REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prieš darbo dieną su alkoholiu vakarojęs ir ryte už vairo pareigūnams įkliuvęs teisėjas Mindaugas Striaukas išsaugojo teisėjo mantiją ir darbą. Nors prezidentas Gitanas Nausėda prašė griežčiausios bausmės – atleidimo – teisėjų taryba kolegos pagailėjo. Esą atgailaujantis Striaukas jau prisikentėjo: gavo baudą, prarado vairuotojo pažymėjimą ir trijų mėnesių algą, tada gadinti gyvenimo ir karjeros jam esą neverta.

Prieš darbo dieną su alkoholiu vakarojęs ir ryte už vairo pareigūnams įkliuvęs teisėjas Mindaugas Striaukas išsaugojo teisėjo mantiją ir darbą. Nors prezidentas Gitanas Nausėda prašė griežčiausios bausmės – atleidimo – teisėjų taryba kolegos pagailėjo. Esą atgailaujantis Striaukas jau prisikentėjo: gavo baudą, prarado vairuotojo pažymėjimą ir trijų mėnesių algą, tada gadinti gyvenimo ir karjeros jam esą neverta.

REKLAMA

„Esu susitaikęs su bet kokiomis pasekmėmis ir dabar laukiu, kokios jos bebūtų, tačiau sulaukiau labai didelio kolegų palaikymo ir noro išklausyti, suprasti, kad mes, teisėjai, kaip žmonės taip pat esame labai skriaudžiami“, – štai taip prieš mėnesį apie savo likimą teisėjo kėdėje kalbėjo gegužę už vairo pareigūnų sustabdytas ir 0,61 promilės ankstų rytą įpūtęs Mindaugas Striaukas.

Tuomet Teisėjų garbės teisme blogiausios žinios jis neišgirdo – jam buvo skirtas tik griežtas papeikimas. Visgi darbo dienos išvakarėse taurelę kilojusiam ir kitą rytą policininkams įkliuvusiam Temidės tarnui bėdos tuo nesibaigė. Prezidentas kreipėsi į teisėjų tarybą ir prašė griežčiausios nuobaudos – šalinimo iš pareigų. Visgi šiandien, po valandą trukusio posėdžio 14 iš 15-os tarybos narių nusprendė nepritarti atleidimui. Tiesa, iki šiol atgailavęs Striaukas po džiugios žinios nedaugžodžiavo ir skubiai pasišalino iš teismų administracijos.

REKLAMA
REKLAMA

Teisėjų tarybos pirmininkas Algimantas Valantinas sako, kad kolegos beveik vienabalsiai sutarė, kad atleidimas iš darbo – per griežta sankcija. Esą Striaukas jau nubaustas administracine tvarka – sumokėjo 800 eurų baudą, pusei metų neteko teisės vairuoti. Visą šį laiką buvo nušalintas nuo pareigų, tad tris mėnesius negavo atlyginimo, todėl proporcingumo principas išlaikytas. O tiek šiandieniame, tiek ankstesniuose posėdžiuose savo kaltę pripažino ir dėl to gailisi.

REKLAMA

„Be abejonės tai turės ir tolimesnes pasekmės, kalbant apie galimybę teisėjui daryti karjerą ar užimti pareigas, pozicijas savivaldos institucijose. Tad tos pasekmės yra labai griežtos ir sunkios. Atsižvelgiant į tai, kiekvienas pažeidimas turi būti individualizuojamas žiūrint į padaryto nusikaltimo sunkumą, į asmenį, kuris jį padarė“, – sako pirmininkas Algimantas Valantinas.

Kolegos Striauko posėdyje klausė ar jis galės toliau vykdyti teisėjo pareigas, mat ateityje baudžiamosiose bylose, susijusiose su vairavimu išgėrus, bylų dalyviai gali prašyti jo nušalinimo, o ir kiti teisėjai prasikaltusį Striauką jau vertins kitaip nei anksčiau. Pats darbo vietą išsaugojęs teisėjas tikina, kad yra pasiruošęs grįžti.

REKLAMA
REKLAMA

Panašu, kad atleisti ne iš darbo, o už klaidas yra pasiruošę ir tautiečiai sutikti Vilniaus gatvėse. Žmonės mano, kad prasižengusiam teisėjui reikia suteikti antrą šansą:

„Visi klystame ir visi turime teisę taisytis.“

„Žmogų galima pabarti. Pilnai jis viską supras ir blogo pavyzdžio kitiems nerodys. Taip, gali. Pilnai.“

„Žmogus klaidą padarė. Juk pasitaisys. Teisėjas nereiškia, kad kažkoks nusikaltėlis. Aišku gali dirbti toliau, kas čia blogo.“

„Manau, kad turėtų būti švarus, bet iš kitos pusės, galbūt žmogui reikia suteikti šansą. Jeigu jis padarys išvadas iš savo, pavadinime, klaidos, tai reiškia geravališkai tas šansas jam buvo suteiktas.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Per pastarąjį dešimtmetį Striaukas tikrai ne vienintelis už vairo neblaivus įkliuvęs teisėjas. Štai prieš ketverius metus tuometinė prezidentė Dalia Grybauskaitė atleido net du sykius košės prisivirusį – beveik dvi promiles įpūtusį, o vėliau avariją sukėlusį Valerijų Paškevičių. O ir Gitanas Nausėda šiemet jau spėjo išprašyti teisėjo vardą pažeminusią buvusią Alytaus apylinkės teismo teisėją Vaidutę Stangvilienę, kuri būdama visiškai girta – įpūtusi pustrečios promilės, savo automobiliu apgadino kitas mašinas.

Tad bent anksčiau alkoholį ir vairavimą derinę teisėjai neišsisukdavo, tačiau, pasak Algimanto Valantino, Striaukas precedentu netaps. Kiekvienas atvejis vertinamas individualiai. Teisėjų tarybos pirmininkas priduria, kad posėdyje buvo aptariamos ir naujesnės incidento aplinkybės – sustabdytas Striaukas policininkams iš karto pateikė teisėjo pažymėjimą – yra manančių, kad taip jis bandė išsisukti. Visgi taip elgtis numato įstatymai.

REKLAMA

„Įvykių eiga toliau parodė, kad tai nieko nepakeitė. Nes pagal įstatymus taip jau yra, kad reikia nustatyti asmens tapatybę, o kalba eina apie tam tikras pareigas ir statusą bei subjektą, kuris turi tam tikrų imunitetų, tai net privalu pasisakyti, kad tu esi teisėjas“, – pasakoja A. Valantinas.

Apie teisėjų tarybos sprendimą prezidentas plačiau nekomentuoja, kol kas Gitanas Nausėda paprašė teisėjų savivaldos institucijų iš esmės įvertinti, ar savo nariams taikomi etikos standartai atitinka visuomenės keliamus standartus teisėjams ir prisideda prie visuomenės pasitikėjimo teismais stiprinimo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų