieniečiai – iš viso šimtai pareigūnų.

Šalyje pradėjus lašišų ir šlakių gaudymo rudens sezoną, pajėgas prieš brakonierius rikiuoja tiek aplinkosaugininkai, tiek ir nevyriausybininkai. Aplinkos apsaugos departamentas skelbia, kad šiemet į pagalbą su nesąžiningais žvejais bus pasitelkti ir policininkai bei pasieniečiai – iš viso šimtai pareigūnų.

REKLAMA

Be to, svarstoma dvigubinti baudas už nesąžiningą žvejybą. Savo ruožtu nevyriausybininkai teigia aplinkosaugininkais pasitikėti negalintys, mat dalis jų esą korumpuoti.

Lašišas žvejai traukia Neries upėje. Ir nors jau prasidėjo lašišų bei šlakių žvejybos rudens sezonas, žvejai kol kas dar laukia kada šalies upėse pasirodys daugiau šių trokštamų laimikių.

Sostinės centre, Neryje, žuvis gaudantys Ričardas ir Valerijus sako, kad vakarienei gaudo paprastesnes žuvis – dažniausiai kuojas:

REKLAMA
REKLAMA

„Čia okleikės ir kuojytės. Per valandą kokią.“

Nors lašišos bei šlakiai jau migruoja į nerštavietes, tačiau jas pagauti – ne kiekvienam.

Už sostinės ribų prie Neries sutiktas Anatolijus rodo jau įsigytą žvejo mėgėjo kortelę ir sako, kad jau pradėjo bandymus pagerinti savo sugautos lašišos rekordą.

REKLAMA

„Užpraeitais metais pagavau 14 kilų. Čia, Grabijolių kaime“, – sako žvejys Anatolij.

Anot jo, šioms žuvims gaudyti dar šiek tiek ankstoka – esą geriausia bandyti bent jau nuo rugsėjo vidurio, o dabar upėse esą ir vanduo šioms žuvims per šiltas.

„Per anksti, ir kiek žvejų klausiau, nieks net nematė nei lašišų, nei šlakių, nieko“, – pasakoja Anatolij.

Tačiau kol vieni ruošia meškeres, kiti pasitelkia kablius, trišakius, ar tinklus. Žvejai dalinasi slapta nufilmuotais vaizdo įrašais, kuomet lašišos gaudomos tiek neleistinais būdais, tiek ir anksčiau laiko nei numato žvejybos taisyklės.

REKLAMA
REKLAMA

„Ypatingai Nemune tai yra didelė problema, kabliavimas, reik tikėtis, kad tie žmonės susispaus į vieną vietą, jeigu juos taip galima pavadinti, žmonėmis, ir aplinkosaugai bus lengviau juos pagauti, identifikuoti ir nubausti galų gale“, – teigia asociacijos „Lašišos dienoraštis“ vadovas Kęstutis Klimavičius.

Aplinkosaugininkai sako, kad šiemet brakonieriams gaudyti ruošiamos rimtesnės pajėgos, nei anksčiau – reidus rengs beveik 300 aplinkos apsaugos pareigūnų, taip pat į pagalbą nuspręsta pasitelkti ir policijos pareigūnus bei pasieniečius.

„Jeigu, sakykim, gaudysime lašišas, šlakius su draudžiamais žvejybos įrankiais, ar nesilaikysime licencinės žūklės sąlygų, tai administracinė atsakomybė numatyta iki 550 eurų atsakomybė, o už neteisėtai sugautą lašišą ar šlakį teikiamas žalos atlyginimo ieškinys 580 eurų, jeigu.. Čia už vieną žuvį“, – kalbėjo Aplinkos Apsaugos departamento gamtos išteklių apsaugos skyriaus vedėjas Kęstutis Motiekaitis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Be to, anot aplinkosaugininko, planuojama baudas didinti dvigubai. Tačiau nevyriausybininkai teigia, kad pagrindinė problema trukdanti efektyviai gaudyti brakonierius – patys aplinkosaugininkai.

„Klaipėdos krašto aplinkosauga yra korumpuota. Jie specialiai nedirba. Negali taip būti paprasčiausiai. Ar tiktai Klaipėdos krašte tokios problemos, ar visoje Lietuvoje? Šiaip, iš tikrųjų, visoje Lietuvoje tokios yra problemos, gal su Kaunu yra pasikeitusi geresnė situacija, ta prasme į gerą pusę. Nes naujas vadas, jaunas bičas, nesugadintas sistemos“, – sako K. Klimavičius.

Patys žvejai sako pritariantys ir baudų kėlimui, ir dažnesniems pareigūnų reidams.

„Kiek aš jau trečią sezoną žvejoju, nė karto manęs nebuvo sustabdę, paklausę licencijos, nieko. Nu nebent brakonieriai naktim žvejoja, dieną tai ne. Būtų geriau, kad būtų daugiau kontrolės, būtų daugiau žuvies“, – mano Anatolij.

REKLAMA

„Nu visų nesugaudysi, kad tie draudimai biškį irgi savo padaro. Kuo daugiau meškeriotojų, tuo mažiau brakonierių. Čia gi sena esmė yra. Čia neduok dieve pasirodys koks kabliautojas, taigi jisai jau upėje maudysis, labai staigiai. Labai staigiai. Tai aišku, mes tokių dalykų netoleruojam“, – pasakoja žvejys Algimantas.

Nelegaliai pagautos lašišos vėliau būna parduodamos. Patinai kainuoja apie 7 eurus eurų už kilogramą, o patelė su ikrais siekia ir 10-12 eurų už kilogramą. Aplinkosaugininkai kasmet sučiumpa kelias dešimtis brakonierių.

„Tas procentas nelegalios žvejybos, reidų metu tikrinant, tikrai nėra didelis. Tai mus šiai dienai tenkina, bet norėtumėm, kad tas procentas būtų dar mažesnis. Pažeidėjų, jeigu šiurkščius pažeidimus fiksuotumėme tai keletą dešimčių. O nešiurkštūs pažeidimai tai yra keli šimtai, sakyčiau“, – teigia K. Motiekaitis.

Lašišas ir šlakius žvejoti bus galima iki spalio 15-os dienos imtinai, tačiau žuvys, sugautos nuo spalio 1-osios turės būti paleistos atgal į vandenį. Be to, kiekvienam žvejui privaloma ir įsigyti ir pustrečio euro parai kainuojantį žvejo mėgėjo bilietą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų